Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Modulyss

Modulyss gebruikt garen van afgedankte visnetten in tapijttegels

"De vraag naar ecoproducten steeg enorm in de afgelopen jaren"
Katrien De Cooman, duurzaamheidsverantwoordelijke Modulyss

Het Oost-Vlaamse bedrijf Modulyss ontwerpt en produceert modulaire tapijttegels voor de internationale contractmarkt (kantoren, hotels, overheden, scholen, ...). "We zijn trots op onze milieubenadering en selecteren de materialen die we gebruiken zeer zorgvuldig."

Modulyss03

Modulyss is actief in 95 landen en richt zich tot architecten en designers wereldwijd. "Esthetiek, kwaliteit en duurzaamheid gaan bij ons hand in hand", vertelt Katrien De Cooman, duurzaamheidsverantwoordelijke bij Modulyss. "In 2008 brachten we als eerste Europese tapijtfabrikant een ecologische tapijttegel op de markt. Inmiddels hebben we ons ecologisch gamma uitgebreid tot maar liefst tien eco-collecties. Zowel het garen, het tuftdoek als de backing van deze tegels bestaat uit gerecycleerde materialen."

Schonere zeeën

Het garen in de tapijttegels van Modulyss is gemaakt van polyamide 6 (PA 6). "Econyl-garen wordt gemaakt van postindustrieel en post-consumer afval dat afkomstig is van het productieproces en van oude visnetten. Het polymeer PA 6 ondergaat een regeneratieproces, zodat het opnieuw kan dienen als PA 6 garen zonder zijn eigenschappen te verliezen. Het garen blijft slijtvast, vuilwerend, kleurecht en onderhoudsvriendelijk. Sinds 2015 zijn we associate partner member van Healthy Seas, een organisatie die als doel heeft om onze zeeën te beschermen door achtergelaten visnetten uit het water te halen. Aquafil, onze garenleverancier, regenereert de PA6 uit de visnetten tot nieuw Econyl-garen. Zo helpen we onze zeeën schoner te houden."

Modulyss02

Petflessen en snijafval

"Het tuftdoek van de ecologische tapijttegels bestaat uit 100 procent gerecycleerd polyester afkomstig van petflessen. We gebruiken daarnaast postindustrieel krijt als vulmateriaal in de backing. Het snijafval van de snijlijn hergebruiken we, zodat kostbare grondstoffen niet verloren gaan. Snijresten worden versnipperd en toegevoegd aan de backing van de tegels, die is gemaakt van bitumen. Door deze manier van werken bevat de backing van alle tapijttegels tot 10 procent aan postindustrieel snijafval. Al in 2007 zijn we gestart met dit 'back2back'-concept."

Tegels als brandstof

"Dankzij het CARE-project vinden onze tapijttegels aan het einde van hun levenscyclus nog een nuttige toepassing. Samen met de Vanheede Environment Group bieden we onze klant de mogelijkheid om de tegels op het einde van hun levenscyclus energetisch te valoriseren als brandstof voor cementovens. Bitumen en garen zijn beide olieproducten en hebben een hoge calorische waarde, waardoor ze veel energie bevatten en dus uiterst geschikt zijn als brandstof. Het tapijtafval wordt opgehaald, vermalen en samen met ander afval omgevormd tot brandbare pellets. Het krijt uit de tapijttegels wordt gerecycleerd en gebruikt als grondstof voor cement."

Vruchten van een groen imago

"Al sinds 2007 is Modulyss bezig met het zoeken naar creatieve en innovatieve methoden om de milieu-impact van onze tapijttegels zo klein mogelijk te houden. De vraag naar onze ecoproducten is de afgelopen jaren enorm gestegen. Aan commerciële bouwprojecten worden nu hoge duurzaamheidseisen gesteld. Een groen imago wordt ook voor onze klanten steeds belangrijker. Wij plukken daar de vruchten van." 

Modulyss

Sectoren Bouw ›