Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Freitag

F-ABRIC: vriend van natuur en werknemer

Freitag, een Zwitsers bedrijf dat rugzakken, handtassen, reistassen en dergelijke meer fabriceert, was op zoek naar geschikte werkkledij voor haar werknemers. Helaas, datgene waarnaar ze op zoek waren- een stevig, composteerbaar; duurzaam én in Europa geproduceerd materiaal, bleek nergens voorhanden te zijn.                        

Leve de vezel!

Bijgevolg beslisten ze om dan zelf maar hun eigen textiel te gaan ontwerpen, onder de merknaam F-ABRIC. Het F-ABRIC textile bestaat uit vezels van de bast van hennep en vlas; grondstoffen die groeien op Europese bodem. Dankzij zuinig waterverbruik en beperkte transportafstanden –van Frankrijk tot Zurich-, kunnen deze vezels een kleinere ecologische voetafdruk voorleggen dan bijvoorbeeld katoen. Bovendien is de katoenteelt arbeidsintensiever en zijn de planten vaak behandeld met pesticiden en minerale meststoffen.

OekoTex Product Klasse I

Vezels van de bast zijn gekend voor hun stevigheid en hun thermostatische eigenschappen, maar de uitdaging ligt in het transformeren van deze vezels tot soliede, functionele en duurzame kleding. Pas na ontelbare pogingen slaagde Freitag er in om het linnen te weven tot een dichte en scheurvaste stof. Gedurende zowel de teelt als de verdere bewerkingen van F-ABRIC worden er zo weinig als mogelijk chemische producten gebruikt, waardoor F-ABRIC beantwoordt aan de Product Klasse I van de Oeko-Tex® Standaard. En aangezien al het textiel wordt geproduceerd binnen een straal van 2,500 km van Zürich, nam de ecologische voetafdruk van de F-ABRIC kledij nog verder af. De F-ABRIC kledij werd gedurende verschillende maanden intensief getest door de eigen werknemers van Freitag, om de kwaliteit en het draagcomfort in reële omstandigheden te ondervinden. Niet geheel onverwacht is Freitag momenteel bezig de F-ABRIC werkkledij te commercialiseren op de markt. Maar daarmee eindigt het verhaal niet, want het bedrijf heeft ook beslist om F-ABRIC te gaan gebruiken voor t-shirts, sweaters, denim, enzomeer.

Mogen ze rotten in vrede

F-ABRIC kledij die het einde van haar levenscyclus bereikt heeft, gooit men niet in de vuilnisbak, maar eerder op de composthoop. F-ABRIC textiel is 100 procent natuurlijk afbreekbaar, ook de draad en de zelfkanten. De afschroefbare en herbruikbare knoop is het enige wat niet vergaat. Een stukje textiel wordt aldus vruchtbare grond voor nieuwe grondstoffen en zo sluit de cirkel zich …

Freitag