Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Instock

Voedsel voor de geest

Feit: een derde van onze voedselproductie gaat verloren doorheen de voedselketen. Instock, een Amsterdams restaurant (Nederland) draagt een steentje bij om deze berg aan verliezen te verkleinen en biedt je intussen ook lekker leesvoer aan.                          

Het Instock restaurant biedt geen vast menu aan. In plaats daarvan bereiden de chef-koks schotels op basis van de binnengebrachte ‘oogst van de dag’. Deze oogst is het resultaat van een dagelijkse inzamelactie, waarbij een elektrisch aangedreven ‘red-de-restjes- wagen bij de Albert Heijn supermarkten uit de buurt voedsel inzamelt dat anders weggegooid wordt. Denk raar gevormde groenten, oudbakken brood of vlees dat tegen de vervaldatum aanzit. Producten waarvan de uiterste verkoopdatum verstreken is, komen niet in aanmerking omwille van voedselveiligheidsregels.

Verrassing!

Bijgevolg is het menu van de dag telkens weer een verrassing. Niet alleen voor de gasten, maar evengoed voor de chef-koks die elke dag opnieuw beroep moeten doen hun improvisatietalent. Gasten checken op het menubord in het restaurant wat er die dag beschikbaar is. De naam ‘Instock’ is afgeleid van het begrip ‘Instock cooking’, wat ‘de bereiding van een maaltijd door creatief te zijn met de producten die men op dat moment in stock heeft’ betekent. Gemiddeld bestaat een Instock maaltijd voor 90 procent uit producten die anders zouden worden weggegooid.

Meenemen

Maar Instock is zoveel meer dan een restaurant. Er is ook een Instock meeneem-winkel en een Instock vrachtwagen. De winkel verkoopt warme maaltijden, salades, belegde broodjes, soep, sapjes en gebak. Indien de nodige ingrediënten voor deze gerechten konden gerecupereerd worden natuurlijk. De meeneemmaaltijden worden vers bereid door de chefs van het Instock restaurant. De idee indachtig dat we waardevolle dingen moeten delen in plaats van ze weg te gooien, biedt de meeneem-winkel aan klanten de mogelijkheid om uitgelezen boeken te ruilen in een mini-bibliotheek in de winkel.

De voedsel brigade

Wat ooit als een felrode brandweerwagen rondreed, is nu getransformeerd tot een groene Instock vrachtwagen die ‘geredde’ voedselrestjes aanbiedt op feestjes en evenementen in heel Nederland. Het menu bestaat onder meer uit warme maaltijden, soep en smoothies.

Instock