Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Abriso

Abriso gebruikt gerecycleerde kunststoffen voor verpakkings- en isolatiematerialen

"Recyclage kost ons maar een derde van de aankoopprijs."
Geert Saelens, milieucoördinator van Abriso

Abriso is gespecialiseerd in de extrusie van polyethyleen (PE) en polystyreen (PS) tot verpakkings- en isolatiematerialen, zoals noppenfolie, schuimfolie en isolatiepanelen. "Ons productieafval recycleren wij tot opnieuw inzetbare granulaten."

Abriso01

Met vestigingen in onder meer Frankrijk, Polen en Slowakije heeft Abriso een plek op de Europese markt veroverd. De hoofdzetel bevindt zich in het West-Vlaamse Anzegem, waar ook de belangrijkste productiefaciliteiten gevestigd zijn. "Op onze site in Anzegem hebben we een eigen recyclage-afdeling waar we zowel polyethyleen als polystyreen kunnen verwerken", vertelt Geert Saelens, milieucoördinator van Abriso. "Aangekochte basisgranulaten vertegenwoordigen ruim de helft van de productiekosten. Recyclage van ons productieafval levert dus een aanzienlijke besparing op. We betalen enkel het extra energieverbruik en de extra manuren, en dat is ongeveer een derde van de aankoopprijs."

Op maat van de klant

Recyclage loont dus de moeite. Want het percentage productieafval ligt hoog bij Abriso: 15 procent. "Extrusie is een proces dat je niet stil kunt leggen", verklaart Saelens. "Het aantal breedtes dat we kunnen produceren, is beperkt. Na de productie van de folie op rol zagen we de juiste breedte op maat van de klant. Dit zorgt voor brede randstroken of afval. Ook bij de overgang naar een andere dikte of een andere kleur produceren we restfolie."

Alle resten weer gebruikt

"Al deze resten gaan naar onze recyclageafdeling. Daar versnipperen en smelten we het afval tot opnieuw bruikbare granulaten. De helft van die recyclagegranulaten zetten we weer in als grondstof voor onze eigen productie. De andere helft laten we verwerken door een firma die aan ons de plasticzakken levert om onze schuim- en noppenfolierollen in te verpakken. Maar een klein deel van het productieafval, ongeveer 3 procent, kunnen we niet hergebruiken. Dat verzamelen we in containers en wordt uiteindelijk gebruikt als brandstof voor de kalkovenindustrie."

Abriso03

Een kwestie van zuiverheid

"In het verleden bekeken we met enkele proefprojecten of we ook extern afval in Anzegem konden recycleren, om zo de kosten van onze producten nog verder te kunnen drukken. Maar het materiaal moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Extern afval is vaak nat en vuil en bevat papier- of metaalresten. Dat maakt het ongeschikt voor recyclage. Voorlopig verwerken we alleen onze eigen restproducten, waarvan we de kwaliteit en herkomst kunnen garanderen."

Nieuwe kleur voor de klant

"Klanten kijken vooral naar de prijs. Hoe meer we kunnen recycleren, hoe goedkoper we onze producten kunnen maken. Maar klanten stellen ook hoge eisen: ze willen bijvoorbeeld geen 'bont' gekleurde folies. Wij scheiden de meest voorkomende kleuren, zoals geel en groen, maar soms moeten we gemengd recycleren en smelten: dan krijg je een grijzige kleur die we 'bont' noemen. Abriso wil deze kleur in de markt gaan zetten als een duurzaam product. Maar de klanten moeten er open voor staan, natuurlijk. Dat wordt een flinke kluif voor onze verkoopafdeling." 

Abriso

Sectoren Kunststoffen ›