Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Ecodesign, dat is ontwerpen voor de circulaire economie

OVER Ecodesign › ONZE TOOLS ›

Ecodesign by OVAM is het Vlaams expertisepunt voor ecodesign.

Wij promoten een doordachte levenscyclus-aanpak voor ontwerpers. Zo creëren we samen circulair design: mooi voor het oog, goed voor mens en planeet.

Wij werken in nauw partnerschap met Vlaanderen Circulair.

Ontwerp jij een circulair product of een dienst waarmee je de wereld verandert? Da’s goud waard! Niet alleen voor de toekomst, maar ook voor jou. Want met je eindwerk maak je kans op de Ecodesign Award 2021: een duurzame smartphone met een netwerk van contacten waar elke productontwerper van droomt. Bel jij straks met een interessante investeerder of je eerste werkgever? Of wie weet staat jouw ontwerp straks wel in het Design Museum Gent?

MEER INFO > 

Circulair bouwsysteem Facadeclick wint Ecodesign by OVAM Gold Award 2021

Facadeclick is een innovatief en circulair bouwsysteem van Patrick en Jasper Vandenbempt. Ze ontwikkelden een holle baksteen met verbindingsstukken uit gerecycleerd kunststof die je op andere stenen kan klikken, net zoals Legoblokjes. Met Facadeclick bouw je een muur drie keer sneller dan met de traditionele bouwmethode, zonder mortel of lijm. Dit bouwsysteem verbruikt dus minder water, reduceert de CO²-uitstoot en is mogelijk in alle weersomstandigheden. Bovendien kun je al het materiaal dat je bij dit bouwsysteem gebruikt, ook weer uit elkaar halen en recycleren.