Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Myco Board

Ecovative: landbouwafval en paddenstoelen-wortels ter vervanging van spaanplaat

Ecovative omschrijft zichzelf als ‘wereldleider op vlak van biomaterialen, dat met conventionele materialen omgevingsvriendelijke producten maakt die elke vergelijking op vlak van prijs of performantie kunnen doorstaan’.             

Het bedrijf is gevestigd in Green Island, New York en ontwikkelt, produceert en vermarkt natuurvriendelijke materialen zoals Myco Board. Dat werd ontwikkeld als natuurlijk alternatief voor spaanplaat, multiplex en vezelplaat. In plaats van schadelijke harsen, gebruikt Myco Board een natuurlijke hars als bindmiddel. Van dit basismateriaal worden gegoten vormen, grote panelen en flexibel dun geplooid materiaal gemaakt. Myco Board wordt gebruikt voor zowel structurele als niet-structurele meubel-toepassingen, zoals werkbladen, rugleuningen en gietvormen. Andere toepassingen zijn architecturale panelen, deurkernen, kasten en aanplakborden.

Hoe een paddenstoel een stoel kan worden…

Myco Board bestaat uit twee componenten. De eerste component is het mycelium (de zwamvlok of “wortels” van de paddenstoel): het netwerk van alle draden van een schimmel of een zwam. Over het algemeen zit de zwamvlok onder de grond. Ecovative beschikt over een grote en diverse verzameling mycelium en gebruikt diverse soorten voor diverse of specifieke materiaaltoepassingen. Een team van interne en externe professionals, onder leiding van een gediplomeerd mycologist, houdt de mycelium databank up to date en oogst regelmatig. De andere component, het landbouwafval, wordt aangekocht bij plaatselijke landbouwers.

Een boeiend groeiproces

Het Myco Board productieproces start met de reiniging van het landbouwafval en het mengen ervan met het mycelium. Daarna wordt het mengsel gedurende verschillende dagen in een zak gestoken opdat het zou kunnen groeien. En het is dan dat de magie ontstaat: het mycelium ziet een lekker hapje in het landbouwafval en rekt zich om het te kunnen bereiken en verteren. Daardoor vormt het een matrix van witte vezels. Na enkele dagen, wanneer elk stukje landbouwafval omhuld is door mycelium, wordt het materiaal opnieuw in kleine, losse stukjes gebroken. Een bepaald procedé zorgt er voor dat het mycelium verder groeit door en rond elk stukje zodat er na enkele dagen een solide en volle structuur ontstaat. Uiteindelijk wordt het product gedroogd om te beletten dat het verder blijft groeien en paddenstoelen of sporen zou ontwikkelen.

Verschillende toepassingen

Myco Board is vrij van urea-formaldehyde - and VOC , terwijl het toch dezelfde eigenschappen bezit als gewone spaanplaat.

Het materiaal oogt aantrekkelijk en natuurlijk maar kan ook worden afgewerkt met fineer, verf of laminaat.

Gunlocke, een Amerikaanse fabrikant van kantoormateriaal ontwikkelde samen met Ecovative aan de hand van Myco Board een duurzaam alternatief voor de buitenzijde van de rugleuning van hun Savor Guest Seating. Het is het eerste product in de meubelindustrie dat gebruik maakt van dit unieke cradle-to-cradle materiaal. Een andere ‘early adopter’ is Enjoy Handplanes, een bedrijf dat gereedschap maakt voor bodysurfers om beter door het water te glijden.

En de Myco familie blijft uitbreiden

Ecovative produceert ook Myco Foam – een duurzaam alternatief voor schuimplastic – en is druk bezig om ook andere materialen te ontwikkelen, zoals Myco Flex, een biopolymeer dat kan dienen als alternatief voor de huidige schoenzolen, zetelkussens, lichtgewicht vulmateriaal enzomeer.

Ecovative is lid van de Sustainable Furnishings Council en is erkend door de Cradle to Cradle Products Innovation Institute.