Kubis

Kubis is een innovatieve container voor de opslag van gft-afval in de keuken.

Kubis is een innovatieve container voor de opslag van gft-afval in de keuken.  Het ontwerp integreert de bestaande Biobags, dit zijn composteerbare afvalzakken. Het ingenieuze bufferprincipe schermt de gebruiker af van het gft-afval. Twee klemmen knijpen de zak dicht als de container open staat, zodat de inhoud nooit zichtbaar is en geen geur vrijgeeft. Deze klemmen worden aangedreven door een geleidingsdriehoek die zich in het bovenste compartiment bevindt.

In onze Vlaamse steden bevat elke vijf kilogram restafval maar liefst één kilogram gft-afval.  Jaarlijks betekent dit 20 kg gft-afval per Vlaming. Door de geur en het uitzicht van het afval en de fruitvliegjes die op het gft-afval afkomen, vinden mensen gft-afval vaak vies. Ze gooien het daarom liever bij het restafval in plaats van het apart te houden voor een langere tijd.

Met een simpele druk op de knop stuurt de gebruiker het volledige mechanisme aan. Alle mogelijke interacties met de container zijn voor de hand liggend en eenvoudig, waardoor er geen twijfel kan ontstaan rond de uit te voeren handelingen. Omwille van de gebruiksvriendelijkheid van de container is er geen reden meer om gft-afval niet apart te houden.

Jonathan Bex

Jaar 2017

Opleiding UAntwerpen Productontwikkeling

Prijs eervolle vermelding EINDWERK