TEXTILE FOR LIFE - Hoe kunnen we het leven van textiel verlengen?

Eind september kwamen honderd studenten van twee opleidingen — textiel- en modetechnologie aan HoGent en industrieel productontwerp van HOWEST — samen in het Industriemuseum in Gent. Onder het toeziend oog van hun coaches, en ondersteund door zeer geïnteresseerde experts uit het werkveld, gingen ze op zoek naar antwoorden op een prangende vraag: hoe kunnen we de levensduur van kleding en ander textiel verlengen?

Brainstormen op dag 1

Hoe kunnen we er voor zorgen dat textiel lang mee gaat? De textielsector is berucht om zijn grote milieu-impact. Met name de snelle opeenvolging van collecties — zogeheten fast fashion — veroorzaakt een gigantische afvalberg, die slechts beperkt recycleerbaar is.

Onze kleding die we dragen en inrichting van onze woonst, tonen wie we zijn. Maar hoe kunnen we deze materialen zo goed mogelijk gebruiken, zodat we die gigantische afvalberg textiel kunnen verminderen? De circulaire economie is een systeem dat zoveel mogelijk materialen hergebruikt en vernietiging minimaliseert, en daar willen we naartoe.

Pitchen op dag 2

Dag twee van de Ecodesign Challenge vond plaats in Texture in Kortrijk — het voormalige, geheel vernieuwde Vlasmuseum, en dus opnieuw een zeer mooie en toepasselijke locatie. De studenten konden er hun idee pitchen voor een professionele jury, voorgezeten door Murielle Scherre van lingeriemerk La fille d’O. De jury koos unaniem ONPASS als winnaar. Dat is een online systeem dat geretourneerde kleding van online winkels tegen een verlaagde prijs doorverkoopt. Zo wordt ze niet langer vernietigd, zoals nu meestal gebeurt. ONPASS kreeg daarnaast ook de publieksprijs van de medestudenten. De prijs voor ‘morgen-starters’ ging naar ECORPET. Zij verwerken afgedankte vloerkleden tot modulaire, gepersonaliseerde tapijten. Ze hebben bovendien een hersteldienst.

TEAM DE LAMPEKAPJES 
YODO

'rest in peace, not in toxins'  Textiel bevat toxische stoffen. Deze gaan dus mee de grond of lucht in bij onze uitvaart. Yodo biedt hier een oplossing, met een collectie uitvaartgewaden uit puur natuurlijke grondstoffen en kleuringen. Door het gebruik van toxische stoffen bij de kleuring van textiel, draagt textiel bij aan de verontreiniging van onze grond. Yodo ontwierp een kledinglijn met het oog op een ecologische uitvaart. De combinatie van de materiaalkeuze (hennep en vlas) en het ecologische kleuringsproces, maken het mogelijk de gewaden binnenlands te produceren. Verilin, die in de jury zetelde, pikte dit idee op en bood de studenten een stageplaats aan.

TEAM DE JUMPSUITS
ECORPET 

Ecorpet bedacht een manier om de moeilijk recycleerbare restroom van tapijten een nieuw leven te geven. Door behulp van een terugnameplicht nemen zij afgedankte tapijten terug en bewerken ze tot een nieuw geheel door ze te versnijden en te verbinden. Dit maakt elk 'nieuw' tapijt uniek en personaliseerbaar. Elk onderdeel van een Ecorpet tapijt is individueel te reinigen en te herstellen. Zo kan men een lange levensduur garanderen.

TEAM DE LEGGINGS
RETENTION

ReTENTion geeft een tweede leven aan de achtergelaten tenten op festivalweides. De laatste jaren laten ongelofelijk veel festivalgangers deze na afloop van het festival achter, wat voor een gigantische afvalberg zorgt. ReTENTion bekijkt de modellen van de tenten en creëert hier nieuwe regenponcho's mee. Festivalgangers kunnen hun tenten binnenbrengen bij verzamelpunten, de overige tenten verzamelen ze zelf op het terrein. Ze reinigen en demonteren de tenten en testen ze op waterdichtheid. Festival- bezoekers kunnen ook op een volgend event, onder begeleiding van Retention, eigen poncho's creëren.

TEAM DE WOLLEN SCHAAPJES
IPATCH

Ipatch sensibiliseert de consument om hun kleding langer te laten meegaan. Ze ontwikkelden een toolkit met verschillende producten om kleding te herstellen. Zo bedachten ze een serie patches uit denim in verschillende kleuren die je, als je broek aan herstelling toe is, kan opstrijken. Ipatch werkt hiervoor met een vislijm die niet schadelijk is. Het is een makkelijke manier van herstellen en garandeert een langere levensduur.

TEAM DE VELOUREKES
RESTEX

Restex vertrekt vanuit de afvalstroom die grote evenementen en festivals genereren. Op deze evenementen zamelen ze achtergelaten tenten, banners en spandoeken in, om ze een tweede leven te geven. Hiermee zouden ze regenjassen, vissersjassen en totebags maken. Ze willen alle elementen van de tenten herbruiken zodat ook ritsen gerecycleerd worden.

TEAM DE RIVETTEKES
RECYCLE PRINTING

Recycle printing ging aan de slag met overmatig textielafval. Afgedankte nylon recycleren ze tot granulaten waarvan een nieuw product gecreëerd wordt. Dit doen ze aan de hand van 3D- printen. Het resultaat? Geprinte tassen, fournituren en in de toekomst zelfs kledij. Ze voorzien ook een terugnamedienst waarbij het ingeleverd materiaal verwerkt kan worden tot nieuwe granulaten en dus opnieuw nieuwe producten.

TEAM DEN DRAAD
REPRINT

Reprint wilt de levensduur van onze t-shirts verlengen. Tegenwoordig is de kwaliteit, door de populariteit van fast fashion, van ons textiel ondermaats. Reprint kiest voor duurzame t-shirts waar prints op te herdrukken zijn. Zo kunnen ze inspelen op de trends en gaan t-shirts langer mee.

TEAM DE WITTE SOKKEN
FIGHT WASTE WITH WASTE

Fight waste with waste werkte met twee grote afvalstromen: spinnerijafval en sigarettenpeuken. Fight waste with waste ontwikkelt van samengeperst spinnerijafval een biodegradeerbare sigarettenfilter, deze voorkomt extra schade aan het milieu.

TEAM DE TIRETTEKES
FADE

Fade bedacht een duurzame sneaker. De schoen wordt opgedeeld in twee delen, de zool en het bovenstuk. Doordat de zool uit duurzaam materiaal bestaat moet deze maar 1 keer om de zoveel jaar aangekocht worden. Het bovenstuk is vervaardigd uit gerecycleerd materiaal. De bedoeling van de schoen is om eenmalig de zool aan te kopen en hier meerdere bovenstukken voor te voorzien. Deze kan je snel wisselen waardoor ze gemakkelijk bij je outfit passen. Om de zool aan het bovenstuk te bevestigen is er een eenvoudig kliksysteem voorzien. Omdat de bovenstukken als flat pack aangekocht worden nemen deze qua transport minder ruimte in.

TEAM DE POEFKES
MODUFRAK

Modufrak wou een tijdloos ontwerp maken dat fast fashion tegengaat. Aan de hand van het circulair design proces ontwierpen ze een modulaire jas. De jas bestaat uit Tencel, een duurzame kunstmatige vezel op basis van eucalyptus, de knopen bestaan uit gerecycleerd materiaal. Het principe van de jas is een simpel model dat men kan aanpassen door het toevoegen van accessoires. Bij schade kan je de jas gratis laten herstellen in de Modufrak winkel. Hier zijn ook extra accessoires te verkrijgen.

TEAM DE MARCELLEKES
SOIL 2.0

SOIL 2.0 wilt afgedankte textiel uit de horecasector verwerken in een nieuw product, de biocomposteerbare tuinafvalzak.. Het textiel uit de sector bestaat uit hennep. Voor de recyclage krijgen ze een OZON behandeling waarna ze verwerkt worden tot de tuinafvalzak.

TEAM DE BERMUDAS
ONPASS

Onpass gaat in op het hoge percentage retourartikelen die post order bedrijven ontvangen. Ze bedachten een software die de consument helpt bij het vinden van een passende maat. Alsook creëerden ze een online platform waarbij retourartikelen aan een lager tarief verkocht kunnen worden. De artikelen gaan rechtstreeks van de eerste klant naar de volgende, zonder extra tussenstappen. Zo wordt de vernietiging van amper beschadigde artikelen gevrijwaard.

TEAM DE VINGERHOEDJES
TRADE PARADE

TRADE PARADE organiseert een ruilmarkt voor kleding. Bij aankomst op het evenement word de kledij beoordeeld en krijgt deze een waardebepaling aan de hand van punten. Er wordt een code geprint die gelinkt is aan het profiel van de ingeschreven participant. De kleding krijgt dezelfde code mee waarop het aantal punten vermeld staat. Na het event kan je door de Trade Parade app de geschiedenis van een kledingstuk bekijken. De organistatie draait op vrijwillligers. Ze willen geen winst maken maar productie van nieuwe kleding voorkomen.

Powered by flickr embed.