Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

CABKA-IPS

CABKA-IPS gebruikt gerecycleerde kunststoffen voor pallets

"Onze kunststof pallets zijn duurzaam, voordelig en recycleerbaar"
Pieter De Brabandere, mede-eigenaar

CABKA-IPS biedt zijn klanten boxen, palletboxen en een van 's werelds omvangrijkste assortimenten van kunststof pallets aan. "Door te recycleren houden we onze producten in een gesloten ecologisch circuit."

IPS02

CABKA-IPS maakt zijn kunststof pallets in Ieper. Daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. "Al 35 jaar ontwikkelen en recycleren we producten op basis van kunststof", vertelt CEO Jacques Vanmoortel. "We leveren onze pallets in meer dan 80 landen wereldwijd. Naast onze standaardproducten ontwerpen we pallets op maat van de logistieke ketens van onze klanten. Waar de toepassing het toelaat, gebruiken we gerecycleerde kunststof. Dat is voordeliger dan nieuw materiaal en bovendien ecologisch verantwoord."

Een constant gewicht

In vergelijking met hout hebben kunststof pallets veel voordelen. "Hout zal nooit helemaal verdwijnen als grondstof voor pallets", benadrukt Vanmoortel. "En dat is ook niet onze ambitie. Maar het groeipotentieel van kunststof is groot, want het materiaal heeft enkele gunstige eigenschappen. Kunststof gaat veel langer mee, is makkelijker te reinigen en zet geen stof of splinters af. Bovendien heeft een kunststof pallet een uniform en constant gewicht, terwijl houten pallets zwaarder worden als ze nat zijn. Kunststof heeft één groot nadeel: het afval mag niet in het milieu terechtkomen, dat is zeer schadelijk. Daarom doen wij inspanningen om het zoveel mogelijk te recycleren."

Zelf vermalen

"70 tot 80 procent van onze pallets zijn gemaakt van gerecycleerde kunststoffen, zoals polyethyleen (HDPE), polypropyleen (PP) of polyolefinen (PO). Alleen pallets die aan hoge hygiëne-eisen moeten voldoen, bijvoorbeeld omdat ze in direct contact komen met vlees of vis, maken we uit nieuw HDPE of PP. Het recycleren gebeurt deels in onze vestigingen. Zo nemen we in België en Duitsland pallets en andere kunststoffen terug om ze zelf te vermalen en te hergebruiken als grondstof. We werken verder ook samen met enkele leveranciers van gerecycleerde grondstoffen."

IPS01

Inruilwaarde

"Versleten en beschadigde pallets kunnen klanten altijd inleveren. Vaak spreken we daarvoor een prijs per kilo af of stellen we een inruilactie voor. De klant krijgt dan één nieuwe pallet als hij er een aantal oude inlevert. Zo spaart hij afvalverwerkingskosten uit én krijg hij er zelfs nog wat geld voor. CABKA-IPS zorgt er vervolgens voor dat het teruggewonnen materiaal in een gesloten ecologisch circuit blijft."

Ongestoorde productielijnen

Het economisch voordeel van kunststof pallets ligt voor de hand, meent Vanmoortel. "De aankoopprijs ligt hoger dan die van houten pallets, maar je kunt ze veel langer gebruiken. De meeste bedrijven hebben na 1 à 2 jaar de investering terugverdiend. Kunststof pallets verhogen ook het rendement van machines. Houten pallets laten productielijnen soms blokkeren door een splinter of een gebroken lat. Bij kunststof gebeurt dat niet. We zijn trots dat we onze klanten hoogwaardige producten kunnen bieden, terwijl we tegelijk het milieu beschermen."

Cabka IPS

Sectoren Kunststoffen ›