c

 

x

 

HVDV AWARDS

De Henry van de Velde Awards zijn al meer dan een kwarteeuw een vaste waarde in de designwereld. Ze tonen aan dat design vandaag in elke vezel van het dagelijks leven verweven zit en ze bekronen het werk van creatieve ondernemers die vanuit design een positieve impact hebben op onze samenleving en economie.  

Er zijn maar liefst twaalf Gold Awards te winnen tijdens de officiële prijsuitreiking. Designers, bedrijven en organisaties konden zich inschrijven binnen de volgende categorieën: Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat en Spaces Voor vijf categorieën koos de jury zelf een winnaar: Young Talent - Company - Lifetime Achievement – Public en Ecodesign by OVAM.  

www.henryvandevelde.be

ECODESIGN BY OVAM

Ecodesign is ondertussen een evidentie binnen de goede designpraktijk. Alle ontwerpen houden op een bepaalde manier rekening met duurzaamheid en milieu-impact. Daarom is ecodesign nu een toetssteen binnen de ‘goed design’-criteria bij alle inzendingen voor de negen categorieën.  

De Ecodesign by OVAM Gold Award gaat niet langer naar een ontwerp, maar naar een bedrijf of ontwerper die ecodesign op een representatieve manier inzet. De jury nomineert ontwerpers of bedrijven die zich dagelijks engageren om onze producten en diensten duurzamer te maken. Met deze award willen we hen aanmoedigen om hun grenzen binnen ecodesign te blijven verleggen.   

JUUNOO wint Ecodesign by OVAM Gold Award 24

Pionier in duurzaamheid en circulaire economie, die titel verdient Chris Van de Voorde van JUUNOO. JUUNOO implementeert wereldwijd modulaire tussenwanden en bracht een revolutie teweeg in de bouw- en kantoormarkt. Zij slepen dan ook terecht de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award 2024 in de wacht. 

Chris Van de Voorde, oprichter van JUUNOO, kreeg een fascinatie voor binnenwanden tijdens zijn studie productontwikkeling. Zijn frustratie over de wegwerpmentaliteit in de bouwsector – één van de vervuilendste sectoren ter wereld - leidde tot de oprichting van JUUNOO. De naam, een combinatie van de namen van zijn kinderen Juul en Noor, weerspiegelt zijn persoonlijke betrokkenheid bij het project.  

JUUNOO ontwikkelt een modulair wandsysteem met verstelbare stalen modules. Door middel van een kliksysteem kunnen de wanden, die uit verschillende materialen kunnen bestaan, makkelijk verplaatst worden. JUUNOO creëert daarmee een significante duurzame en ecologische impact in de bouw- en kantoorsector. Het principe van circulair bouwen en inrichten krijgt op die manier een extra invulling. 

JUUNOO maakte een weldoordachte keuze voor principes van ecodesign in de hele bedrijfscultuur en -strategie, inclusief een uitgekiend circulair businessmodel. Ook hun producten en diensten hebben de impact, potentiële groei, visie en continuïteit die binnen het thema van duurzaamheid belangrijk zijn, oordeelde de jury.  

Duurzame ambities   

Met een groei van meer dan 900 procent over de voorbije drie jaar is JUUNOO het snelst groeiende duurzame bedrijf van ons land. JUUNOO rijgt de prijzen aan elkaar en sleept nu dus ook de Ecodesign by OVAM Award 2024 in de wacht, één van de hoofdprijzen van de Henry van de Velde Awards. Deze prijs gaat naar ontwerpers of bedrijven die zich dagelijks engageren om producten en diensten duurzamer te maken.  

Met de award wil de OVAM ontwerpers of bedrijven aanmoedigen om hun grenzen binnen ecodesign te blijven verleggen en anderen te inspireren. En dat doet JUUNOO letterlijk: het bedrijf richt zich nu op verdere groei in de Verenigde Staten en Nederland. Meer nog, op iets langere termijn willen ze daar tien à vijftien regio’s aan toevoegen. Bovendien willen ze andere ondernemers inspireren om groots te denken in hun duurzame ambities.  

#HVDV24 Talks: Hoe design impact creëert 

JUUNOO en negen andere winnende projecten die impact maken met ecodesign zullen hun project pitchen tijdens een netwerkevent op de Universiteit Antwerpen. Inschrijven voor deze gratis lezing op 29 februari kan via Flanders DC - Talks: Hoe design impact creëert

Schrijf je hier in voor de #HVDV24 Talks Hoe design impact creëert > 

Overzicht winnaars voorgaande jaren

2023 // 

Resortecs wint Ecodesign by OVAM Gold Award 2023

Een volledig circulaire mode-industrie. Dat is de ultieme droom van Cédric Vanhoeck en Vanessa Counaert van Resortecs. Zij werkten een innovatief proces uit waardoor textielproducten op een hoogwaardige en geautomatiseerde manier gedemonteerd en gerecycleerd kunnen worden.

Meer weten >

2022 // 

OpenStructures wint Ecodesign by OVAM Gold Award 2022

Open Structures is een grid gedeeld als open concept waarmee ontwerpers en bedrijven aan de slag kunnen. De  database van 1600 onderdelen en 750 objecten, ontworpen door ruim 330 auteurs, is zorgvuldig gedocumenteerd en gefotografeerd, wat resulteert in een visuele gids voor circulair open design.

Meer weten >

2021 // 

Circulair bouwsysteem Facadeclick wint Ecodesign by OVAM Gold Award 2021

Facadeclick is een innovatief en circulair bouwsysteem. Het is een holle baksteen met verbindingsstukken uit gerecycleerd kunststof die je op andere stenen kan klikken, net zoals legoblokjes.

Meer weten >

2020 //

Pionier Ecover wint Ecodesign by OVAM Gold Award 2020

Als eerste producent van fosfaatvrije huishoudmiddelen, maakt van Ecover al 40 jaar een pionier. Zo willen ze zich nog steeds profileren als voortrekkers met een aanstekelijke innoveringsgraad. Inspireren doen ze door te laten zien dat het kan. 

Meer weten >

2019 //

HNST jeanscollection & ESG GREEN winnen Ecodesign by OVAM Award 2019

De innovatief duurzame HNST jeanscollectie is het resultaat van de samenwerking van een creatieve start-up met vele andere partners. In een eerste fase was er de uitzonderlijke samenwerking met textielbedrijf European Spinning Group (ESG) dat textielgarens produceert voor verschillende markten en toepassingen. Beide partners kozen elk al eerder voor open innovatie, co-creatie en circulair design als business model. 

2019 //

Veldeman Bedding en Ecobirdy kregen een nominatie in de categorie Ecodesign by OVAM Award 2019

Veldeman Bedding introduceert met het Velda Resleep concept het eerste volledig circulaire slaapsysteem in de internationale meubelindustrie en is daarmee de voorloper in zijn sector.

EcoBirdy produceert op meubels voor kinderen die uitsluitend gemaakt zijn van duurzame materialen. De kleurrijke meubels voor kinderen hebben als doel hen kennis te laten maken met de circulaire economie.

2017 //

The Post-Couture Collective wint Ecodesign by OVAM Award 2017

Ontwerper Martijn van Strien biedt met The Post-Couture Collective een alternatief voor het huidige mode-systeem door een nieuwe methode te ontwikkelen voor de productie van duurzame en betaalbare kleding. The Post-Couture Collective bouwt een wereldwijd netwerk op met Makerspaces die reeds ervaring hebben met digitale patronen. Door de innovatieve manier om kleding ‘on demand’, afgestemd op de eindgebruiker, te produceren, creëren ze een product met meerwaarde.

2017 //

H-BENCH en XANT kregen een nominatie in de categorie Ecodesign by OVAM Award 2017

Met H-Bench ontwikkelde Studio Segers, in opdracht van ECO-oh!, een milieuvriendelijk zitconcept dat bijdraagt aan een kwaliteitsvolle openbare ruimte en dus aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad. 

XANT M is een middelgrote windturbine die eenvoudiger te installeren, gemakkelijker te vervoeren en beter inpasbaar in het landschap is dan een normale windturbine.

 

2016 //

Rotor wint Ecodesign by OVAM Award 2016

Het Brusselse architectencollectief Rotor ontmantelt waardevolle gebouwinrichtingen en stimuleert het hergebruik ervan. "We lieten ons inspireren door de slooppraktijk aan het einde van de 19de eeuw. Toen was een afbraaksite tegelijk een soort openluchtwinkel voor tweedehands bouwmaterialen."

2016 //

ETAP en RE-DO kregen een nominatie in de categorie Ecodesign by OVAM Award 2016

De LED-lijnverlichting van ETAP, ontworpen door MAXIMALdesign, combineert de nieuwste led-technologie met een innovatieve lenstechnologie voor een grotere lichtopbrengst en een egalere lichtverdeling.

Tijdens het drukproces bij drukkerijen ontstaan een hoop papieroverschotten, zowel bedrukt als onbedrukt. RE-DO bracht reeds designproducten zoals 'to do'-lijsten, weekplanners en agenda’s op de markt. 

2015 //

Buggybooker en Rubbish 2.0 winnen Ecodesign by OVAM Award 2015

PRODUCT OP DE MARKT >>> BUGGYBOOKER

Buggybooker is een deelsysteem voor kinderwagens. De buggy's worden verhuurd aan steden en gemeenten, maar er komt steeds meer belangstelling van winkelcentra, recreatie- en pretparken. 

PRODUCT IN ONTWIKKELING >>> RUBBISH 2.0

Rubbish 2.0 is een duurzame parketvloer gemaakt van restmaterialen. Nobel Flooring ging op zoek naar een oplossing voor de restplanken die bij de productie ontstaan.

2015 //

Hout Couture, MÖBEL en SHopcontroller kregen een nominatie in decategorie Ecodesign by OVAM Award 2015

Hoet Couture maakt gebruik van de Selectief Laser Sinteren (SLS) techniek waarbij een product laagsgewijs wordt opgebouwd, in titanium of kunststof. Door deze vorm van productie is er geen afval en zijn voorraden niet langer nodig.

De MÖBEL-tafel, van de hand van het Belgische architectencollectief JIJ'S, is een uittrekbare tafel uit gerecupereerd hout. De tafel bestaat uit eenvoudige multiplex-plaat die wordt voorzien van een nieuw 'tafelkleed' en 'tafelsokken'. 

Domotic Lounge en ontwerpbureau Studio Dott ontwikkelden Shopcontroller, een slim en gebruiksvriendelijk beheersysteem dat retailers in staat stelt om van één enkele toepassing technieken centraal te monitoren en te sturen.

2014 //

Smappee en Oxyvase winnen Ecodesign by OVAM Award 2014

PRODUCT OP DE MARKT >>> SMAPPEE

Smappee is een gebruiksvriendelijke energiemeter waarmee consumenten hun energieverbruik niet alleen kunnen monitoren, maar ook bijsturen. De meter geeft een zicht op de grote verbruikers en op het sluimerverbruik. 

PRODUCT IN ONTWIKKELING  >>> OXYVASE

Oxyvase verlengt de levensduur van snijbloemen dankzij zijn ingenieuze opbouw. De bloemen staan enkel in een ondiepe laag water dat continu ververst wordt vanuit het ingebouwde waterreservoir.

2014 //

Linea, Urban Nomad en Woodface kregen een nominatie in de categorie Ecodesign by OVAM Award 2014

Linea is een set van profielen om een tuintafel en bank te maken. In de stalen profielen worden houten balken eenvoudig gemonteerd en gedemonteerd. Linea heeft als voordeel dat het met een minimaal volume verpakt, getransporteerd en opgeborgen kan worden.

Urban Nomad is een fietskar die een oplossing biedt aan fietsers die af en toe de kracht en de laadruimte van een auto missen. De kar beschikt over een ingebouwde naafmotor, waardoor de fiets in één klap niet enkel meer laadruimte, maar ook meteen een elektrische aandrijving krijgt. 

Woodface is een verticale gevelbekleding in een unieke combinatie van hout en aluminium. Houten latten met korte lengtes en dus minder verkoopbaar, worden aan elkaar verbonden met een vingerlas. Deze techniek heeft als voordeel dat het hout optimaal toegepast wordt.

2013 //

O MR President en Daily Needs winnen Ecodesign by OVAM Award 2013

PRODUCT OP DE MARKT >>> O MR PRESIDENT

O Mr. President is een unieke werktafel voor kinderen van alle leeftijden, de ondernemers van morgen. Het meubel is personaliseerbaar en werd ontworpen om mee te groeien met zijn gebruiker: van een tafel om staand aan te spelen door peuters en kleuters, tot een zitwerkplek voor kinderen tot 10 jaar, tot later een bijzettafel.

PRODUCT IN ONTWIKKELING >>> DAILY NEEDS

Met Daily Needs wil Studio Segers moestuinieren en kippen houden stimuleren. Zo willen ze de ecologische voetafdruk van gezinnen verlagen. Het is een gamma van modulaire productelementen met oa een kippen- of konijnenhok, een groententeeltbak (of serre), een compostbak en een recipiënt voor het opvangen van regenwater.

2013 //

LLEXX en tafel 1968 kregen een nominatie in de categorie Product op de Markt van de Ecodesign by OVAM Award 2013

LLEXX is een modulair bouwsysteem van geprefabriceerde elementen. De productnaam LLEXX staat voor Longlife, Luxurious, Ecological, fleXible en eXpress.

1968 is een tafel waarvan het blad gemaakt werd uit een gerecupereerde vloer van een oude gymzaal. De naam verwijst naar het bouwjaar van de gymzaal.

2012 //

Beams en Quinny Jett winnen Ecodesign by OVAM Award 2012

De profielen van de Beams radiator zijn zo vormgegeven dat de radiator optimaal warmte afgeeft. De aluminiumprofielen bevatten twee waterkanalen en er werd voor 100% gerecycleerd aluminium gekozen. 

De Quinny Jett is een longboard mét kinderbuggy. Met de Jett wil Quinny ouders een alternatief aanbieden om langere afstanden in de stad te overbruggen. 

2012 //

Collectionaire en Karoo kregen een nominatie in de categorie Product op de Markt van de Ecodesign by OVAM Award 2012

Karoo wil onze leefomgeving groener maken. Karoo wordt lokaal ontwikkeld, geproduceerd en geassembleerd en bestaat voor het grootste deel uit gerecycleerde kunststof

Collectionaire is een hangkast met modulair verwisselbare modules. Het meubel werd gerealiseerd met een weinig hout door gebruik te maken van hele fijne secties voor de constructie.

2011 //

LWD en Solarwind winnen Ecodesign by OVAM Award 2011

PRODUCT OP DE MARKT >>> LWD

Het project LWD is een opstelling van een autodeur die een gewichtsreductie van 20% van het normale gewicht betekent. Een gewichtsreductie van een voertuig leidt tot een lager brandstofgebruik en een lagere CO2-uitstoot.

 

PRODUCT IN ONTWIKKELING  >>> SOLARWIND

Solarwind is een fietstrailer uitgerust met zonnecellen voor de elektrische fiets. De trailer biedt extra bagageruimte en is uitgerust met zonnecellen die ervoor zorgen dat de batterij van de elektrische fiets wordt opgeladen en op peil blijft.

 

2011 //

Drinkkraantjeswater krijgt nominatie in de categorie Product op de Markt OVAM Ecodesign Award 2011

Met de drinKraantjeswater karaf wil men het gebruik van leidingwater als drinkwater stimuleren. Er werd gekozen voor een iconische en tijdloze vormgeving met als inspiratiebron de grote verscheidenheid aan watertorens in het Limburgse landschap. De karaf is vervaardigd uit porselein en werd dikwandig uitgevoerd om de kans op breken te verkleinen.

2010 //

Beltag en Decay winnen Ecodesign by OVAM Award 2010

PRODUCT OP DE MARKT >>> BELTAG

Beltag is een product-dienstcombinatie die tags voorziet en alle nodige stappen ondersteunt om gevonden voorwerpen terug te krijgen bij hun eigenaar. Met deze lost-and-found-service wordt de levensduur van producten verlengd en wordt het aanschaffen van vervangproducten vermeden.

 

 

PRODUCT OP DE MARKT >>> DECAY

Decay is een eetkamerstoel, volledig uit beukenhout en biologisch afbreekbare materialen. Hij wordt op een milieuverantwoorde wijze verduurzaamd: poten en leuning worden aangebrand en de zitting krijgt een schimmel- en uitdrogingskuur. De stoel krijgt hierdoor een tropische uitstraling, terwijl het hout afkomstig is van lokale houtwinning.

 

2010 //

FF1, Planet en Souffle kregen een nominatie in de categorie Product op de Markt OVAM Ecodesign Award 2010

De FF1 is een originele, vilten lounge stoel die hoog scoort op materiaalefficiëntie. Er is namelijk amper verlies van materiaal bij de productie. Eén plaat vilt wordt geplooid tot een stevige stoel op een ingenieuze manier. Deze constructie is zo stevig dat het geen houten of metalen ondersteuning nodig heeft.

Planet is een reeks hedendaagse potten uit gerecycleerde materialen. De vormen worden gemaakt uit oud papier en zand en worden vervolgens gedroogd in de zon. Na het droogproces wordt de vorm in een bad van bio-afbreekbare materialen ondergedompeld om zo een duurzame laag te vormen die tevens de potten waterbestendig maken.

 

Souffle is een moderne kapstok gemaakt uit gerecupereerde lattenbodems, verkregen via kringwinkels. Dit zorgt voor een vermindering van de afvalberg aangezien de latten van de lattenbodem eerst nog een toepassing vinden als kapstok. 

2009 //

Buzzispace en Beci Bike Project winnen Ecodesign by OVAM Award 2009

PRODUCT OP DE MARKT >>> BUZZISPACE

Buzzispace produceert producten uit platen vervaardigd uit een ecologisch vilt, geproduceerd uit afval van PET- flessen. De binnenstructuur bestaat uit bio-afbreekbaar plaatmateriaal. Door de vlakke onderdelen wordt het transportvolume van deze producten geminimaliseerd.

PRODUCT IN ONTWIKKELING >>> BECI BIKE PROJECT

The Beci Bike Project is een fietsenrek-leasing concept ontworpen voor de stad Brussel, bestaande uit een duurzaam fietsenrek (al dan niet overdekt) voor traditionele fietsen en plooifietsen. Meer fietsgebruik kan de verkeersproblemen helpen oplossen en reduceert de uitstoot van CO2.

 

2009 //

Ben in Bad, CUBEd en Curva krijgen een nominatie binnen de categorie Product op de Markt van de OVAM Ecodesign Award 2009

Ben in Bad is een exclusief bad, waarbij optimaal rekening werd gehouden met het warmte- en ligcomfort en een significante reductie van het water- en energieverbruik. Met Ben in bad verbruikt u slechts 95 liter i.p.v. de gemiddelde 150 tot 300 liter. Door de opwarming van het bad zelf, koelt het badwater minder snel af. 

CUBEd is een design opklapbed, maar dan wel ontdaan van alle overbodige materialen zoals de bedbak en de kast waarin het bed verborgen is. Er is dus veel minder materiaal nodig, wat een sterke stempel heeft gedrukt op het design van deze CUBEd, die gekenmerkt wordt door zijn minimalistische look.

Curva is een duurzame kastencollectie in gebogen bamboe multiplex. De ontwerper besteedde veel aandacht aan materiaalgebruik en materiaalbesparing. De mechanisch verbonden onderdelen zorgen dat deze perfect gerecycleerd kunnen worden.

2008 //

Wave en Canvas winnen OVAM Ecodesign Award 2008

Wave is een signalisatieverlichting voor parkeergarages waar ecodesign sterk en doordacht werd toegepast. Het energieverbruik van Wave ligt 6 keer lager dan het verbruik van een traditioneel systeem dankzij de innovatieve verlichtingstechniek, namelijk het toepassen van een LED-strip in combinatie met een acrylplaat die zorgt voor een optimale verspreiding van het licht.

Canvas overtuigt door het speelse ontwerp van de zitbank. Het buitenmeubel kan in diverse vormen geplaatst worden. Voor de productie van de Canvas-zitbank wordt gebruik gemaakt van gerecycleerde grondstoffen. De banken zijn op hun beurt 100% recycleerbaar. De verschillende Canvas-modellen bieden zoveel mogelijkheden dat ze niet snel aan vervanging zullen toe zijn.

2008 //

Ecover Refill en Basic 3 kregen een nominatie in de categorie Product op de Markt van de OVAM Ecodesign Award 2008

Ontwerpbureau Pars pro toto ontwikkelde voor Ecover een navulunit voor was- en reinigingsproducten. Het systeem maakt het de klant mogelijk zijn lege verpakkingen te hervullen in de winkels waar het navulsysteem aanwezig is.

Baccarne Design ontwierp de zitbank BASIC 3 voor tuin, park of stad, gemaakt van gerecycleerde kunststof. Bij het ontwerp ging aandacht naar de extra sterkte, een lange levensduur, vandalisme bestendigheid en onderhoud