Winnaars Henry Van de Velde Award 2019 Ecodesign by OVAM

dinsdag 29 januari 2019

Ontdek de winnaars van de Henry Van de Velde Award categorie Ecodesign by OVAM.

HNST jeans collection & ESG GREEN

 

Radicaal andere jeans

De innovatief duurzame HNST jeanscollectie is het resultaat van de samenwerking van een creatieve start-up met vele andere partners. In een eerste fase was er de uitzonderlijke samenwerking met textielbedrijf European Spinning Group (ESG) dat textielgarens produceert voor verschillende markten en toepassingen. Beide partners kozen elk al eerder voor open innovatie, co-creatie en circulair design als business model. Het ESG Green garen dat gebruikt wordt voor het weven van de HNST jeanscollectie symboliseert dit nieuwe "design denken" in klassieke sectoren.

De samenwerking tussen ESG en HNST vond de jury een Henry van de Velde Award waard als positief en inspirerend signaal dat de volledige waardenketen belangrijk is in het designproces en dat co-creatie en samenwerking tussen de creatieve sector, de sociale economie, de lokale textielindustrie en partners in onderwijs en onderzoek op alle vlak lonen. 

ESG Green - Voorbeeld van circulaire economie

Met ondermeer deze samenwerking wil ESG een voorbeeld zijn voor andere bedrijven en andere industrieën om dergelijke opportuniteiten te omarmen. Productiebedrijven kunnen leren van ontwerpers en start-ups, en omgekeerd.

De ESG Green garencollectie ligt aan de bakermat van circulaire eindproducten van industriële bedrijven, start-ups en van grotere ecologisch bewuste modeketens.


HNST Jeanscollectie - De meest duurzame jeans ter wereld

De productie van de HNST jeans moest transparant zijn en in de EU gebeuren, en helemaal volgens de regels van de circulaire economie.

HNST klopte aan bij ItalDenim (Italië) om een doek te weven waarbij het ESG Green garen als inslag gecombineerd wordt met een kettinggaren van ItalDenim zelf. Na uitvoerig testen werd de ideale garendikte voor het geweven doek bereikt. Het innovatieve kleurproces van het garen bij ItalDenim is een ander belangrijk onderdeel, waarbij er geen schadelijke chemicaliën of zware metalen gebruikt worden en het indigo met een natuurlijke stof gefixeerd wordt op het garen in plaats van een synthetisch fixeermiddel, zoals gebruikelijk.

Met dit doek ontwikkelde HNST een circulair product. Het team ontwierp en liet zelf afschroefbare en herbruikbare knoppen produceren, borduurde rivetten in plaats van de typische metalen spijkers, koos voor een achterzaklabel van jacron op basis van cellulose i.p.v. (synthetisch) leer en verstevigde het kruis om scheuren aan de liesstreek te vermijden. Ook in de afwerkingsstap, het wassen van de jeans, analyseerden ze samen met RGT alle wasrecepturen tot op stofniveau om deze te herdenken en nieuwe recepturen te bedenken waarbij er geen schadelijke stoffen gebruikt worden. De zeefdruk op de binnenzakken gebeurt met een inkt die PVC-vrij is.

Maar dit volstaat niet om de duurzaamste jeans te worden. Omdat het onderhoud 25% van de totale milieu-impact bepaalt, lanceerde HNST de Morning After Spray, een spray gemaakt van probiotica die de jeans volledig natuurlijk opfrist zonder gebruik te maken van chemie of zonder dat de jeans in de wasmachine moet worden gestoken. Omdat ze dit als onderdeel van het productontwerp zien, krijgt de klant de spray bij aankoop van de jeans.

Om de keten ook te sluiten zit in de aankoopprijs een waarborg, die klanten terugkrijgen als korting bij de aankoop van een nieuwe HNST jeans, als ze de oude jeans terug inleveren. Dat geeft HNST de kans de jeans opnieuw zo hoogwaardig mogelijk te valoriseren, en opnieuw samen met partners uit de sociale economie.

HNST lanceerde in maart 2018 haar eerste jeanscollectie, bestaande uit acht verschillende jeansmodellen. Het is de bedoeling dat er elk jaar een nieuwe inzamelactie voor oude kledij komt om op die manier de 'urban fibres' voor de nieuwe collectie te oogsten.

ecoBirdy

EcoBirdy produceert op industriële schaal kindermeubels gemaakt van gerecycleerde materialen.

EcoBirdy produceert meubels voor kinderen die uitsluitend gemaakt zijn van duurzame materialen en op industriële schaal. Door op grote schaal te denken neemt ook de impact exponentieel toe. De kleurrijke meubels voor kinderen hebben als doel hun "bewustzijn voor duurzaamheid" te verhogen en hen kennis te laten maken met de circulaire economie. Alle stukken uit de debuutcollectie van ecoBirdy zijn gemaakt van oud plastic speelgoed en volledig opnieuw recycleerbaar. 

Dankzij innovatieve technologieën worden de kleuren van elkaar gescheiden en mogelijke vervuiling verwijderd. Daarom is het niet meer nodig om extra pigmenten of chemicaliën toe te voegen. Extra tussenstappen zoals bijvoorbeeld compounding zijn niet meer nodig. In plaats daarvan hebben we ervoor gekozen het bronmateriaal zichtbaar te houden en te produceren met ruw verwerkt materiaal. De "terrazzo" look die speciaal is ontworpen door de designers maakt elk product uniek.

Dit gebeurt heel bewust om de gebruiker eraan te herinneren dat het belangrijk is onze kostbare en beperkte middelen optimaal te benutten. Een begeleidend verhalenboek en een scholenprogramma werden ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met “circulaire economie” en hen te inspireren om bij te dragen aan een meer duurzame toekomst. EcoBirdy heeft als doel 250.000 kg plastic speelgoed te recycleren. Want een groot deel van het plastic speelgoed heeft slechts een korte gebruiksduur en belandt meestal op stortplaatsen, in verbrandingsovens of in de oceaan.

Velda Resleep

Eerste volledig circulaire slaapsysteem

Veldeman Bedding introduceert met het Velda Resleep concept het eerste volledig circulaire slaapsysteem in de internationale meubelindustrie en is daarmee de voorloper in zijn sector. En dat is niets te vroeg als je weet dat slaapsystemen 10% uitmaken van onze afvalberg. Op heden zijn matrassen en bedden zeer moeilijk uit elkaar te halen en bovendien zijn de meeste gebruikte materialen niet recycleerbaar of herbruikbaar.

De Velda Resleep boxspring, matras en topper zijn volgens het Cradle-to-Cradle-principe ontwikkeld (regeneratie of tweede leven mogelijk) en maken deel uit van een verregaand circulair innovatietraject waarbij ‘zonder nietjes, lijm of PU-schuim’ de toetssteen vormt in het proces.

Het product is zo ontworpen dat de verschillende componenten of materialen geassembleerd worden met eigen gepatenteerde verbindingstechnieken die permanente verbindingen overbodig maken. Dit zorgt ervoor dat het product terug te brengen is tot kleine, makkelijk te vervoeren onderdelen die bovendien ‘zuiver’ zijn: 100% recycleerbaar of herbruikbaar. De gebruikte materialen zijn teruggebracht tot een absoluut minimum en hebben allen een lage milieu-impact. Veldeman Bedding heeft met andere woorden volledig ingezet op design for disassembly.

Er werden geen kwaliteitscompromissen gemaakt en aan comfort wordt er niet ingeboet.

Versleten onderdelen kunnen vervangen worden en het bed kan ter plaatse opnieuw gestoffeerd worden.

Een belangrijke troef van Velda Resleep is de unieke, duurzame pocketverenkern die Veldeman zelf zal produceren. De gepatenteerde technologie zorgt ervoor dat deze kernen geproduceerd kunnen worden zonder enig gebruik van lijm.

Tegen 2030 streeft Veldeman Bedding naar een volledige duurzame energie- en productieketen. Resleep geldt als circulair startpunt hiervoor in het productgamma. 

Het ontwerp zorgt ook voor een makkelijker samen te stellen product. Veldeman Bedding hoopt zo de jobdrempels te verlagen en een antwoord te bieden aan het jarenlange probleem van sterke knelpuntberoepen in de beddensector.

Deel