DyeCoo

DyeCoo introduceert een procedé om textiel te verven zonder water en zonder chemicaliën

“Om één kilogram textiel te verven, is er tussen de 100 en 150 liter water nodig en verschillende schadelijke chemicaliën. Tenminste, zo was het tot op vandaag…                                

DyeCoo, gelegen in Weesp, Nederland, heeft de eerste 100% water-vrije en chemicaliën-vrije verf ontwikkeld om op grote schaal textiel te kleuren.

Het unieke verfproces van DyeCoo is gebaseerd op het gebruik van superkritisch vloeibare koolstofdioxide, wat inhoudt dat koolstofdioxide onder druk wordt verhit tot boven 31°C. CO2 in deze toestand wordt ‘superkritisch’, wat betekent dat het kenmerken vertoont van zowel een gas als een vloeistof. In deze toestand tussen gas en vloeistof, lost de verf heel makkelijk op. Ook al bestaat deze technologie reeds enkele jaren, toch was het tot nog toe niet mogelijk om ze te op te schalen tot een industrieel niveau.

Hoe het werkt

Bij deze technologie wordt de te verven stof op een rol gedraaid en in een druktank geschoven. De CO2 dringt door de verf en absorbeert de kleurstoffen die zich vervolgens vastzetten op de stof. 95% van de CO2 die tijdens het proces wordt gebruikt, wordt na elke productie-run gerecycleerd.

Dit verfprocedé is korter en gebruikt minder energie dan een traditioneel verfproces. Dat maakt het niet alleen tot een duurzaam proces, het helpt ook de operationele kosten laag te houden. Een bijkomend voordeel is dat geen bijkomende chemicaliën – zoals oppervlakte-actieve stoffen- nodig zijn. Desalniettemin zorgt DyeCoo’s verftechnologie voor een meer gelijkmatige kleurverdeling terwijl er 50% minder verfstof nodig is om de job te klaren. De besparingen in energie, waterverbruik, chemicaliën en verfstoffen kunnen de bedrijfskosten met 40 tot 60% verminderen. Met DyeCoo’s technologie gaan winstgevendheid en duurzaamheid ontegensprekelijk hand in hand.

Met de steun van Nike

Intussen blijft de R&D afdeling van DyeCoo’s R&D zoeken naar nog meer energiebesparende methoden. Het bedrijf is ook wereldwijd in onderhandeling met leveranciers om verfstoffen te ontwikkelen die specifiek afgestemd zijn op hun productieproces. Gelukkig zien textielfabrikanten potentieel in deze nieuwe technologie. Sportgigant Nike is een van de eerste bedrijven om de DyeCoo technologie toe te passen in haar collectie polo shirts. Zo de totale textielindustrie zou besluiten het DyeCoo’s water-vrije verfproces toe te passen, dan zou er genoeg water bespaard worden om elke mens op aarde jaarlijks van extra 1.000 liter te voorzien. En de lozingen van ontelbare miljoenen liters vervuild water in de waterlopen nabij de productie-eenheden in Azië –waar de meeste textielverf-activiteit plaatsvindt- zouden vermeden kunnen worden.

Grote erkenning

Onlangs haalde DyeCoo de prestigieuze ‘2015 Global Cleantech 100 list’. Op deze lijst – samengesteld door de Cleantech Groep – staan de bedrijven die het best geplaatst zijn om de uitdagingen van de toekomst op vlak van clean technologie aan te gaan, en die het grootste potentieel hebben om een significante invloed uit te oefenen op de markt.