Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Ecodesign en de circulaire economie

Ecodesign gaat hand in hand met de circulaire economie. Producten en diensten moeten zo ontworpen worden zodat ze functioneren binnen een circulaire economie.

Ecodesign brengt een levenscyclusaanpak tot bij de de designers met als doel de impact van het product of dienst op het milieu zo laag mogelijk te houden.

De meeste beslissingen die invloed hebben op het product zelf, situeren zich in de ontwerpfase. Alle informatie moet dan ook op dat moment beschikbaar zijn om de juiste keuzes te maken. 

De milieu-impact van een product aanpakken gaat verder dan het zoeken naar ecologische materialen. Een product heeft veel meer dimensies dan materiaal alleen en op al deze vlakken zijn er duurzame interventies mogelijk. 

De OVAM gebruikt het levenscyclus-scenario gebaseerd op het 'Lifecycle Design Strategy-wheel (LiDS-wheel), als tool om alle dimensies in kaart te brengen. Dit scenario is opgebouwd uit 8 stappen die een product doorloopt tijdens zijn levenscyclus.

 

Wat is de circulaire economie?

In ons huidige lineaire economische systeem worden grondstoffen omgezet in producten, die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Het systeem van de circulaire economie richt zich daarentegen op een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en een minimaal waardeverlies.

> Meer weten over de circulaire economie?