De Brabandere

De Brabandere levert betongranulaat voor hoogwaardige toepassingen

"Groen beton is even sterk en veel duurzamer"
Pieter De Brabandere, mede-eigenaar

Wegenbouwbedrijf De Brabandere legt zich de jongste jaren meer toe op recyclage. Het betonpuin dat de arbeiders tijdens wegenbouwprojecten verzamelen, wordt gebroken en verwerkt tot hoogwaardig betongranulaat. "Zo hebben we minder natuurlijke granulaten nodig voor ons stortbaar beton."

De Brabandere01

Als wegenbouwbedrijf verzamelt De Brabandere grote hoeveelheden betonpuin. "In het kader van de circulaire economie zijn we gaan bekijken hoe we dat puin kunnen valoriseren", vertelt mede-eigenaar Pieter De Brabandere. "Aanvankelijk gebruikten we betonpuin enkel voor funderingen in de wegenbouw. Intussen zetten we gespecialiseerde breekprocessen in om het puin om te vormen tot hoogwaardig betongranulaat. Dat gebruiken we om stortbaar beton te maken in onze betoncentrale. Vroeger produceerden we ons stortbaar beton enkel met natuurlijke granulaten: kalksteenslag of porfiersteenslag uit groeves van Doornik of Lessen. Erg duurzaam was dat niet: we moesten grondstoffen laten ontginnen en bij het transport kwam CO₂ vrij. Nu kunnen we tot 50 procent van de natuurlijke granulaten vervangen door hoogwaardig betongranulaat. Het resultaat is 'groen beton': even sterk maar veel duurzamer."

Andere eigenschappen

Hoewel hoogwaardig betongranulaat op veel vlakken het equivalent is van natuurlijke granulaten, zijn de twee materialen toch niet hetzelfde, erkent Pieter De Brabandere. "Sommige eigenschappen van betongranulaat wijken af van de natuurlijke granulaten. Dat is geen probleem, zolang je voldoende kennis hebt om die verschillen op te vangen. In onze betoncentrale ontwikkelen we betonsoorten die rekening houden met de specifieke eigenschappen van betongranulaat, zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Het eindresultaat is even sterk en betrouwbaar als traditioneel beton."

De Brabandere02

Strenge regelgeving

De Vlaamse overheid legt strenge regels op voor de productie van groen beton. De Brabandere was het eerste bedrijf in België dat een certificaat kreeg. "Pas nu we dat hebben, kunnen we ons betongranulaat op de markt brengen voor hoogwaardige toepassingen", zegt Pieter De Brabandere. "De strenge regels moeten verhinderen dat er cowboys op de markt komen die een minderwaardig product afleveren. Niet iedereen neemt recyclage even ernstig. Maar in ons bedrijf speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het bestaat al vier generaties en we willen altijd de koploper blijven in ons domein. Duurzame innovaties passen perfect binnen onze strategische visie."

Nieuw gamma Eco-Beton

De vraag naar het nieuwe gamma Eco-Beton – de commerciële naam voor het groen beton – is nu al groter dan het aanbod. We kunnen dus spreken van een succes. Pieter De Brabandere: "We gebruiken ons groen beton inmiddels voor wegen, fietspaden, muren, vloeren ... Onder meer in Veurne en De Panne legden we wegen aan in 100 procent hoogwaardig betongranulaat, en in Diksmuide ligt een fietspad van groen beton. Als stichtend lid van Groen Beton Vert vzw probeer ik de regelgeving verder te beïnvloeden en andere bedrijven warm te maken voor ons product. Op termijn willen we onze kennis ook inzetten in onze Franse vennootschap. We ijveren voor een duurzame bouwsector."

De Brabandere

Sectoren Bouw ›