Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Derbigum

Derbigum heeft wereldprimeur met volledig plantaardige dakbaan

"Onze dakoplossingen verkleinen de ecologische voetafdruk van een gebouw"
Koen Sneiders, recycling manager van Derbigum

Een dak dat CO₂ absorbeert, een volledig plantaardige dakbaan of dakbedekking die bestaat uit gerecycleerde materialen: de Belgische onderneming Derbigum investeert fors in duurzame dakoplossingen. "Ons doel is om materiaalkringlopen te sluiten en gevaarlijke stoffen eruit te weren."

Derbigum03

Derbigum startte in 1932 als familiale kmo in de waterdichting van daken. Vandaag heeft het bedrijf haar expertise uitgebreid naar andere aspecten van het gebouw, maar de productie van dakbedekkingsmaterialen blijft een kernopdracht. "Recyclage kan in onze sector écht een verschil maken", meent Koen Sneiders, recycling manager van Derbigum. "Het klimaat wint erbij en het maakt ons minder afhankelijk van de wispelturige petroleumindustrie. De belangrijkste grondstof voor reguliere dakbanen blijft immers bitumen."

Duurzame productielijn

Al sinds 1999 gebruikt Derbigum in haar fabriek in Perwijs (Waals-Brabant) een verwerkingsmachine die al het productieafval direct terugvoert naar het fabricageproces. Koen Sneiders: "Wat begon als een kostenbesparende maatregel is in 2009 uitgegroeid tot een volledig duurzame productielijn: ons NT-assortiment (New Technology) bestaat voor 25 tot 30 procent uit gerecycleerd materiaal. Dat kan productieafval zijn, maar ook snijafval van dakdekkers en post-consumer-materiaal. De inzameling van die laatste stroom gebeurt in voortdurend overleg met de sloopsector. We focussen op industriële sites, want grote hoeveelheden zijn nodig om een constante kwaliteit te kunnen garanderen."

De NT-dakbanen zelf zijn 100 procent recycleerbaar. "De klant kan bij het plaatsen van zijn nieuwe dak een overeenkomst met Derbigum aangaan. Die garandeert dat wij de NT-dakbanen terugnemen op het einde van de levensduur."

Energiezuinig bouwen

In 2010 bracht Derbigum de wereldprimeur Derbipure op de markt. Die volledig plantaardige dakbaan op basis van oliën en harsen biedt een volwaardig alternatief voor dakbanen gemaakt van bitumen. "Ons gamma bestaat verder uit dakbanen die het energieverbruik van het gebouw verlagen of helpen bij het opvangen van regenwater. Onze witte acrylcoatings weerkaatsen tot 81 procent van de zonnestralen, waardoor het minder energie kost om gebouwen koel te houden. We ontwikkelden ook een dakbaan met een laag olivijn-granulaat (een mineraal, red.) dat CO₂ uit de atmosfeer absorbeert."

Derbigum01

De prijs van innovatie

In België reageert de dakdekkerssector nog terughoudend op de innovatieve oplossingen van Derbigum. Nederland en Scandinavië vormen de voornaamste afzetmarkten. "Onze ecologische producten voldoen aan dezelfde normen als reguliere dakbanen. Maar voor klanten is er geen direct economisch voordeel. Ze moeten vanuit een ecologische overtuiging kiezen voor Derbipure of het NT-assortiment. Vaak verwachten klanten dat gerecycleerde producten goedkoper zijn. Maar innovatie kost geld en dat vertaalt zich in de prijs. Je mag daar als fabrikant niet aan toegeven: dan bevestig je het beeld dat recyclage minderwaardige producten oplevert, terwijl het tegendeel waar is."

Toekomstplannen

Meer dan twee derde van de productie van Derbigum is bestemd voor de export. "Inzetten op efficiënt transport kan nog grote milieuvoordelen opleveren", meent Sneiders. "Alle transporten naar Italië verlopen al via het spoor en we bestuderen nu hoe goed andere bestemmingen bereikbaar zijn per trein. Daarnaast blijven we ons inzetten om de prijzen van ons ecologische gamma te laten zakken. We hopen ook het percentage gerecycleerd materiaal in de NT-dakbanen te kunnen opdrijven, maar dat is niet eenvoudig: een kant-en-klare receptuur bestaat nog niet."

         
         
   

DUURZAAMHEIDSWINST IN CIJFERS

► Het duurzame NT-assortiment bestaat voor 25 tot 30 procent uit gerecycleerd materiaal.

► NT-dakbanen zijn 100 procent recycleerbaar. Derbigum neemt de dakbanen terug op het einde van hun levensduur.

► Door over te schakelen op groene energiebronnen heeft Derbigum sinds 2000 zijn eigen CO₂-uitstoot per vierkante meter in productie met 42 procent kunnen terugdringen.

   
         
         
         
         
         
   

VOORDELEN

► Keuze uit dakbanen die (deels of geheel) uit gerecycleerd bitumen bestaan → minder afhankelijk van petroleum als primaire grondstof.

► Recyclage van pre- en post-consumer-dakbedekking → bijdrage aan de circulaire economie.

► Productie van een volledig plantaardige dakbaan en dakbanen die CO₂ absorberen, regenwater helpen opvangen of zonnestralen weerkaatsen → bijdrage aan een ecologische bouwsector.

► Klant krijgt garantie dat Derbigum recycleerbare dakbanen op het einde van de levensduur terugneemt.

   
         
         

Derbigum

Sectoren Bouw ›