Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Ecodesign, dat is ontwerpen voor de circulaire economie

 

Ecodesign by OVAM is het Vlaams expertisepunt voor ecodesign.

Wij promoten een doordachte levenscyclus-aanpak voor ontwerpers. Zo creëren we samen circulair design: mooi voor het oog, goed voor mens en planeet.

Wij werken in nauw partnerschap met Vlaanderen Circulair.

OVER Ecodesign › oNZE TOols ›

ECODESIGN AWARD VOOR STUDENTEN 2019

Ontwerp jij het product dat de wereld verandert?

Elk jaar dagen we studenten uit om een product te ontwerpen dat de wereld verandert. De inzet? Een geldprijs van 1000 euro en een individuele begeleiding door Flanders DC, hét aanspreekpunt voor de creatieve sector.

De ecodesign award is een designprijs voor producten of diensten ontwikkeld volgens de principes van ecodesign of met een positieve maatschappelijke impact.

Een jury van experts en professionelen reikt prijzen uit in de categorieën 'Problem solving' en 'Everyday life'. Daarnaast is er ook een publieksprijs.

Lees hier alles over de Ecodesign Award voor studenten >

WINNAARS 2019

CATEGORIE EVERYDAY LIFE

Deze categorie is voor de projecten die bijdragen tot een duurzamer dagelijks leven. Dagelijks gebruiken we tientallen verschillende producten en diensten: voor onze persoonlijke hygiëne, om ons te kleden, om naar school of werk te geraken, om te koken en te eten, om ons te ontspannen of te slapen. Dit alles veroorzaakt een impact op onze planeet. De producten of diensten van deze inzendingen bieden een alternatief en zijn al uitgewerkt op vlak van prototyping en keuze van het businessmodel.

// 1ste PRIJS //
Simplie
Sofie Buyse 

De klassieke menstruatieproducten, zoals tampons en maandverbanden, zijn niet milieuvriendelijk. De huidige producten die wel milieuvriendelijk zijn, zijn dan weer niet gebruiksvriendelijk, comfortabel of discreet genoeg. Met als gevolg dat consumenten afhaken. Simplie wil daar verandering in brengen.

Meer weten >

// 1ste PRIJS //
Welle
Rani Veroustraete & Thor Gerard 

Welle is een doosje dat de menstruatiecup bijhoudt, proper maakt en confrontatie vermijdt. Het product sluit dus perfect aan bij de Simplie Menstrual Cup en wil het gebruik van de menstruatiecup bevorderen. Het doel van Welle is om afval te vermijden en het taboe rond menstruatie te verminderen.

Meer weten >

// eervolle vermelding //
Compos3D 
Michelle Vandepoele, Jasper Verbeke en Arvid De Groote 

 
De padding van je favoriete hoofdtelefoon is versleten. Wat nu? Met Compos3D is het niet langer nodig om een volledig nieuwe hoofdtelefoon te kopen. 
 

// eervolle vermelding //
Verlichtingsarmatuur voor de circulaire economie 
Joren Malfroy & Jari Peeters 

 
Verlichting is een essentieel product in onze huidige maatschappij. De verlichtingsarmaturen zijn vandaag de dag wel efficiënt, maar wat gebeurt er met die armaturen na ongeveer tien jaar, wanneer de leds op het einde van hun levensduur zijn gekomen?
 
 

eervolle vermelding //
Thin tiny //
Babette Hendryckx  //

Thin tiny wil tegemoet komen aan het tekort aan betaalbare woningen voor jongvolwassenen (en anderen). In samenwerking met Tiny House Belgium biedt de ontwerper een betaalbare woonvorm aan, die tegelijk rekening houdt met de milieu-impact. De huisjes voorzien in alle wooncomfort op een zo klein mogelijke schaal. 
 
 

CATEGORIE PROBLEM SOLVING

Ontwerpers van vandaag willen een oplossing bieden aan de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan en dit zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak. In deze categorie mikken we op inzendingen die disruptief durven zijn en een systeemaanpak beogen. De oplossingen mogen nog conceptueel zijn, maar zijn wel al zeer doordacht.

// 1ste PRIJS //
Devel'up
Bert Vuylsteke 

Natuurlijke afvalstromen zijn waardevolle grondstoffen voor de ontwikkeling van biomaterialen. Devel‘up is een onderzoek naar de valorisatie van groente- en fruitafval met als resultaat een biocomposiet met als bindmiddel geweekte zetmelen. Deze composiet heeft als eigenschap dat hij snel terug composteert en dus bijgevolg slechts een korte levensduur kent. Het materiaal kan gebruikt worden voor het maken van decoratie en bewegwijzering voor evenementen als expo’s, festivals, etc.

Meer weten >

// eervolle vermelding //
PATCH
Lore De Backer 

Kombucha is een licht bruisende thee uit Azië. Bij het brouwen van de drank groeit op het wateroppervlak een zwam. Met de zwammen kan je lederachtige lappen maken, Kombucha-leder. Ondanks het feit dat Kombucha wereldwijd wordt geproduceerd en verkocht, worden er nog geen producten van Kombucha-leder verkocht. Door verschillende producttechnieken worden de zwammen omgetoverd tot professioneel ogend en aangenaam materiaal 'PATCH' met tal van nieuwe mogelijkheden voor het biomateriaal.

Meer weten >

ECODESIGN CHALLENGES 2019

De Ecodesign Challenges zijn 2-daagse events waarop studenten op zoek gaan naar een creatieve oplossing voor een concrete uitdaging die we voor hun voeten werpen. In het najaar van 2019 organiseerden we 3 Ecodesign Challenges! Zes dagen lang staken meer dan 300 studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten hun knappe koppen bij elkaar om maatschappelijke problemen op te lossen met beter design.