Ecodesign, dat is ontwerpen voor de circulaire economie

OVER Ecodesign › ONZE TOOLS ›

Ecodesign by OVAM is het Vlaams expertisepunt voor ecodesign.

Wij promoten een doordachte levenscyclus-aanpak voor ontwerpers. Zo creëren we samen circulair design: mooi voor het oog, goed voor mens en planeet.

Wij werken in nauw partnerschap met Vlaanderen Circulair.

JUUNOO wint Ecodesign by OVAM Gold Award 24

Pionier in duurzaamheid en circulaire economie, die titel verdient Chris Van de Voorde van JUUNOO. JUUNOO implementeert wereldwijd modulaire tussenwanden en bracht een revolutie teweeg in de bouw- en kantoormarkt. Zij slepen dan ook terecht de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award 2024 in de wacht. 

Chris Van de Voorde, oprichter van JUUNOO, kreeg een fascinatie voor binnenwanden tijdens zijn studie productontwikkeling. Zijn frustratie over de wegwerpmentaliteit in de bouwsector – één van de vervuilendste sectoren ter wereld - leidde tot de oprichting van JUUNOO. De naam, een combinatie van de namen van zijn kinderen Juul en Noor, weerspiegelt zijn persoonlijke betrokkenheid bij het project.  

JUUNOO ontwikkelt een modulair wandsysteem met verstelbare stalen modules. Door middel van een kliksysteem kunnen de wanden, die uit verschillende materialen kunnen bestaan, makkelijk verplaatst worden. JUUNOO creëert daarmee een significante duurzame en ecologische impact in de bouw- en kantoorsector. Het principe van circulair bouwen en inrichten krijgt op die manier een extra invulling. 

JUUNOO maakte een weldoordachte keuze voor principes van ecodesign in de hele bedrijfscultuur en -strategie, inclusief een uitgekiend circulair businessmodel. Ook hun producten en diensten hebben de impact, potentiële groei, visie en continuïteit die binnen het thema van duurzaamheid belangrijk zijn, oordeelde de jury.  

Duurzame ambities   

Met een groei van meer dan 900 procent over de voorbije drie jaar is JUUNOO het snelst groeiende duurzame bedrijf van ons land. JUUNOO rijgt de prijzen aan elkaar en sleept nu dus ook de Ecodesign by OVAM Award 2024 in de wacht, één van de hoofdprijzen van de Henry van de Velde Awards. Deze prijs gaat naar ontwerpers of bedrijven die zich dagelijks engageren om producten en diensten duurzamer te maken.  

Met de award wil de OVAM ontwerpers of bedrijven aanmoedigen om hun grenzen binnen ecodesign te blijven verleggen en anderen te inspireren. En dat doet JUUNOO letterlijk: het bedrijf richt zich nu op verdere groei in de Verenigde Staten en Nederland. Meer nog, op iets langere termijn willen ze daar tien à vijftien regio’s aan toevoegen. Bovendien willen ze andere ondernemers inspireren om groots te denken in hun duurzame ambities.  

#HVDV24 Talks: Hoe design impact creëert 

JUUNOO en negen andere winnende projecten die impact maken met ecodesign zullen hun project pitchen tijdens een netwerkevent op de Universiteit Antwerpen. Inschrijven voor deze gratis lezing op 29 februari kan via Flanders DC - Talks: Hoe design impact creëert

Schrijf je hier in voor de #HVDV24 Talks Hoe design impact creëert > 

Resortecs wint Ecodesign by OVAM Gold Award 2023

Een volledig circulaire mode-industrie. Dat is de ultieme droom van Cédric Vanhoeck en Vanessa Counaert van Resortecs. Zij werkten een innovatief proces uit waardoor textielproducten op een hoogwaardige en geautomatiseerde manier gedemonteerd en gerecycleerd kunnen worden. Ze zijn dan ook de verdiende winnaars van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award 2023.

Modulaire mode

Met 5,8 miljoen ton textielafval per jaar in Europa, waarvan minder dan 1% hoogwaardig wordt gerecycleerd, kan de textielsector geen mooie cijfers voorleggen. Met twee innovaties die het recycleren van textiel eenvoudiger en dus ook goedkoper maken, wil Resortecs dit probleem aanpakken. Meer nog. Door de focus te verleggen van het einde naar het begin van de productieketen, mikken ze op volledige circulariteit in de mode-industrie.

Resortecs ontwikkelde namelijk warmteoplosbare stikdraden (Smart Stitch™), die de verschillende onderdelen (mouwen, ritsen e.d.) aan elkaar houden, en thermische systemen (Smart Disassembly™). Daarmee kunnen ze tonnen textielproducten snel en simpel volledig uit elkaar halen en de verschillende onderdelen opnieuw inzetten, met behoud van kwaliteit en creativiteit.  

Tal van internationale textielspelers zijn geïnteresseerd in de circulaire oplossing en de warmteoplosbare stikdraden werden al in verschillende collecties gebruikt. Eén van de meest recente samenwerkingen is met het Franse Decathlon, waarvoor Resortecs een circulaire ski-jas heeft ontworpen. Resortecs viel al meerdere keren in de prijzen en wint nu dus ook de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Gold Award 2023.