Fibio

Fibio houdt microplastics tegen tijdens het wassen

Wanneer synthetische kledij gewassen wordt, komen er microplasticvezels vrij. Die vezels worden op dit moment niet voldoende tegengehouden door de waterzuiveringsinstallaties en komen zo in de oceanen terecht. Dat moet anders, dacht Laure Herweyers. Ze ontwikkelde een externe filter voor wasmachines die maar liefst 97 procent van de microplasticvezels tegenhoudt.

Tijdens het wassen van synthetische kledij komen microplastic vezels vrij. Deze vezels van onder meer acryl, nylon en polyester worden op dit moment bijna niet tegengehouden door de waterzuiveringsinstallaties en komen zo in de oceanen terecht. Vissen en schelpdieren houden die microplastics verkeerdelijk voor zoöplankton en eten ze op. Doordat de vezels additieven en chemicaliën bevatten, stapelen deze schadelijke stoffen zich op in hun organen en dat leidt op termijn tot vergiftiging. Via de vis of zeevruchten op ons bord komen ze bovendien in ons lichaam terecht.

Om microplastics afkomstig van kledij uit de oceanen te weren, ontwierp Laure ‘FIBIO’. Deze externe filter voor wasmachines vangt tot 97% van de vrijgekomen vezels op. De vezels kunnen gemakkelijk verwijderd worden met de stofzuiger om de 10 tot 15 wasbeurten. De filter wordt bovenop de wasmachine geplaatst en filtert het afvalwater. De effectiviteit zou een stuk hoger liggen dan bij vergelijkbare oplossingen. De mechanische, herbruikbare filter gaat even lang mee als een wasmachine (+/- 10 jaar). Gebruikte materialen zijn gegalvaniseerde staalplaat en PVC. 

Laure Herweyers

Jaar 2018

Opleiding UAntwerpen Productontwikkeling

Prijs 1ste prijs EINDWERK