Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Smappee

Smappee biedt intuïtieve technologie voor energiebesparing

Wanneer mensen denken aan energiebesparing, denken ze meteen ook aan comfortverlies. Alsof je iets zou moeten inboeten. Dat is jammer, want eigenlijk is het een kwestie om overzicht en inzicht te krijgen in je verbruik. Omdat de energiemeter sinds mensenheugenis diep in de kelder verscholen zit, hebben de meeste mensen geen idee wat een kilowattuur is. Je ziet de stroom niet. Mensen hebben geen flauw idee van wat ze verbruiken en welke toestellen verantwoordelijk zijn voor welk aandeel van hun verbruik. Het is ook niet evident zonder een degelijk meetinstrument. Tegenwoordig zitten de meeste ijskasten onder de 100 Watt, maar een ijskast staat wel dag en nacht aan. Tijdens ons interview vraagt Hans Delabie of ik 'Shazam' ken. Shazam is een smartphone applicatie waarmee je tijdens het winkelen, op café of in de disco muziek kunt herkennen. Je hoort een leuk deuntje en Shazam vertelt je exact welk nummer van welke artiest het is. Smappee is eigenlijk hetzelfde, maar dan voor energie. Smappee leert al je toestellen in huis kennen en meet wat ze verbruiken. In real time.

Wat de Smappee uniek maakt is dat het op één punt energieverbruik meet en data verzamelt. Je hoeft dus niet allerlei meetapparatuur tussen ieder stopcontact en toestel te plaatsen. Smappee meet de stroom tussen de meter en zekeringkast. Aan de hand van het inschakelingspatroon van ieder toestel, vraagt Smappee aan de gebruiker éénmalig over welk toestel het gaat. Op dat moment heeft ieder toestel haar eigen signatuur. Daarna herkent hij het gewoon. Vanaf dan visualiseert Smappee je verbruik.

Smappee zorgt telkens voor dat duwtje in de rug om zelf conclusies te trekken en actie te ondernemen (de lichten in de gang branden nog, misschien kan het ook wel met drie in plaats van vijf wasbeurten ...). Uiteindelijk leidt dat makkelijk tot 12% energiebesparing.

Smappee

Sectoren Energie ›