Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

B-and-Bee

B-and-Bee is een mobiel en schaalbaar logementconcept voor de festivalsector

"Wat begon als een soort grap, bleek niet alleen een mooi werkgelegenheidsproject maar ook een gat in de markt te zijn."

Barbara Vanthorre, Bedrijfsleider

De oorsprong van het B-and-Bee concept is eigenlijk te vinden bij twee sociale economieprojecten. Enerzijds is er Labeur, afdeling Recup Design (een werkplaats waar meubelen worden vervaardigd uit gerecupereerd hout) en Compaan, afdeling Con Brio (een schoonmaakbedrijf). "In beide projecten proberen we zo duurzaam mogelijk te werken. Onze schoonmaakploegen rukken bijvoorbeeld uit met elektrische wagens en gaan aan de slag met zo milieuvriendelijk mogelijke schoonmaakmiddelen".

BandBee001LR

Een eerste wapenfeit van Recup Design en Compaan was een restaurant in Gent dat aan de slag ging met groenten uit stadslandbouwprojecten in Gent. In 2013 organiseerde IN-C, een organisatie die sociale ondernemers ondersteunt, een conferentie voor de sociale economie. Het is hier dat het projectidee van B-and-Bee werd ingediend. Het bestond uit een mobiele, gestapelde en modulaire slaapplaats die qua vormgeving sterk refereert naar de honingraatstructuur in een bijenkorf. Een wild idee en volgens sommigen eigenlijk een grap. Toch zag Barbara Vanthorre het als een integratie van de belangrijkste gezamenlijke activiteiten van Recup Design en Compaan.

"B-and-Bee creëert werkgelegenheid omdat de slaapplaatsen gefabriceerd, ter plaatse gemonteerd en onderhouden moeten worden."

Tot Barbara's verrassing werd het conceptidee weerhouden als winnaar en kreeg ze de fondsen om een eerste proefproject op touw te zetten. Tijdens voorafgaandelijk marktonderzoek volgde een tweede verrassing. Er bleek namelijk ontzettend veel belangstelling voor B-and-Bee in de festivalsector, en daar zijn wel vier redenen voor:

Beleving - De concurrentie tussen festivals teelt wierig. De enige manier om aan het opbod van spectaculaire headliners te ontsnappen bestaat uit het inzetten op de totaalbeleving. Festivals onderscheiden zich bijvoorbeeld ook meer en meer op gastronomisch vlak en staan dus ook open voor leuke alternatieven voor het klassieke festivalkampeerterrein. 

Comfort - Steeds meer mei 68'ers vinden hun weg terug naar de festivals. Het is een generatie met een grotere geldbeurs die ook meer slaapcomfort eist. Festivals trekken ook meer en meer een internationaal publiek aan dat zo licht mogelijk wil reizen en dus liever geen tent, luchtmatras en dergelijke meesleurt. De honingraat is uitgerust met een eigen tweepersoonsbed met volwaardig matras die inklapbaar is tot zetel. Er is elektriciteit, verwarming en de slaapmodules zijn inbraakveilig.

Plaatsbesparing - Ook ruimte-efficiëntie is een belangrijke troef voor festivalorganisatoren. Op een oppervlakte van 1 are waar een klassieke kampeerplaats 27 mensen kan laten logeren, zorgt een B-and-Bee voor 52 slaapplaatsen. B-and-Bee is het enige modulair campingconcept dat ook in de hoogte werkt. 

Duurzaamheid - Waar organisatoren van festivals werkelijk de pest aan hebben, is de steeds grotere afvalberg van achtergelaten low-budget tentjes. Met vaste structuren is dit te voorkomen.

BandBee003LR

Vanuit de activiteiten van Recup Design was er de wens om de structuren op te trekken uit sloophout. De richtlijnen naar brandveiligheid laten echter niet toe om met afvalhout aan de slag gaan. Het hout moet uitermate brandbestendig zijn. B-and-Bee is er wel in geslaagd om met een assortiment te werken dat het FSC keurmerk voor duurzame bosbouw draagt.

Met een subsidie van het IWT en extern ontwerpbureau Achilles Design is de eerste generatie B-and-Bee mobiele logementen ontwikkeld. Tijdens de Gentse Feesten 2014 werden de eerste zes prototype units uitvoerig in de praktijk getest. Vanaf seizoen 2015 wil B-and-Bee aan de hand van de leerpunten een capaciteit creëren voor 252 logeerders. In maart-april 2015 werd een vennootschap opgericht waarvan de vzw's Compaan en Recup Design de grootste aandeelhouders blijven. Ook tentenbouwer Veldeman uit Bree is voor B-and-Bee een belangrijke industriële partner geworden die een aanzienlijke knowhow binnen brengt.

"Uiteraard is een verkoopmodel mogelijk, maar verhuur en uitbating biedt in het huidige businessmodel veel meer werkgelegenheid, wat nu eenmaal beter aansluit bij de initiële missie van Recup Design en Compaan."

B-and-Bee krijgt uit zeer onverwachte hoek de vraag of er geen units verkocht worden. Hotels, luchthavens en daklozenorganisaties zien B-and-Bee als een flexibele oplossing om snel capaciteit te vergroten.

BandBee002LR

B-and-Bee

Sectoren Bouw ›