Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Govaerts Recycling

Govaerts recycling maakt planken en palen van gerecycleerde kunststof

"Uit afval maken wij nieuwe hoogwaardige producten"
Eddy Govaerts, Managing Director Govaerts recycling

Govaerts recycling draagt het cradle to cradle-principe hoog in het vaandel. "Onze producten bestaan voor 97 procent uit gerecycleerd materiaal en zijn volledig recycleerbaar. Ze worden gemaakt met groene energie en vrijwel zonder productieafval."

Govaerts01

Het Belgische bedrijf Govaerts Recycling, actief in 23 landen, maakt planken, palen, balken en platen van gerecycleerde kunststof met als merknaam 'Govaplast'. "Onze producten zijn een goede vervanging voor hout", vertelt Eddy Govaerts, mede-eigenaar van Govaerts Recycling. "We maken niet alleen palen en balken in verschillende kleuren, maar produceren ook toepassingen zoals stallingen, terrassen, omheiningen, speeltuigen en park- en straatmeubilair. Het milieu proberen we zo min mogelijk te belasten. Onze economische activiteit draait volledig op recyclage."

Zo zuiver mogelijk

"Alle Govaplast-producten bestaan integraal uit kunststof", zegt Eddy Govaerts. "De gebruikte grondstoffen voor onze massieve planken en palen zijn gerecycleerde polyolefinen (PE, PP). We gebruiken zowel postindustriële als post-consumer-granulaten, die we zorgvuldig selecteren uit afvalstromen van onze buurlanden. Onze leveranciers moeten aan een aantal strenge eisen voldoen. We willen exact weten waar de granulaten vandaan komen en hoe zuiver het materiaal is. Onze recyclageafdeling kan een bepaalde graad van vervuiling aan, maar hoe zuiverder hoe beter."

Steeds weer recycleerbaar

"Onze producten bestaan uit 97 procent recyclagegranulaten. De andere 3 procent zijn kleurstoffen en additieven om de materiaaleigenschappen te verbeteren. Na gebruik zijn onze producten 100 procent recycleerbaar. Klanten die stallingen of meubilair bij ons kopen, kunnen het kunststof aan het einde van de levenscyclus naar ons terugbrengen. Wij sorteren en vermalen het om er opnieuw granulaten van te maken die dienen als grondstof voor nieuwe producten. Ons productieproces is een schoolvoorbeeld van de cradle to cradle-filosofie. Het leverde ons al een QA-CER-certificaat op: het bewijs dat wij recyclaten in een duurzaam proces omzetten tot kwaliteitsvolle eindproducten."

Govaerts02

Uitsluitend groene energie

Govaerts Recycling gebruikt niet alleen gerecycleerde granulaten, maar probeert ook het productieproces zelf zo milieuvriendelijk mogelijk te laten verlopen. "We gebruiken uitsluitend groene energie en hergebruiken ons koelwater. Op die manier houden we onze ecologische voetafdruk klein. Van productie-afval is bij ons geen sprake, want alle resten gebruiken we opnieuw als grondstof."

Weerbestendig en onderhoudsvrij

"Stallingen, meubilair en omheiningen van gerecycleerd plastic kunnen heel wat troeven voorleggen. Onze producten gaan veel langer mee dan hun houten varianten. We geven altijd 10 jaar garantie. De lange levensduur levert een aanzienlijke ecologische winst op, zeker in combinatie met de volledige recycleerbaarheid van onze producten. Vergeleken met hout is ons plastic bovendien zeer gebruiksvriendelijk: het is weerbestendig en splintervrij. Onze producten vragen ook geen onderhoud."

Govaerts Recycling

Sectoren Kunststoffen ›