Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Buggybooker

Na fietsdelen en autodelen, buggydelen

"Ik stond zelf als jonge vader met twee kinderwagens te sukkelen om die in mijn auto te krijgen. Ik vond dat te zot voor woorden."

Frank Verheijden, Oprichter

"Het idee is geïnspireerd op situaties uit mijn eigen leven. Iedere jonge vader heeft wel meegemaakt dat die een kinderwagen tracht te plooien om in de laadruimte van de auto te krijgen. Wel, met twee jonge dochters ben je dan met twee kinderwagens bezig. Omdat ik toen deelnemer was van de wedstrijd 'Eén idee per dag' van Flanders DC, heb ik Buggybooker (uitleendienst van kinderwagens aan treinstations) als idee op hun website gepost. Aan de respons te zien, zag ik dat het op veel bijval kon rekenen."

Buggybooker001LR

Als fietsdelen een succes is, zou buggydelen ook moeten slagen. Die gedachte zorgde ervoor dat Frank Verheijden er ook is voor gegaan. In 2014 is Buggybooker commercieel van start gegaan met een deelsysteem voor kinderwagens. Daarvoor hebben ze het systeem grondig uitgeprobeerd met een testbuggy, in samenwerking met de stad Leuven.

Qua marktpotentieel was de waardering behoorlijk groot. Enerzijds zijn er steeds meer grootouders die met hun kleinkinderen op stap gaan en het comfort van Buggybooker wel weten te waarderen. Anderzijds hebben ook jonge ouders een andere relatie met hun vrijetijdsbeleving dan vroeger. Tijd wordt een schaars goed, beleving krijgt steeds meer waarde, en dat willen jonge mensen zo comfortabel mogelijk invullen. Zonder teveel gedoe.

Het startpakket bestaat uit 10 kinderwagens. Dat aanbod wordt nu verder geperfectioneerd en in 2015 willen ze het commercieel uitrollen in België en Nederland. Kort daarna staan er andere Europese landen op de planning. De buggy's worden verhuurd aan steden en gemeenten, maar er komt steeds meer belangstelling van winkelcentra, recreatie- en pretparken. Uitbaters kunnen de buggy's onderverhuren of gratis aanbieden. Bovendien kunnen de zijpanelen van de kinderwagens verhuurd worden als reclameruimte.

Buggybooker003LR

Om een kinderwagen te laten functioneren in een leensysteem, moet die kinderwagen heel solide zijn. Zowel het kader, de bekleding, de banden en de bevestigingstechnieken zijn ontworpen in functie van stevigheid en onderhoudsgemak. Door het ontwerp is de intensiviteit van het onderhoud tot een minimum herleid. De regenkap kreeg leuke versies waar oude vlaggen van de gemeente in kunnen verwerkt worden.

"Zorg en beleving voor de eindgebruiker staan centraal."

Zo hebben de buggy's een grote draagmand en zitten kinderen op ooghoogte van de volwassenen om interactie te bevorderen. Ouders boeken hun buggy op voorhand online.

Boonen Design stond in voor het ontwerp van de buggy, Service Buro Janssen uit Nederland stond in voor de online strategie en service design. Verder kreeg Buggybooker steun van Flanders DC, KBC Start-it, IDE en Cultuurnet Vlaanderen.