Ecodesign, dat is ontwerpen voor de circulaire economie

OVER Ecodesign › ONZE TOOLS ›

Ecodesign by OVAM is het Vlaams expertisepunt voor ecodesign.

Wij promoten een doordachte levenscyclus-aanpak voor ontwerpers. Zo creëren we samen circulair design: mooi voor het oog, goed voor mens en planeet.

Wij werken in nauw partnerschap met Vlaanderen Circulair.

Resortecs wint Ecodesign by OVAM Gold Award 2023

Een volledig circulaire mode-industrie. Dat is de ultieme droom van Cédric Vanhoeck en Vanessa Counaert van Resortecs. Zij werkten een innovatief proces uit waardoor textielproducten op een hoogwaardige en geautomatiseerde manier gedemonteerd en gerecycleerd kunnen worden. Ze zijn dan ook de verdiende winnaars van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award 2023.

Modulaire mode

Met 5,8 miljoen ton textielafval per jaar in Europa, waarvan minder dan 1% hoogwaardig wordt gerecycleerd, kan de textielsector geen mooie cijfers voorleggen. Met twee innovaties die het recycleren van textiel eenvoudiger en dus ook goedkoper maken, wil Resortecs dit probleem aanpakken. Meer nog. Door de focus te verleggen van het einde naar het begin van de productieketen, mikken ze op volledige circulariteit in de mode-industrie.

Resortecs ontwikkelde namelijk warmteoplosbare stikdraden (Smart Stitch™), die de verschillende onderdelen (mouwen, ritsen e.d.) aan elkaar houden, en thermische systemen (Smart Disassembly™). Daarmee kunnen ze tonnen textielproducten snel en simpel volledig uit elkaar halen en de verschillende onderdelen opnieuw inzetten, met behoud van kwaliteit en creativiteit.  

Tal van internationale textielspelers zijn geïnteresseerd in de circulaire oplossing en de warmteoplosbare stikdraden werden al in verschillende collecties gebruikt. Eén van de meest recente samenwerkingen is met het Franse Decathlon, waarvoor Resortecs een circulaire ski-jas heeft ontworpen. Resortecs viel al meerdere keren in de prijzen en wint nu dus ook de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Gold Award 2023.