The City as a Forest

In het kort....

Wat gebeurt er als we ontwerp en biologie combineren om oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag? Bedenk oplossingen voor campus De Sterre om de populatie van de bij - onze meest cruciale bestuiver - in stand te houden. 

Welke opleidingen namen deel? 

60 studenten van de opleidingen UGent Industrieel Ontwerpen en UGent Biologie werkten samen aan de uitdaging "The City as a Forest".

Betrokken partners

De challenge werd uitgewerkt samen met Glimps en Bos+

Een verslag...

 

Vernieuwen van campus Sterre als een praktijkvoorbeeld

Op de eerste dag waren de studenten te gast bij campus De Sterre van de UGent. Een site die in de toekomst een duurzame vernieuwing ondergaat. “De site moet evolueren naar een open, stedelijke campus die voor interactie en verbinding met de buurt zorgt”, meldde Ellen Lauwereys van het departement infrastructuur en facility van de UGent in haar inleiding. Zij was één van de expert-sprekers die de industrieel ontwerpers, biologen en bio-ingenieurs in spe van de Universiteit Gent introduceerde in het thema van deze challenge: hoe kan de interactie van biologie en design zorgen voor meer biodiversiteit in De Sterre? 

Brainstorm, one sentence solution en kernidee

We zetten de tweedaagse educatie in. Natuur- en ontwikkelingsorganisatie Bos+ gaf de studenten meer inzicht in de problematiek van klimaatopwarming en dalende biodiversiteit in grote steden als Gent. Prof. Francesca Ostuzzi zorgde voor het nodige inzicht in de basisprincipes van design. Prof. Dirk de Graaf richtte zich ten slotte op het leven van onze meest cruciale bestuiver de bij en de verschillende oorzaken voor de daling van haar populaties. Later kregen de studenten nog wat inspiratie toegediende door een unieke rondleiding op de campus en haar Honeybeevalley door dr Ellen Danneels van de UGent.

De klok tikte de hele tijd in het achterhoofd van de studenten. Ze kregen tot vrijdag 17u om hun idee klaar te stomen voor de beslissende pitch. Na een actieve opwarming met veel gelach en applaus, gingen de acht teams van designers en biologen aan de slag. Ze startten met een begeleidde crazy 8’s brainstorm. Acht minuten lang kon elk teamlid één idee per minuut uittekenen, waarna het volledige team in fases tot een one sentence solution moest komen. Met voldoende koffie en feedback van de expert-juryleden, beëindigden alle teams de dag met een volwaardig idee. 

Prototype en pitch 

Waar bij de eerste dag het denken centraal stond, draaide de tweede dag volledig rond de creatie van het prototype en de pitch. Daarvoor verhuisden we naar het Industrial Design Center in campus Kortrijk. Alle designs die de teams daar ontwikkelden, zetten in op de interactie tussen mens en natuur, bewustmaking rond (de problematiek van) bestuivers, oplossingen voor hun huisvesting en voedselvoorziening en algemene educatie. 

De jury, met als voorzitter de decaan van de faculteit Wetenschappen van de UGent Prof. Isabel Van Driessche, koos uiteindelijk voor team Bee Aware en hun We’ll Bee Bak: het meest allround design. Ze hadden zowel oog voor bewustmaking als huisvesting en voedselvoorziening voor de bestuivers, menselijke interactie, connectie met de natuur en het educatieve luik. Hun bak, met zitbank, bestaat uit verschillende hexagonmodules die je als een soort ‘tank’ kan beschouwen. Voor de solitaire bijen, die vaak vertrappeld worden door de menselijke voet, voorzien ze een tank zandvulling als huisvesting. Andere tanks kunnen dan bijvoorbeeld voedsel bevatten. Buurtbewoners krijgen bovendien de mogelijkheid om de modules te beheren. En ook de continue evolutie van dit design is gegarandeerd: elk jaar krijgen nieuwe studenten op de campus de kans om een nieuwe box te creëren.

Een overzicht van de teams en hun oplossingen...

TEAM BEE AWARE
WE'LL BE BACK

Team Bee Aware en hun We’ll Bee Bak was het meest allround design. Ze hadden zowel oog voor bewustmaking als huisvesting en voedselvoorziening voor de bestuivers, menselijke interactie, connectie met de natuur en het educatieve luik. Hun bak, met zitbank, bestaat uit verschillende hexagonmodules die je als een soort ‘tank’ kan beschouwen. Voor de solitaire bijen, die vaak vertrappeld worden door de menselijke voet, voorzien ze een tank zandvulling als huisvesting. Andere tanks kunnen dan bijvoorbeeld voedsel bevatten. Buurtbewoners krijgen bovendien de mogelijkheid om de modules te beheren. En ook de continue evolutie van dit design is gegarandeerd: elk jaar krijgen nieuwe studenten op de campus de kans om een nieuwe box te creëren.

TEAM BEE FENCEY
BEE FENCEY

Bee Fencey bedacht een modulair systeem om te bevestigen aan de bestaande omheining van De Sterre. Elke module van het systeem zet in op een specifieke problematiek voor verschillende bijenpopulaties: schuilplekken voor de regen, leefruimtes, plantenbakjes voor voedselvoorziening, enz. Studenten van de campus kunnen ook hier eigenaar te zijn van een specifieke module. Op die manier krijgen de modules het nodige onderhoud, ontmoeten studenten elkaar en verhoogt het bewustzijn rond biodiversiteit. 

TEAM CONNECT
CONNECT

Connect legde meer expliciet de nadruk op interactie door een design te bedenken dat zowel de buurt, studenten als faculteit betrekt. Hun design zet in op de vergroening van de site. Ze leggen bijenvriendelijke corridors aan naast de wandel- en fietspaden. Educatie gebeurt aan de hand van infoborden. Buurtbewoners, passanten of studenten en medewerkers van de faculteit krijgen naast informatie over alle beplanting ook uitleg over hoe zij zelf bijenvriendelijk groen kunnen aanleggen in hun privé-omgeving. 

TEAM FLOWERSEATS
LUNCH WITH POLLINATORS

Lunch with pollinators vertrok van de overvloed aan parkeerzones. Ze zetten deze om in een groene zone, waar je op de bestaande picknickbanken kan lunchen met bestuivers. Die schuilen niet in de zitbanken, wel in de beschutting: een groene parasol die boven je hoofd draait. Elke wiek is een module waar de nodige voorziening voor voedsel, beschutting en behuizing aanwezig is. 

TEAM BEE INTERACTIVE
BEE INTERACTIVE

Bee Interactive koos voor een ontmoetingsplaats waar vooral de biodiversiteit voor solitaire en honingbijen gestimuleerd wordt en mensen tot rust kunnen komen. Op die manier draagt het design ook een service voor mentale gezondheid in zich. Contact met de natuur verlaagt namelijk de stress en eventuele kans op depressie. Nog een pluspunt: hun design zorgt ervoor dat je achter plexiglas het productieproces van honing kan bewonderen, en eventueel honing kan afnemen voor eigen consumptie. 

TEAM BUSY BEES
STERREPARK

Team Busybees zag het groots met hun Sterrepark. Zij ontwikkelden een recreatiepark met onder andere een zomerbar en trainingsruimte in openlucht. In het park ontmoeten bezoekers elkaar in een groot groen paviljoen, een echte biodiverse landmark op de site. Naast de bar, vind je er ook infographics over de omliggende natuur, populaties, en over hoe je zelf een biodiverse tuin kan aanleggen. Op het groendak staan de nodige planten om bijen, insecten en andere dieren te faciliteren.

TEAM BEE WALKING
BEE WALKING

Ook Bee Walking zet in op het groene park als een sociale service. Ze creëren niet alleen een groenzone en wandelpad, maar organiseren ook evenement die de campus en de buurt met elkaar in contact brengen. Naast de rustgevende wandelingen vinden er ook lokale biologische food markets, loopwedstrijden en educatieve tours plaats. 

TEAM HEXAGON
HEXAGON

Of wat dacht je van een groen amfitheater? Om de dichtheid van bebouwing te verlagen, biodiversiteit en menselijke interactie te versterken, creëerde Hexagon een open amfitheater waar je rustig kan zitten om te leren, praten of les te krijgen. Het theater ligt te midden van de site en is voorzien van het nodige groen om de bestuiver te faciliteren. Het zorgt voor bovendien voor een gezonde luchtcirculatie en minder afleiding.