Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

NET-WORKS

Samen sterk tegen spookvisserij

Visnetten moeten vissen vangen. Daar is niks mis mee, zolang de gevangen vis opgegeten wordt. Afgedankte visnetten echter hebben een verwoestend effect op het mariene ecosysteem. Zonder dat iemand daar beter van wordt…

Een gezond marien- en zoetwater ecosysteem zijn onontbeerlijk om onze planeet leefbaar te houden. Elk levend wezen hangt af van water om te overleven. Het systeem is nochtans erg kwetsbaar. Eén van de meest doordringende, hardnekkige en schadelijke vormen van vervuiling vormt de plastic brij die ronddobbert in onze oceanen. Een groot deel van deze brij bestaat uit afgedankte nylon visnetten. Deze netten blijven dodelijk en schadelijk voor het mariene leven tot maar liefst zeshonderd jaar nadat ze werden afgedankt en in het water weggegooid. Een hoogst onaangenaam en ongewenst effect dat de naam ‘spookvisserij’ meekreeg.

Het doel

Net-works is een innovatief, cross-sectoriëel initiatief dat het milieuprobleem van de afgedankte visnetten in enkele van de armste kustregio’s ter wereld, zoals de Filipijnen en Kameroen, wil aanpakken. Het Net-Works programma resulteert in een lokaal verankerd integraal ketenbeheersysteem om afgedankte visnetten in te zamelen in landelijke kustregio’s in het midden van de Filipijnen, waaronder de Danajon Bank -één van de slechts zes dubbele barrièreriffen ter wereld- en de nabij gelegen Bantayan eilanden. Dankzij dit initiatief werd al 80.387 kilogram afgedankte visnetten ingezameld.

Een onwaarschijnlijke samenwerking

Net-works is een samenwerking tussen Interface, ZSL and Aquafil. Interface is ‘s werelds grootste producent van tapijttegels. Interface werkt momenteel aan ‘missie zero’, een ondernemingsbrede belofte om tegen 2020 alle negatieve milieu-invloeden van haar producten uit de wereld te helpen. ZSL staat voor Zoological Society of London. Het is een internationale wetenschappelijke en educatieve liefdadigheidsinstelling met als missie om wereldwijd het behoud van dieren en hun natuurlijke habitat te promoten. De derde Net-works partner is Aquafil, een producent van Nylon 6 garen.

Eenvoudig gezegd: Interface voorziet de business strategie en het startkapitaal, terwijl ZSF haar expertise op vlak van natuurbehoud inbrengt en de inzameling en het samenpersen van de netten coördineert, net als het lokale transport. Aquafil tenslotte ontwikkelt het hernieuwingsproces en tovert de afgedankte visnetten om in 100% ECONYL© hernieuwd garen.

Miriam Turner, Assistent Vice President Co-innovation bij Interface en medestichter van Net-Works vertelt: “Het lijkt misschien een beetje gek dat een commerciële producent van tapijttegels aanbelandt bij de visserijwereld op een barrièrif in een verlaten uithoek van de wereld. Maar de schoonheid bestaat er nu net in om design te zien als meer dan louter een product. Samen innoveren met experten uit totaal verschillende disciplines leidde tot briljante resultaten; samen hebben we de waardeketen opnieuw gedefinieerd. Duurzaamheid is tenslotte de moeder van alle samenwerkingen.”

Een boost voor de lokale economie

Dit project heeft ook een socio-economische impact. Doordat ze samen afgedankte visnetten inzamelen, verwerven vissers of andere leden van de gemeenschap een supplementair inkomen. Net-Works is innig verstrengeld met de plaatselijke banksystemen die de plaatselijke bevolking ondersteunen en versterken, de plaatselijke economie aanzwengelen en nieuwe financiële opportuniteiten voorzien.