Ecodesign, dat is ontwerpen voor de circulaire economie

OVER Ecodesign › ONZE TOOLS ›

Ecodesign by OVAM is het Vlaams expertisepunt voor ecodesign.

Wij promoten een doordachte levenscyclus-aanpak voor ontwerpers. Zo creëren we samen circulair design: mooi voor het oog, goed voor mens en planeet.

Wij werken in nauw partnerschap met Vlaanderen Circulair.

Op donderdag 6 oktober reiken we de Ecodesign Award 2022 voor studenten uit in de doe- en denkplek Broei te Gent. Aansluitend vindt de opening van de expositie plaats, waar je de winnende ontwerpen kunt ontdekken.

Wil je als eerste te weten welk ontwerptalent de wereld zal veranderen? Schrijf je dan nu in voor de uitreiking van de Ecodesign Award 2022.

MEER INFO >

OpenStructures wint Ecodesign by OVAM Gold Award 2022

Ecodesign in haar puurste vorm. Dat is wat Thomas Lommé en Christiane Högner nastreven met OpenStructures: een collectief systeem dat ontwerpers moet stimuleren om onderdelen te hergebruiken. Zij slepen dan ook terecht de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award 2022 in de wacht.

Pioniers van ecodesign

De Ecodesign by OVAM Award gaat dit jaar naar OpenStructures. “Als pioniers van ecodesign vertalen Thomas Lommée en Christiane Högner met OpenStructures de complexiteit van ecodesign in een soort collectief spel dat oneindig veel mogelijkheden biedt”, oordeelde de jury. Zij zijn daarmee één van de eerste ontwerpers die het ‘Open Structures’ concept in de praktijk brengen. Ze ontwikkelden één grid die ze als open concept delen met iedereen en waarmee bedrijven aan de slag kunnen. Door hun kennis te delen met anderen creëren ze ecologisch bewustzijn. Bovendien past het idee van modulariteit en opnieuw ontmantelen volkomen binnen het circulaire verhaal.

Tegenwoordig bestaat OpenStructures uit een database van 1600 onderdelen en 750 objecten, ontworpen door ruim 330 auteurs. Dit steeds groter wordende fysieke en digitale archief is – hoe kan het ook anders – zorgvuldig gedocumenteerd en gefotografeerd, wat resulteert in een visuele gids voor circulair open design.