Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Tale Me

Tale Me is een gedurfd product-service model voor kinderkledij

De Brusselse modeontwerpster Anne Balez werkte in een vorig leven als duurzaamheidsconsultant en is altijd gepassioneerd geweest door mode. Toen ze zelf moeder werd van twee jonge kinderen, ging haar belangstelling uit naar kwaliteitsvolle en lokaal geproduceerde kleding voor peuters en kleuters. Die kleding bleek niet in grote mate voorradig en bleek ook behoorlijk duur te zijn. Bovendien hebben ontwerpers het moeilijk om met kleine oplages te overleven.

"Jonge kinderen groeien vaak sneller dan hun kleren kunnen volgen."

2012 was het jaar dat ze vooral op het internet de opkomst zag van de deeleconomie. Dat bracht haar op het idee om kleding te verhuren in plaats van te verkopen. Net zoals iedere jonge ouder was ze ervan onder de indruk hoe snel kinderen uit hun kleding groeien. Vaak hebben ze bepaalde kledingstukken maar enkele keren gedragen.

"Dat is jammer, want dat zorgt ervoor dat heel wat ouders voor laaggeprijsde en vaak minder duurzaam gemaakte kleding kiezen."

In 2014 is ze met Tale Me van start gegaan. Ze werkt samen met ontwerpers die eigen producties doen met kleinschalige ateliers in België, Frankrijk en Portugal. Die loten koopt ze op en verhuurt ze online. Daarnaast ontwikkelt ze samen met ontwerpers ook eigen collecties die ze eveneens laat produceren in België, Nederland of Portugal.

"Materialen, assemblage en afwerking moeten gericht zijn op een lange levensduur, en ze houdt gedurende het hele productieproces een oog op de kwaliteit."

In de ontwerpfase wordt bovendien al rekening gehouden met reparatie-mogelijkheden. Wat materiaalkeuze betreft, werkt ze vooral met linnen en biokatoen uit Turkije en eucalyptusvezels uit Portugal.

Als klant heb je de keuze tussen twee abonnementsformules. Eén waar je 20 euro per maand betaalt en een door Tale Me geselecteerd pakket krijgt, en één waar je 28 euro per maand betaalt en je zelf je pakket kunt samenstellen. Hiervoor krijg je telkens vijf mooie kledingstukken die je afhankelijk van de leeftijd twee tot drie maanden mag houden. Klanten worden gerekruteerd op kleine salons in Brussel. Vandaag zijn dat er zo'n 75. De bedoeling is om tegen eind 2015 te groeien naar 800 klanten. Om die groei te ondersteunen gaat Tale Me nog drie collega's aanwerven.

Om Tale Me op te richten kreeg Anne Balez veel strategische ondersteuning van 'Impulse Brussels' dat jonge ondernemers ondersteunt in de begeleiding van idee tot concrete verwezenlijking. Tale Me werd ook geselecteerd voor het CIP Eco-innovation programma van de Europese Commissie. Het investeringsfonds looft haar voor haar innovatief en duurzaam ondernemen en ondersteunt haar de komende 3 jaar financieel om Tale Me verder te ontwikkelen. Tale Me mocht ook reeds de Sustainable Impact Award van Triodos-bank in ontvangst nemen.