Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

OptiLedge

De transport pallet opnieuw uitgevonden

Het is moeilijk te geloven dat twee plastieken latjes – samen wegen ze niet eens een kilo – in staat zijn om met succes de traditionele houten pallet te vervangen. Nochtans is dat nu net wat de OptiLedge pallet ambieert…                             

Verbaast het iemand dat het IKEA was die de OptiLedge pallet uitvond? Vandaag bespaart IKEA dankzij dit pallet systeem tientallen miljoenen op logistieke kosten en ruimte. Omdat de missie van IKEA niet echt ligt in het vermarkten van transportproducten, pikte een ander bedrijf – Prokonpack – dit idee op en verkreeg het de exclusieve rechten om OptiLedge op de markt te brengen en te verdelen binnen Europa.

Gewicht en vloerruimte besparen

OptiLedge is een gepatenteerd, plastieken transport systeem dat als alternatief voor de traditionele palletten werd ontwikkeld. Het systeem bestaat uit twee lange lichtgewicht (900 gram/set) latten en een bodemplaat. Afhankelijk van het type goederen kan de bodemplaat weggelaten worden. Een OptiLedge pallet is niet groter dan de dimensies van de vracht, wat uiteraard heel wat vloerruimte bespaart.

100% recycleerbaar

Een van de grote voordelen van het systeem is ontegensprekelijk zijn extreem beperkt volume. In één kubieke meter stockruimte passen maar liefst 182 OptiLedge palletten. OptiLedge palletten zijn ook merkbaar lichter dan de traditionele houten palletten, wat resulteert in significante transportbesparingen.  En toch is hun laadcapaciteit niet minder dan 1.350 kilogram. Daarenboven is OptiLedge makkelijk te gebruiken, flexibel, competitief qua prijs en niet gebonden aan vaste afmetingen. Het systeem voldoet aan alle import- en export- vereisten en is 100% recycleerbaar.

Minder hout, minder CO2

Om goederen te transporteren is er heel veel verpakkingsmateriaal nodig. Dankzij OptiLedge kan deze hoeveelheid beduidend dalen. Nederlandse bedrijven die OptiLedge gebruikten, bespaarden allemaal samen maar liefst 25 miljoen m³ hout. En door houten transportpalletten te vervangen door OptiLedge palletten, daalt ook het tarra-gewicht significant, wat dan weer resulteert in lagere CO2 -uitstoot.

OptiLedge won de Product Enlightenmentz 2013 duurzaamheidsaward. De jury: “Het design scoort sterk op praktisch vlak ondanks, of beter dankzij, zijn eenvoud. Het dankt zijn impact op de gemeenschap aan IKEA, een bedrijf met een onmiskenbare invloed op de consument van vandaag.”

De transportsector reageert enthousiast en gebruikt jaarlijks meer dan 12 miljoen OptiLedge pallets. OptiLedge veroverde dan ook grote delen van de transportroutes tussen Europa, China en de Verenigde Staten.

Prokonpack