Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Ray & Jules

Al eens zongeroosterde koffie geproefd?

Ray & Jules zag dat er iets scheef zit in de koffie-industrie. De traditionele manier waarop koffiebonen worden geroosterd, produceert een enorme hoeveelheid CO2. Jaarlijks 15 miljoen ton om exact te zijn. Niet milieuvriendelijk met andere woorden. Door dat brandproces te herontwerpen is Ray & Jules erin geslaagd bonen te roosteren zonder daarbij CO2 uit te stoten.

Het branden met industriële ovens maakt bij Ray & Jules plaats voor een traag roosterproces op zonne-energie. De bonen gaan door verschillende kamers die de hete lucht opnieuw gebruiken. Dat is drie keer energie-efficiënter en zorgt voor een rijkere smaak. Traditionele koffiebranders verhitten de bonen heel kort op 600°C. Dan gaan de bonen vaak stuk, of je roostert ze niet volledig door. De resulterende onprettige, bittere smaak die je daardoor creëert is gelukkig niet aanwezig bij het trage roosterproces dat Ray & Jules nu gebruiken.

Ray & Jules probeert hun ecologische inspanningen door te trekken in het transport en de verpakkingen. Zo probeert het bedrijf zoveel mogelijk bonen met elektrische voertuigen te leveren. Wat de verpakkingen betreft: B2B wordt al een herbruikbare verpakking gebruikt en voor particulieren een CO2-neutrale verpakking.

Sectoren Energie ›