Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Freshpaper

“Dit is geen papier, dit is empowerment”

Het is bijna niet te geloven dat een stuk papier volstaat om een revolutie te ontketenen in de wereldwijde voedingseconomie. En neen, het is geen contract…                               

Dit wonderbaarlijke stukje papier heet FreshPaper. Het bevat een mix van actieve, natuurlijke ingrediënten die in staat zijn om de groei van de meest voorkomende bacteriën en schimmels te stoppen. Als het papier bij in een zakje wordt gestoken dat vers fruit of groenten bevat, dan blijven deze voedingswaren twee tot vier keer zo lang goed. Hoewel heel low-tech, zou dit simpele papiertje een enorme invloed kunnen hebben op de voedingsindustrie.

Oma weet raad

FreshPaper is een uitvinding van de in Amerika geboren Kavitla Shukla, toen ze amper twaalf was. Ze stuitte op de actieve ingrediënten nadat ze per ongeluk kraantjeswater had gedronken op visite bij haar oma in Indië. Oma diende haar een mix van kruiden toe om te vermijden dat ze ziek werd. Na jaren van onderzoeken en uittesten, ontdekte Kavitla een nieuwe toepassing van haar oma’s remedie, die een heel actieve manier bleek te zijn om voeding vers te houden. Vandaag belandt 25% van de wereldwijde voedselproductie in de vuilnisbak. Een alarmerend hoog percentage, dat gedeeltelijk te verklaren valt doordat 1,6 miljard mensen niet beschikt over koeling. Dit percentage kan significant verlagen door FreshPaper te introduceren als een alternatief voor koeling. FreshPaper is goedkoop, composteerbaar en alleen met organisch materiaal doordrenkt. En omwille van de papieren vorm, kan het doorheen de hele productieketen dienst doen, vanaf het oogstmoment tot aan de consumptie.

Vers voor iedereen

Dankzij FreshPaper kunnen veel meer mensen op regelmatige basis verse groenten en fruit eten. Dit inspireerde Fenugreen – het bedrijf dat FreshPaper op de markt brengt– tot een nieuwe missie: ‘Vers voor iedereenl’. Fenugreen steeft ernaar om mensen die nu geen toegang hebben tot de bestaande distributiesystemen of koudeketens, ook verse groenten fruit te kunnen aanbieden. Op deze manier maakt FreshPaper ons voedingssysteem niet alleen duurzamer maar ook toegankelijker.

‘Vindingrijk’

De pers spreekt in superlatieven om het belang van de uitvinding van Kavitla te onderstrepen: ‘Ingenieus’ (The New York Times), ‘De beste niet-dieet dieet tip die we ooit hebben gehoord’ (Oprah Magazine), ‘Wonderpapier’ (The Washington Post), ‘Dit is geen papier, dit is empowerment’ (The Daily Beast). FreshPaper won ook al tal van prijzen, waaronder Lemelson-MIT Program Invention Award, Daily Record Innovator of the Year, UK Grand Designs Live Top Eco-Design Innovation, en de lijst is nog veel langer...

Fenugreen