Caterpillar

Caterpillar houdt machineonderdelen langer in rotatie

"Sommige onderdelen slijten niet. Waarom ze dan niet hergebruiken?"
Marc Biesemans, plant engineer bij Caterpillar

Caterpillar is wereldwijd actief in de productie van machines en onderdelen. "Grondstoffen en materialen houden wij het liefst in een circulaire flow binnen het bedrijf."

Caterpillar02

Caterpillar heeft meer dan 300 verschillende machines in zijn assortiment voor toepassingen in onder meer mijnbouw, wegenbouw, motoren en constructie. In ruim 180 landen biedt het bedrijf zijn producten aan. Al sinds 1965 bevindt zich in Grimbergen een logistiek centrum van de multinational. "Wij verzorgen de logistiek, opslag en distributie van onderdelen en wisselstukken voor Caterpillar-machines", vertelt Marc Biesemans, plant engineer bij Caterpillar. "Wij zijn verantwoordelijk voor 55 dealers in Europa, Afrika en het Midden-Oosten."

Oud in ruil voor herwerkt

Al sinds de jaren 1980 biedt Caterpillar herstelde onderdelen en herbouwde machines aan. Dit proces van remanufacturing of revisering verloopt via de site in Grimbergen. "Wij werken met een ruilsysteem: de klant koopt een herwerkt onderdeel en stuurt het te vervangen element naar ons. In Grimbergen controleren we de gebruikte onderdelen op slijtage. We bepalen het finale krediet en sturen ze door naar Caterpillarsites in de Verenigde Staten en China waar de remanufacturing gebeurt. Onderdelen worden uit elkaar gehaald, schoongemaakt, herwerkt, opnieuw geassembleerd, getest en dan weer op de markt gebracht. Het gamma is breed: van injectors, starters, transmissies en wielgroepen tot grote en kleine motoren."

Zo goed als nieuw

"Sinds augustus 2016 gebeurt de inspectie van de te herwerken onderdelen hier in Grimbergen. Dat is een grote verbetering. Eerder gebeurde dat in Engeland, maar de connecties met de dealers lopen via ons. De gebruikte onderdelen komen veel gemakkelijker opnieuw in het bezit van Caterpillar via al bestaande leverings- en retourvrachten. Wij controleren dan of de onderdelen voldoen aan de criteria voor remanufacturing. Caterpillar verkoopt niet alleen losse herwerkte onderdelen, maar ook compleet herbouwde onderdelengroepen zoals transmissies, motoren en wielgroepen. De zogenaamde Cat Certified Rebuilds ondergaan meer dan 350 testen en inspecties, zodat ze net zo goed functioneren als onze gloednieuwe producten."

Caterpillar01

Dezelfde garantie

"Remanufacturing is een duurzame oplossing die onze klant veel geld kan besparen. Herwerkte onderdelen zijn goedkoper dan nieuwe, terwijl de garantievoorwaarden dezelfde zijn. De klant betaalt een borgsom die hij terugkrijgt als hij het gebruikte item weer inlevert. Zo houden we de cirkel rond. Remanufacturing verlengt de levenscyclus van producten en materialen. Sommige onderdelen slijten nauwelijks, zoals de behuizing van een alternator. Onderdelen die wel verslijten laten zich door dit systeem makkelijk repareren of vervangen. Dat is een belangrijke service voor onze klanten. En we besparen tegelijk op grondstoffen, productiekosten en afval. Ook het milieu profiteert daarvan."

Alles langs het water

Caterpillar Grimbergen ligt vlak aan het zeekanaal Brussel-Schelde. Dat levert een extra milieuvoordeel op, meent Biesemans. "Voor ons transport naar de Verenigde Staten en China maken we gebruik van de haven van Antwerpen. Inkomende transporten lopen via het water, tot op ongeveer een kilometer van onze site. Uitgaande transporten varen ook per binnenschip tot aan de haven. Daar worden ze overgeladen op containerschepen. Vrachtwagens komen er dus nauwelijks aan te pas."

Caterpillar

Sectoren Bouw ›