PATCH

PATCH experimenteert met Kombucha-leder tot een bruikbaar biomateriaal

Kombucha is een licht bruisende thee uit AziĆ«. Bij het brouwen van de drank groeit op het wateroppervlak een zwam. De drank wordt gebotteld, maar de zwammen worden weggegooid. Met de zwammen kan je echter lederachtige lappen maken, Kombucha-leder. Ondanks het feit dat Kombucha wereldwijd wordt geproduceerd en verkocht, worden er nog geen producten van Kombucha-leder verkocht. 

Dit komt enerzijds omdat het materiaal zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt. Er is nog onvoldoende kennis over de exacte eigenschappen van het materiaal. Anderzijds ziet het materiaal er nog steeds zeer organisch uit. Het leder blijft zijn zurige geur behouden, door de azijn die voor het brouwsel wordt gebruikt. Daarnaast is het leder ook wat plakkerig, omdat de suiker die tijdens het proces wordt gebruikt nog voor een deel in de cellen blijft zitten. 

Door middel van verschillende producttechnieken werden de zwammen omgetoverd tot professioneel ogend en aangenaam materiaal. PATCH biedt tal van nieuwe mogelijkheden voor het werken met biomateriaal. 

Er zijn twee collecties: Thin en Thick. Thin doet denken aan papier en heeft gelijkaardige eigenschappen. Thick doet eerder denken aan leder. De twee materiaalsoorten doorlopen een verschillend productieproces. 

Lore De Backer

Jaar 2019

Opleiding Howest Industrieel Productontwerpen

Prijs Eervolle vermelding PROBLEM SOLVING