Ontwerp verlichtingsarmatuur voor de circulaire economie

Ontwerp verlichtingsarmatuur voor circulaire economie

Verlichting is een essentieel product in onze huidige maatschappij. De verlichtingsarmaturen zijn vandaag de dag wel efficiënt, maar wat gebeurt er met die armaturen na ongeveer tien jaar, wanneer de leds op het einde van hun levensduur zijn gekomen?

 

Het nieuwe ontwerp van een verlichtingsarmatuur in een circulaire economie zorgt ervoor dat je herstellingen aan de armatuur ter plaatse kan uitvoeren. Hierdoor wordt een grote hoeveelheid aan CO2-uitstoot door transport uitgespaard. 

Dankzij het innovatieve ontwerp van een ‘spring pin’, kan het armatuur snel gedemonteerd worden. Daarnaast bedacht de ontwerper ook andere toepassingen, die niet alleen voordelig zijn op het vlak van kosten, maar ook van onderhoud en materiaal. Veel componenten van een verlichtingsarmatuur kunnen nu makkelijker gerecycleerd of hergebruikt worden. Verder is ook in de productie het gebruik van plaatmetaal afgenomen met 22%. 

ETAP, een Europees bedrijf gespecialiseerd in energiezuinige en flexibele verlichtingsoplossingen, bekijkt of ze het concept kunnen toepassen bij nieuwe verlichtingsarmaturen.

Joren Malfroy & Jari Peeters

Jaar 2019

Opleiding KULeuven Burgerlijk Ingenieur

Prijs Eervolle vermelding EVERYDAY LIFE