Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

HNST JEANS COLLECTION & ESG GREEN

Radicaal andere jeans

De innovatief duurzame HNST jeanscollectie is het resultaat van de samenwerking van een creatieve start-up met vele andere partners. In een eerste fase was er de uitzonderlijke samenwerking met textielbedrijf European Spinning Group (ESG) dat textielgarens produceert voor verschillende markten en toepassingen. Beide partners kozen elk al eerder voor open innovatie, co-creatie en circulair design als business model. Het ESG Green garen dat gebruikt wordt voor het weven van de HNST jeanscollectie symboliseert dit nieuwe "design denken" in klassieke sectoren.

De samenwerking tussen ESG en HNST vond de jury een Henry van de Velde Award waard als positief en inspirerend signaal dat de volledige waardenketen belangrijk is in het designproces en dat co-creatie en samenwerking tussen de creatieve sector, de sociale economie, de lokale textielindustrie en partners in onderwijs en onderzoek op alle vlak lonen. 

ESG Green - Voorbeeld van circulaire economie

Met ondermeer deze samenwerking wil ESG een voorbeeld zijn voor andere bedrijven en andere industrieën om dergelijke opportuniteiten te omarmen. Productiebedrijven kunnen leren van ontwerpers en start-ups, en omgekeerd.

De ESG Green garencollectie ligt aan de bakermat van circulaire eindproducten van industriële bedrijven, start-ups en van grotere ecologisch bewuste modeketens.


HNST Jeanscollectie - De meest duurzame jeans ter wereld

De productie van de HNST jeans moest transparant zijn en in de EU gebeuren, en helemaal volgens de regels van de circulaire economie.

HNST klopte aan bij ItalDenim (Italië) om een doek te weven waarbij het ESG Green garen als inslag gecombineerd wordt met een kettinggaren van ItalDenim zelf. Na uitvoerig testen werd de ideale garendikte voor het geweven doek bereikt. Het innovatieve kleurproces van het garen bij ItalDenim is een ander belangrijk onderdeel, waarbij er geen schadelijke chemicaliën of zware metalen gebruikt worden en het indigo met een natuurlijke stof gefixeerd wordt op het garen in plaats van een synthetisch fixeermiddel, zoals gebruikelijk.

Met dit doek ontwikkelde HNST een circulair product. Het team ontwierp en liet zelf afschroefbare en herbruikbare knoppen produceren, borduurde rivetten in plaats van de typische metalen spijkers, koos voor een achterzaklabel van jacron op basis van cellulose i.p.v. (synthetisch) leer en verstevigde het kruis om scheuren aan de liesstreek te vermijden. Ook in de afwerkingsstap, het wassen van de jeans, analyseerden ze samen met RGT alle wasrecepturen tot op stofniveau om deze te herdenken en nieuwe recepturen te bedenken waarbij er geen schadelijke stoffen gebruikt worden. De zeefdruk op de binnenzakken gebeurt met een inkt die PVC-vrij is.

Maar dit volstaat niet om de duurzaamste jeans te worden. Omdat het onderhoud 25% van de totale milieu-impact bepaalt, lanceerde HNST de Morning After Spray, een spray gemaakt van probiotica die de jeans volledig natuurlijk opfrist zonder gebruik te maken van chemie of zonder dat de jeans in de wasmachine moet worden gestoken. Omdat ze dit als onderdeel van het productontwerp zien, krijgt de klant de spray bij aankoop van de jeans.

Om de keten ook te sluiten zit in de aankoopprijs een waarborg, die klanten terugkrijgen als korting bij de aankoop van een nieuwe HNST jeans, als ze de oude jeans terug inleveren. Dat geeft HNST de kans de jeans opnieuw zo hoogwaardig mogelijk te valoriseren, en opnieuw samen met partners uit de sociale economie.

HNST lanceerde in maart 2018 haar eerste jeanscollectie, bestaande uit acht verschillende jeansmodellen. Het is de bedoeling dat er elk jaar een nieuwe inzamelactie voor oude kledij komt om op die manier de 'urban fibres' voor de nieuwe collectie te oogsten.

HNST & European Spinning Group (ESG)

Sectoren Textiel en mode ›