Zwamwerk

Zwamwerk is een educatieve kit die toont wat biologie en ecologie te bieden hebben.

Duurzaam denken mag dan wel stevig verankerd zitten in het ontwerpproces van menig designer, toch leert Jan Modaal nog te weinig wat ecologie echt kan betekenen in het dagelijkse leven. Daarom ontwikkelde Ine Desmet Zwamwerk, een educatieve kit die helder uitlegt wat biologie en ecologie te bieden heeft aan de hand van afbreekbaar biologisch materiaal. Leerlingen en leerkrachten kunnen dankzij de doos experimenteren met nieuwe biomaterialen. Zoals mycelium, zwammig materiaal gemaakt op basis van paddenstoelen en hennepvezels. 

Het gebruik van mycelium of zwammenmateriaal is in opmars in de circulaire economie! In een educatieve omgeving zijn er echter heel wat drempels om aan de slag te gaan met dit veelbelovende, nieuwe biomateriaal. Er is geen standaard pakket beschikbaar die de nodige materialen voorziet, de slaagkansen zijn vaak teleurstellend door de moeilijke steriele werkmethode, …

Met haar educatieve kit ‘Zwamwerk’ wil Ine jongeren en hun leerkrachten enthousiast maken voor het experimenteren met het groeien van biomaterialen. Zwamwerk stelt de nodige materialen ter beschikking, voorziet een nieuwe toegankelijkere werkmethode en is in al zijn aspecten duurzaam.

Volgens Ine is Zwamwerk niet zomaar een doos, het is een volledige ervaring. De doos zelf vormt niet alleen de (recycleerbare) verpakking, maar is ook de handleiding en vormt de mal die gebruikt worden tijdens het maakproces. De vulling van de doos is ook het substraat voor het groeien van de materialen en de 5 micro filterzakjes bestaan uit Polypropyleen dat te recycleren is en dat hergebruikt of teruggestuurd kan worden. Bovendien is de kit modulair in de voorziene hoeveelheden en maakt het creatief experimenteren mogelijk.

Ine Desmet

Jaar 2018

Opleiding Howest Industrieel Productontwerpen

Prijs eervolle vermelding EINDWERK