Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Blue Lavage

Een oplossing voor zowel de wegwerpbatterijen als het plastic afval bij orthopedische operaties

Tijdens orthopedische operaties worden de protheses tegenwoordig gereinigd of ‘gewassen’ door middel van een toestel dat werkt op wegwerpbatterijen. Na elke operatie belandt het hele toestel –inclusief de batterij- bij het medische afval, dat nadien wordt verbrand.

De BlueLavage®is het eerste herlaadbare toestel

De BlueLavage®, ontworpen in Duitsland, lost het probleem van de wegwerpbatterijen op door een herbruikbare unit te gebruiken. Bovendien bestaat de behuizing bijna volledig uit plastic.
Duitsland bijvoorbeeld gebruikt jaarlijks 434 000 van deze toestellen, waardoor 334 ton plastic en 2.6 miljoen batterijen jaarlijks in de verbrandingsoven belanden.

Ter vergelijking: door de BlueLavage®      te gebruiken, ontstaat maar de helft van dit plastic afval. Bovendien gebruikt dit medische toestel geen wegwerpbatterijen, maar wordt het tijdens de operatie aangedreven door een herlaadbare unit. Deze  kan maar liefst 150 keren hergebruikt worden. Doordat de BlueLavage®      noch wegwerpbatterijen noch metalen onderdelen bevat, worden tonnen gevaarlijk afval vermeden. Hopelijk kan ook het plastic in de toekomst worden gerecycleerd, maar de huidige   BlueLavage®   betekent alvast een flinke stap voorwaarts.