Prosafco

Prosafco geeft werkkledij, helmen en veiligheidsschoenen een tweede leven

"We denken aan de generatie na ons, zonder kwaliteitsverlies"
Wim Mylle, QESH-manager Prosafco

Prosafco, gevestigd in Roeselare (hoofdzetel), is een distributeur van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) en werkkledij. Duurzaamheid en kwaliteit gaan er hand in hand. "Hoe langer een paar veiligheidsschoenen meegaat, hoe kleiner de impact op het milieu is. Meten is weten."

Prosafco01

Om de maximale levensduur van zijn producten te garanderen, biedt Prosafco zijn klanten de mogelijkheid een automatisch uitgiftesysteem voor PBM's te implementeren. "Je kunt het systeem vergelijken met een drankautomaat", vertelt Wim Mylle, QESH-manager (Quality, Environment, Safety en Health) bij Prosafco. "Alleen vullen wij de automaat met handschoenen, filters om de ademhaling te beschermen, werkkledij en andere PBM's in plaats van met blikjes frisdrank. Onze klanten, vooral productie- en bouwbedrijven, stellen zelf de inhoud van de kast samen. Werknemers hebben directe toegang tot de PBM's met een badge of code en zijn zo altijd op maat beschermd. De kans op arbeidsongevallen is zo nog kleiner."

Nauwkeurige monitoring

Tegelijk optimaliseert het uitgiftesysteem het aankopen en aanvullen van PBM's. "De machine registreert welke werknemers welke PBM's wanneer gebruiken. Werknemers en hun leidinggevenden weten dus exact wanneer hun ademluchtfilter, stofmasker of andere PBM met beperkte houdbaarheid niet meer voldoet aan de veiligheidsnorm. Het systeem registreert ook de verbruikte aantallen. Het PBM-gebruik daalt daardoor met gemiddeld 30 procent."

"Nauwkeurige monitoring bespaart onze klanten tijd en geld, terwijl ook het milieu mee geniet. Minder verbruik betekent minder productie, minder afval en dus minder CO₂-uitstoot. Bovendien staat de automaat op de werkvloer, zodat het aantal transporten daalt."

Van afval tot relatiegeschenk

Daarnaast zet Prosafco in op de recyclage van veiligheidsschoenen en -helmen. Wim Mylle: "Wij verzorgen de inzameling bij onze klanten. Dat gebeurt via onze laundry flow, zodat het aantal transporten tot een minimum beperkt blijft. Onze meest verkochte helmen zijn gemaakt van polyetheen (PE) of ABS. Beide materialen komen in aanmerking voor recyclage. Er is nog geen sorteerverplichting voor deze kunststoffen, maar toch zamelen we de veiligheidshelmen apart in en laten we ze recycleren tot ijsemmers en meetlatten met het logo van de klant erop. De klant betaalt een verwerkingskost en krijgt daar een gepersonaliseerd en duurzaam relatiegeschenk voor terug. Hetzelfde willen we doen met veiligheidsschoenen. We zoeken een nieuwe partner die de PU-zolen (polyurethaan) verwerkt tot een duurzaam nieuw product, zoals bloembakken, asbakken of afvalbakken."

Prosafco02

Isoleren met werkkledij

Afgedankte werkkledij gaat bij Prosafco evenmin verloren. "We werken via Alsico samen met het Franse bedrijf Minot Recyclage Textiles, dat textiel verwerkt tot isolatiemateriaal voor gebouwen. We sorteren de kleding in Roeselare, want Minot kan enkel de kledij zonder reflecterende stroken verwerken. Op de knopen en de ritssluitingen na wordt de kleding volledig gerecycleerd tot geluids- en warmte-isolerend bouwmateriaal. Dit duurzame initiatief bespaart ons én onze klanten restafval. Bovendien draagt het nieuwe product bij tot een lager energieverbruik elders."

Charter

Sinds 2013 is Prosafco aangesloten bij het West-Vlaamse Charter Duurzaam Ondernemen. "Prosafco kiest heel bewust voor een voortrekkersrol op het gebied van milieu en duurzaamheid. In de PBM-sector zijn onze recyclage- en besparingsacties uniek. Dat geeft ons een streepje voor bij onze klanten: ook consumenten gedragen zich steeds milieubewuster. We gaan verder dan window dressing. Prosafco wil écht een verschil maken."

         
         
   

DUURZAAMHEIDSWINST IN CIJFERS

► De automatische uitgiftemachine Prosafco Provending vermindert het PBM-gebruik met gemiddeld 30 procent.

► Recyclage van veiligheidshelmen reduceert het bedrijfs- en productieafval met ongeveer 5 procent. Uit 1 veiligheidshelm kunnen ongeveer 8,75 meetlatjes worden gemaakt.

► Na een levensduur van gemiddeld 3 jaar kan werkkledij worden ingezet in isolatiemateriaal dat ruim 20 jaar meegaat. Prosafco zamelt 8 à 10 paletten ofwel 2,7 ton werkkledij per jaar in. Dat staat gelijk aan een besparing van ongeveer 560 euro aan verwerkingskosten voor restafval.

   
         
         
         
         
         
   

VOORDELEN

► Nauwkeurige registratie verlengt de levensduur van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) minder verbruik en dus minder productie.

► Uitgiftemachines van PBM’s staan op of vlak bij de werkvloer minder transport en dus minder CO₂-uitstoot.

► Afgeschreven werkkledij, veiligheidsschoenen en helmen worden ingezameld en gerecycleerd.

   
         
         

Prosafco

Sectoren Textiel en mode › Bouw ›