Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Everyday Life Hacks

Hoe kunnen we de dagelijkse gewoonten van mensen hacken tot duurzaam gedrag?

Heel wat bloggers, initiatieven tonen hoe we anders kunnen consumeren. Toch blijven de oplossingen hangen binnen een niche groep. Hoe kunnen we ideeën upscalen, redesignen, de customer journey herbekijken zodat deze hacks mainstream worden. De focus van de hacks ligt op het vermijden van afval en verspilling van materiaal.

In deze challenge nam het creatief en innovatief denken de bovenhand. Dat gebeurde in brainstorms in grotere teams, een keer zonder en een keer met begeleiding van experts. De studenten gaven hun denkwijzen vervolgens vorm in mindmaps en powerpoints. Zo bereidden ze zich helemaal voor op de grote pitchstorm: een echte grote wedstrijd die uitmondde in een spannende finale. 

Experten en juryleden van dienst waren Tom Domen en Katja Coppens van Ecover, Tom Verbist van ontwerpbureau Achilles Design, Peter Le Page van de verpakkingsvrije winkel Kabas te Mechelen, Sanne Antoni van sickofplastic en Loes Weemaels van VVSG. Ze werden bijgestaan door experten van organiserende organisaties Vlaanderen Circulair, OVAM, UAntwerpen en Erasmushogeschool Brussel.

Tom Verbist van Achilles Design

Sanne Antoni van sickofplastic

Peter Le Page van de verpakkingsvrije winkel Kabas 

Tom Domen van Ecover

Wie het hoofd even leeg wilde maken, kon bij Swishing terecht: een hippe kledingruil als vorm van sensibilisering. 

Uit die finale kwam team Orbit als winnaar. Ze ontwierpen een hervulbare verpakking voor de pil en integreerden dit idee in de huidige logistieke werking van de farmacie. In hun design hielden ze ook rekening met de verdere uitbreiding naar andere vormen van medicatie en merken. Orbit haalde het in de finale onder andere van Kotbox: een design dat jonge kotstudenten een nieuwe ecologische levensstijl wil aanleren, voor het leven. De box bevat alle essentiële benodigdheden om te wennen aan een ecologische levensstijl. Denk aan hardware als borden en bestek of refills als shampoo en handzeep.

Ook Inkfinity en Remind box vielen net naast de eerste prijs. Inkfinity verraste ons met een volautomatisch (her)vulsysteem voor de traditionele pen. Dit systeem richt zich tot hogeschoolstudenten en wordt op centrale locaties op campussen geplaatst. De pen zelf kopen studenten aan het begin van hun carrière en kunnen ze, mits waarborg en behoud van goede staat, teruggeven aan het einde van hun studiejaren. Door de aankoop van deze machine stimuleert de universiteit duurzaam gedrag. Remind box kwam op met een modulaire box, voorzien van compartimenten voor lunch en drank. Door het gebruik van  reminders, tips en recepten, helpt deze box je om je duurzame lunch te organiseren. Handig én inspirerend!  

TEAM THE ORBITS
ORBIT

Uit de finale kwam team Orbit als winnaar. Ze ontwierpen een hervulbare verpakking voor de pil en integreerden dit idee in het huidige logistieke netwerk van de farmacie. In hun design hielden ze ook rekening met de verdere uitbreiding naar andere vormen van dagelijkse medicatie en merken. Ecologisch, stapelbaar, compact en makkelijk om mee te nemen. 

TEAM KOTBOX
KOTBOX

Kotbox is een box die jonge kotstudenten een nieuwe ecologische levensstijl wil aanleren voor het leven. De box bevat alle essentiële benodigdheden om te wennen aan een ecologische levensstijl. Denk aan hardware als borden en bestek of refills als shampoo en handzeep.

TEAM INKFINITY
INKFINITY

Inkfinity verraste met een volautomatisch (her)vulsysteem voor de traditionele pen. Dit systeem richt zich tot hogeschoolstudenten en wordt op centrale locaties op campussen geplaatst. De pen zelf kopen studenten aan het begin van hun carrière en kunnen ze, mits waarborg en behoud van goede staat, teruggeven aan het einde van hun studiejaren. Door de aankoop van deze machine stimuleert de universiteit of hogeschool duurzaam gedrag. 

 

TEAM RMIND BOX
RMIND BOX

Rmind box kwam met een modulaire box die voorzien is van compartimenten voor lunch en drank. Aan de hand van reminders, tips en recepten helpt deze box je om je duurzame lunch te organiseren. Handig én inspirerend!

TEAM PACK AND CO
ECOMPART

Team Pack and Go bedacht een handige ecologische zak die voorzien is van compartimenten om containers in te schikken. De zak 'Ecompart' maakt het winkelproces in verpakkingsvrije winkels erg aangenaam. Je kan meteen alles sorteren. De vakken zijn aanpasbaar in grootte voor de verschillende types containers en de zak past volledig in je fietstas. Met Ecompart vergeet je nooit meer jouw containers. 

TEAM DE POT OP
DE POT OP

De Pot Op biedt een bezorgservice aan het bedrijf Too Good To Go - de app die voedselverspilling tegen wil gaan door restmaaltijden van restaurants aan te bieden. Daarbij maken ze gebruik van glazen containers door en voor de consument. De Pot Op is een alternatief voor de plastic en kartonnen verpakkingen die de filialen gebruiken wanneer de consument zijn eigen container vergeten is. DPO wil zo het gebruik van single use plastics verminderen en mensen aanleren om herbruikbare verpakkingen in zoveel mogelijk situaties te gebruiken. 

TEAM DE GROENDIENST
SUSTAIN-A-BIN

Sustain-a-bin zet in op het verminderen van vuilzakken en vuilniswagens. Dat doen ze aan de hand van modulaire vuilbakken die je kan legen aan een publieke kiosk. Bij het legen wordt je vuilbak meteen schoongemaakt aan de hand van regenwater en Ecover. Naast de mogelijkheid tot legen en schoonmaken, vind je er ook een telmechanisme dat voor aanmoediging en sensibilisering moet zorgen. 

TEAM ONEPACK
ONEPACK

OnePack ontwikkelde een duurzame container met een gescheiden opslagvak voor zowel sigaretten als peuken. Hij moet ervoor zorgen dat het aantal wegwerpverpakkingen daalt en gebruikers hun peuken niet zomaar weggooien in de natuur. Je kan hem bijvullen aan automaten, waar tegelijkertijd het opslagvak voor de peuken geledigd wordt. Elke container bevat een unieke QR-code die door de automaat wordt gescand en in verbinding staat met een geïnstalleerde app op de smartphone van de gebruiker. Deze app zorgt voor de nodige sensibilisering: de gebruiker ziet hoeveel sigaretten hij maandelijks rookt, hoeveel budget hij spendeert en ontvangt tips over stoppen met roken.

TEAM NETSACK
NETSACK

Netsack creëerde een oplossing voor het probleem van de huidige herbruikbare winkeltassen. Ze zijn groot, onhandig en mensen vergeten ze vaak thuis. Netsack creëerde daarom een zak in een koker die je als sleutelhanger kan gebruiken. Zo heb je jouw herbruikbare tas altijd bij de hand. Handig en multifunctioneel.

TEAM POSITIVITREE
FLOW'R

Flow’r zet een multifunctionele herbruikbare verpakking voor bloemen in de markt. Ze is vouwbaar en esthetisch. Je koopt ze aan in de bloemenwinkel en vervoert je bloemen beschermd tot thuis. Daar kan je de verpakking omvouwen tot vaas. Wanneer je ze terugbrengt naar de bloemenwinkel, kan je ze opnieuw gebruiken voor een nieuw boeket of je vergoeding - statiegeld - innen. Doe je de bloemen cadeau? Dan geef je deze extra fijne informatie gewoon mee aan de ontvanger. 

TEAM HUTSEPOT
HUTSEPOT

Hutsepot zorgt voor toegankelijke DIY-pakketten waarmee je verzorgingsproducten kan ontwikkelen. De ingrediënten zijn natuurlijke producten en verpakt in volledig recycleerbare glazen en potten van roestvrij staal. Op deze manier is elk pakket 100% recycleerbaar. Als je ze terugbrengt naar de winkel, krijg je een waarborg terugbetaald als beloning. 

TEAM HACK THE PET
HACKED PET

Hacked Pet ontwierp een koker om de vervuiling van hondenpoepzakjes tegen te gaan. In de koker zit een PHA-zakje. PHA is een polyester dat in alle omstandigheden composteerbaar is. Hacked Pet wil de gebruiker aanmoedigen om ecologisch om te gaan met de restanten van de uitwerpselen. De compost is bruikbaar als meststof, wat mensen ook uitnodigt om andere zaken te composteren.

TEAM SHAMPOD
SHAMPOD

Shampod heeft verpakkingsloze shampoo en douchegel maken als doel. Dat doen ze in combinatie met een abonnementen- en loopsysteem, en de service van persoonlijk advies. Shampod plaatst zelf de dispenser in jouw badkamer. Het loopsysteem zorgt ervoor dat de lege pads ingeleverd en hervuld worden. De bewaardoosjes worden dus doorlopend gebruikt. 

TEAM BACK 'N GO
BACK 'N GO

Back ‘n Go richt zich tot de lokale overheden. Ze tekenden het concept uit van een herbruikbare verpakking voor broodjeszaken, die de gemeente of stad zelf aanbiedt. Het stimuleert de consument en zorgt voor een ecologisch imago voor de stad of gemeente. De klant koopt de verpakking eenmalig aan tegen een bijdrage van €2. Eens terug in de zaak - met zijn Back ‘n Go - voor een nieuwe bestelling, ontvangt de klant korting. Deze korting is afhankelijk van de frequentie van het bezoek van de klant. Binnen de week is meer punten waard dan binnen een maand. X aantal punten verzameld? Dan schuift de zaak een gratis broodje voor jou over de toonbank. 

TEAM RE-FEEL
RE-FEEL

RE-FEEL heeft het op de cinema gemunt. Hun herbruikbare verpakking vormt een alternatief voor de drankbekers, potjes popcorn, zakken schepsnoep, schotels nacho’s etc. Hoe het in zijn werk gaat? De consument vult de beker met de gewenste consumptie. Na de filmvertoning kan hij of zij de verpakking inruilen - scannen - in ruil voor een kortingsbon. De producent biedt de herbruikbare verpakkingen aan met een leasecontract: aan het einde van hun levensloop zorgt RE-FEEL zelf voor de recyclage en het onderhoud.

TEAM FOODCO
FOODCO

FoodCo strijdt mee tegen voedselverspilling. Het concept bestaat uit een app en een automaat. In de automaat kan je jouw resterende maaltijd of overschot in een roestvrij stalen doosje deponeren. Deze gift kan je in de app registreren, waarna andere gebruikers de kans krijgen om het op te halen. Tenminste, als ze voldoende punten hebben. Bij de app hoort namelijk een startkapitaal aan punten die je kan inruilen voor het afhalen van een maaltijd of voor een andere actie als sustainable wraps voor je lunch.

TEAM ECOFEE
ECOFFEE

Ecoffee is een alternatief voor de single use koffiecapsules. Ze willen de overbodige verspilling ervan tegengaan en ontwikkelen een apparaat dat het proces van het koffiezetten vereenvoudigt. Het maalt je koffie, doseert hem perfect en reinigt je capsule. Het apparaat 
stimuleert duurzaam verbruik in een alledaagse routine en verdient esthetisch een plaats in je woning. Naast de particuliere consument, kan Ecoffee ook het ecologisch beleid van bedrijven stimuleren. 

TEAM HE-BRAND
WE BRAND

We-Brand levert blanco herbruikbare zakken uit viscose aan kledingwinkels. De winkels voorzien de shopping bags op hun beurt van een eigen merkstempel - eventueel ontworpen door een artiest - en verkopen ze door aan de consument. De stempel bevat bio-inkt van het Kask Laboratorium Color Lab. Die vervaagt en verdwijnt achtereenvolgens onder invloed van uv-licht. De consument kan meerdere merkstempels verzamelen. Een unieke verzameling zorgt voor een erg gepersonaliseerde zak. Dat moet de gebruiker aanmoedigen om de zak altijd en overal te blijven gebruiken. Hij of zij heeft ook de keuze om de zak binnen te brengen in ruil voor een kleine compensatie. We-Brand is een fijn concept dat via al deze elementen inzet op cocreatie en story-
telling. 

TEAM ECOSHOP 'TILL YOU DROP
ECOIN

Het puntensysteem van ecoin stuurt het gedrag van klanten - van alle leeftijdsgroepen - bij het winkelen in de supermarkt. Het spoort hen aan om ecologische alternatieven aan te kopen en daar bewust mee om te gaan. Je kan de ecoin verzamelen door in de winkel producten met het gelijknamige label aan te schaffen. Je puntensaldo raadpleeg je op de app. Daar krijg je ook dagelijks milieuvriendelijke life hacks, tips over betere ecologische alternatieven en wissel je ecoins in voor exclusieve producten. Producten die milieuvriendelijk zijn, aantrekkelijk vormgegeven zijn en een boeiend verhaal met zich meedragen. Een welverdiende erkenning voor je inzet!

TEAM FOLDR
FOLDR

Met FOLDR heb je maar één - multifunctionele - kaft meer nodig. Ze neemt namelijk de noden van verschillende (bestek)mappen, laptophoezen, etc. over. FOLDR bestaat uit gerecycleerd materiaal en is modulair, waterdicht, stevig, personaliseerbaar en aangepast aan de circulaire economie. Geschikt voor zowel studenten als (young) professionals. 

TEAM ECOVERFORBETTER
ECODISPENSER

Wasproducten bestaan steeds uit dezelfde hoofdbestanddelen. De Ecodisperser verdeeld hooggeconcentreerd wasproduct afhankelijk van de soort, hoeveel en properheid van de ingevoerde was. De dispenser voegt het gemixt concentraat toe in het wasproductvak van de wasmachine. Per hoofdbestanddeel bevat de dispenser een cartridge die makkelijk vervangen kan worden. Wanneer de cartridge leeg is, kan men deze omwisselen voor nieuwe, zo elimineren ze wasproductflessen volledig en komt er geen afval aan te pas.

 

TEAM BACKBAG INC.
BACKBAG

De BackBag is een zak die het restafval elimineert van de single use verpakkingen van online bestellingen. Het gaat om een persoonlijk en gedeeld systeem. Je kan de zak voor eigen gebruik houden of meegeven met de koerier wanneer je een andere BackBag ontvangt. Het is een waterdichte zak, gemaakt uit duurzaam materiaal. Hij beschermt de inhoud van de bestelling dankzij een opblaasbare binnenvoering.

 

Ecodesign Challenge Everyday Life Hacks