Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

gNappies

Babies zijn er gek op. En jouw tuin ook.

Normaal gesproken blijven wegwerppampers voor niet minder dan 500 jaar op één of andere manier rondzwerven in het milieu. En aangezien elke baby tussen 2.000 en 3.000 pampers gebruikt alvorens hij zindelijk is, is het duidelijk dat we hier met een probleem zitten.                                

Pampers zijn in een gezin met kleine kinderen goed voor maar liefst 50% van het huishoudelijk afval. Alleen al in de Verenigde Staten van Amerika, worden er 50 miljoen wegwerppampers weggegooid. Per dag welteverstaan…

Ja, dit probleem kan makkelijk opgelost worden door doeken te gebruiken. Het zou ons van een gigantische afvalberg verlossen. Helaas, om doeken te wassen, moet er te veel kostbaar water gebruikt worden. Dat brengt ons bij gNappies. Dit merk combineert op een vernuftige manier een herbruikbare zachte katoenen doek –op de markt gebracht als ‘gPants’ en beschikbaar in tal van kleurrijke uitvoeringen – met bio-afbreekbare wegwerp-inlegvellen. Wanneer de inlegvelletjes vuil zijn, kunnen ze makkelijk uit de omslagdoek worden gehaald en hetzij op de composthoop, hetzij in het toilet worden gegooid.

De wegwerpinlegvellen bestaan uit cellulose, pulp van pluizig dons en een super absorbeerder; wat op zich al een waardevolle bijdrage aan een composthoop betekent. Maar gecombineerd met de stikstof uit de urine van de baby, leidt dit tot een rijke bodemverbeteraar, veilig voor allerhande soorten planten en groenten.

Het andere deel, de ‘gPants’ omslagdoek, kan indien nodig gewoon met de rest de wasmachine in. Maar gNappies zijn niet alleen duurzaam. Ze zijn ontworpen om babies comfortabel droog te houden en ze zijn makkelijk in het gebruik.

Fair Dinkum

De Australische uitdrukking ‘fair dinkum’ – wat zoveel wil zeggen als 'wees authentiek en integer' – is de basisfilosofie van gNappies sinds stichters Jason and Kim Graham-Nye het bedrijf in 2005 oprichtten. Het verhaal gaat dat Jason en Kim op een ochtend vaststelden dat conventionele pampers wereldwijd de derde grootste “leverancier” van stortplaatsen zijn, terwijl slechts 5 % van de wereldbevolking ze ook effectief gebruikt. Deze vaststelling zette het koppel aan het denken, aangezien ze zelf weldra ouders zouden worden. Enkele maanden na de geboorte van hun eerste zoon, ontdekten ze een bedrijfje in Tasmanië, Australia, dat composteerbare pamperinlegvellen produceerde. Aangezien Kim en Jason het idee van thuiscomposteren zeer genegen waren, gebruikten ze de natte wegwerpinlegvellen en slaagden ze er in die om te vormen tot voedzame compost voor hun tuin.

De wegwerpinlegvellen van gNappies zijn het enige baby product dat Cradle to Cradle gecertificeerd is (zilver). Dat betekent dat alle ingrediënten en onderdelen van de inlegvelletjes gecontroleerd zijn op 19 gezondheids- en milieucriteria en dat is bewezen dat ze via compostering opnieuw in het ecosystem worden opgenomen op een neutrale of voordelige manier.

gNappies