Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Agricel

Voedsel voor de toekomst

Ons huidige landbouwsysteem kent twee ernstige nadelen. Ten eerste vraagt het enorme hoeveelheden water, dat elders van meer nut kan zijn. Ten tweede gebruikt het ook veel meststoffen, die de natuur schaden. Agricel – een in Dubai gevestigde onderneming gespecialiseerd in landbouwtechnologie- komt met een interessante oplossing …

Het is waar, er is heel veel water beschikbaar op planeet aarde. Maar slechts 2,5% ervan is zoet, en dus drinkbaar water. En van die 2,5% is dan nog eens twee derde bevroren. Wat er overblijft – slechts minder dan één percent, wat overeenkomt met ongeveer 35 miljard liter – is bruikbaar voor de landbouw, als koelwater voor de industrie, als drinkwater en voor in de badkamer.

De landbouwsector neemt de grootste hap – of slok- voor haar rekening: ongeveer 70% van het beschikbare drinkwatercontingent. Maar ‘film farming’ - een compleet nieuwe landbouwmethode, ontwikkeld door Agricel – zou in vergelijking met traditionele landbouw een vermindering van het waterverbruik tot maar liefst 90% kunnen betekenen.

Beste van de klas

En het wordt nog mooier. Film farming zou maar liefst 80% minder meststoffen vereisen, en toch het hele jaar door oogsten opleveren. Film farming heeft ook lage start- en operationele kosten en belooft hoge return on investment. Bovendien zou film farming voedsel van topkwaliteit produceren. Tijdens een persvoorstelling werden de aanwezigen getrakteerd op zoete kerstomaatjes, gekweekt op een film farming boerderij. De tomaatjes hadden een zoete druivenachtige smaak, te danken aan de hoge voedingswaarde en de grote hoeveelheden GABA (gamma-aminobutyric zuur) en lycopeen.

Film farming systemen zijn makkelijk op te starten en kunnen eender waar geïnstalleerd worden, wat de methode ook voor landbouwers in afgelegen en dorre gebieden aantrekkelijk maakt.

Film farming technologie

Film farming is een technologie waarbij planten gedijen op een hydromembraan dat bestaat uit wateroplosbare polymeren en hydrogel. Dit hydromembraan absorbeert water en voedingsstoffen van het kweekmedium maar laat niets vrij aan de plantenzijde. Daarom ontwikkelt de plant een dicht netwerk aan fijne worteltjes die zich hechten aan het hydromembraan om water en voedsel te kunnen absorberen. Bijkomend produceert de plant in grote getale suikers, aminozuren enzomeer om door middel van osmose water en voeding op te nemen.

Een bijkomende troef van film farming is dat de verspreiding van ziekten door pathogenen (bacteriën, virussen…) in het cultuurmedium volledig onder controle is. En dat zonder gebruik van chemicaliën aangezien de ziektekiemen niet door het hydromembraan kunnen dringen.

Agricel

Agricel ontstond in 2010. Het jaar daarvoor onderging de film farming methode uitgebreide technische en commerciële testen en werden ook hydrofiele hulpmiddelen uitvoerig getest. Nadat alles OK werd bevonden, zochten de twee stichters grote regionale partners. Vandaag de dag zijn de diensten en producten van Agricel op de markt in Japan, China en Australia.

Agricel