EMMA veiligheidsschoenen

Een schoen met een paspoort

's werelds eerste circulaire veiligheidsschoen

Na een periode van intensief onderzoek lanceerde EMMA Safety Footwear haar volgende generatie veiligheidsschoenen: veiliger, comfortabeler én 100% circulair. Voorzien van een materiaalpaspoort en een serviceapparaat dat voorziet in een zorgeloze retourlogistiek.

Schoen_schema

 

Emmaschoenklein-1

 

Veiligheid eerst, op de voet gevolgd door duurzaamheid

Concreet betekent dit de vermijding van de inzet van (primaire) grondstoffen, vermijding van energiegebruik en CO2-emissies, de herwinning van grondstoffen en de toepassing in nieuwe producten. Ook leveranciers krijgen voorwaarden opgelegd naar onder andere materiaalgebruik. Het gebruik van PVC werd zo stopgezet.

Wat betekent circulaire productie voor EMMA?

De volledig circulaire productie van EMMA Safety Footwear betekent onder meer:
• Elke circulaire schoen heeft een materiaalpaspoort.
• De materialen in de schoen zijn gekozen om hun lange gebruiksduur.
• Alle grondstoffen worden hergebruikt.
• Voor elk materiaal is een volgende gebruikstoepassing bekend.
• Alle schoenen worden uniek identificeerbaar om ze te kunnen volgen door de keten heen.

EMMA Safety Footwear zorgt er in samenwerking met haar ketenpartners voor dat de schoenen geretourneerd worden, dat de grondstoffen geregistreerd worden in een materialendatabank en de grondstoffen weer worden ingezet voor nieuwe producten. Ook ingezamelde schoenen van andere fabrikanten worden tot 80% nuttig hergebruikt. Het leder bijvoorbeeld wordt vermalen en gebruikt in armsteunen voor klasse- wagens. Vanaf 2019 wordt er ook reeds gerecycled materiaal toegevoegd aan de schoenen. Op dit moment is de binnenzool van 70% gerecycled materiaal gemaakt en ook de veters zijn gemaakt van gebruikte PET-flessen, die opnieuw gerecycled worden na gebruik. Het aantal verschillende materialen gebruikt in de schacht van de schoen werd ook teruggeschroefd naar 5 onderdelen.

Safety as a service

De ambitie van EMMA Safety Footwear gaat nog een stap verder met het totaalservicepakket dat ze wil gaan aanbieden. Hierin worden alle aspecten die te maken hebben met kiezen, passen, dragen, onderhouden en retour nemen van een schoen betrokken. Zo ontstaat safety as a service: de klant betaalt niet meer voor het bezit, alleen nog voor het gebruik van de producten. De grondstoffen blijven eigendom van EMMA Safety Footwear, voor, tijdens en na gebruik. Door duurzame, schone grondstoffen te koppelen aan efficiënte retourlogistiek kunnen grondstoffen hun waarde behouden, het primaire grondstoffengebruik wordt sterk teruggedrongen en bestaande grondstoffen kunnen opnieuw als grondstof dienen.

Aandacht voor mensen

Al vanaf de oprichting in 1931 creëert EMMA Safety Footwear positieve sociale impact door te kiezen voor diversiteit en inclusiviteit in haar organisatie. Momenteel werken er meer dan 100 mensen bij EMMA Safety Footwear met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt niet alleen gekeken naar de arbeidsomstandigheden in Nederland. EMMA Safety Footwear ziet er ook op toe dat de leveranciers en de ketenpartners een veilige omgeving bieden aan de mensen die dagelijks aan de EMMA schoenen werken.

 

iPhone-6-4,7-inch-EMMA_1

 

iPhone-6-4,7-inch-EMMA_6

Next steps

EMMA Safety Footwear wil het goede voorbeeld geven richting energiepositieve productie en een duurzame economie. Daarbij blijven nog genoeg ambities over. Uiteindelijk wil het bedrijf alleen nog maar werken met duurzame energie en ervoor zorgen dat water weer schoon wordt teruggegeven, bij alle productielocaties in de keten. Via innovatie wil EMMA Safety Footwear ervoor zorgen dat we productie in Europa kunnen behouden en deels waar mogelijk terughalen, zodat er nieuwe werkgelegenheid ontstaat.

EMMA Safety Footwear

Sectoren Textiel en mode ›