Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Honda

Honda Motor Europe Logistics zet in op herbruikbare verpakkingen

"Minder afval en minder vrachtwagens op de baan"
Liesbeth Vande Velde, milieucoördinator

Ruim tien jaar geleden begon Honda Motor Europe Logistics met het gebruik van herbruikbare verpakkingen. "Inmiddels vervoeren we bijna al onze producten in metalen kratten: dat is duurzaam én voordelig."

Honda01

Honda Motor Europe Logistics is een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Honda Motor, dat auto's, motorfietsen en power equipment produceert. Vanuit het hoofdmagazijn in Gent coördineert het bedrijf het transport van afgewerkte producten en productonderdelen door heel Europa. "Uiteraard gebruiken wij daarbij veel verpakkingsmaterialen", vertelt Liesbeth Vande Velde, milieucoördinator van het bedrijf. "Maar door hout, plastic, karton en piepschuim te vervangen door herbruikbare metalen kratten is onze afvalstroom de afgelopen jaren enorm geslonken."

Grote afvalstroom

Honda Motor begon ruim tien jaar geleden met acties rond duurzame verpakkingsmaterialen. "Het was absurd hoeveel verpakkingsafval er circuleerde tussen de fabrieken en logistieke centra van Honda onderling", herinnert Vande Velde zich. "We gebruikten houten paletten, plastic folies en kartonnen dozen, die na eenmalig gebruik allemaal in de vuilnisbak belandden. Om die afvalstroom in te perken, hebben we toen een opvouwbaar, metalen krat ontworpen. Dat type krat kan vrijwel oneindig worden hergebruikt. De kratten dienen voor transporten binnen Europa, maar ook voor vervoer van en naar Japan, Azië en de Verenigde Staten."

Op maat gemaakt

Al gauw besloot Honda Motor meerdere metalen kratten te ontwerpen, in alle vormen en maten. Vande Velde: "Het ontwerp gebeurde in overleg met onze transporteurs en leveranciers, en zo verloopt het nog steeds. Vooral voor productonderdelen is het belangrijk dat de kratten op maat zijn gemaakt. Autoruiten bijvoorbeeld zaten vroeger verpakt in een kartonnen doos met veel beschermmousse, om het breekbare glas te beschermen. Nu gaan de ruiten in een speciaal ontworpen metalen krat. Bijkomende verpakkingsmaterialen zijn overbodig geworden: op een smalle beschermstrip aan de rand van het raam na heeft de ontvanger van de ruit geen afval meer."

Duurzaam stapelen

Een van de voordelen van metalen kratten is dat ze goed stapelbaar zijn. "We kunnen onze vrachtwagens veel voller laden, terwijl onze producten toch goed beschermd zijn. Niet alleen is een volle laadbak veiliger omdat goederen niet kunnen rondvliegen, er moeten ook minder vrachtwagens de baan op. We kunnen dezelfde hoeveelheid producten en onderdelen vervoeren met minder transporten, en dus minder CO₂-uitstoot. De retourtransporten om de kratten terug te brengen, wegen niet op tegen de winst. De metalen kratten verdienen zichzelf terug: ons goederenvervoer verloopt veel efficiënter en we kopen veel minder andere verpakkingsmaterialen aan."

Ambitieuze voornemens

"Een van de wereldwijde doelstellingen van Honda Motor is om al het afval van het bedrijf te recycleren en niets te storten", vertelt Vande Velde. "Onze werknemers bezitten inmiddels een sterke recyclagereflex. Kartonnen dozen die bij ons binnenkomen, gaan rechtstreeks naar de inpakafdeling voor hergebruik. Is het materiaal beschadigd, dan versnijden we het karton en gebruiken we het als vulmateriaal. Binnenkort schakelen we over van dubbelgegolfd naar enkelgegolfd karton, een minder dik materiaal. We blijven zoeken naar verbeterpunten."

Honda Motor Europe Logistics

Sectoren Mobiliteit ›