iFixit

Als je het niet open krijgt, is het niet van jou

Het geeft de indruk dat producenten van elektronica moedwillig hun gebruikers ontmoedigen om deze zelf te herstellen, door de nodige vervangonderdelen en handleidingen zorgvuldig buiten hun bereik te houden. iFixit startte met succes een wereldwijde muiterij tegen deze praktijken…                             

Het Apple-achtige ‘i’ in iFixit suggereert een link met dit beroemde in Cupertino gevestigde bedrijf. Wel ja, er is een link. Een soort van link dan … iFixit ontstond in een studentenkamer aan de Cal Poly University in Californië, waar de beide stichters driftig probeerden een Apple iBook laptop te herstellen. Uiteindelijk lukte het hen ook, maar niet na de nodige problemen om de juiste vervangonderdelen te vinden. Bovendien waren er nergens instructies of een handleiding voorhanden.

Onderdelen en gereedschap

Later ontdekten ze dat de problemen die zij hadden ervaren om zowel onderdelen als richtlijnen te vinden, niet louter een Apple-tekortkoming waren. Eigenlijk hik je elke keer tegen dezelfde problemen aan als je een elektronisch apparaat wil herstellen, ongeacht van welk merk dat is. iFixit werd geboren toen haar twee stichters – Luke Soules and Kyle Wiens – beslisten om zelf via een online webshop onderdelen te gaan verkopen. Later voegden ze daar herstelgereedschap aan toe.

19.000 gratis handleidingen

Maar dat is slechts de helft van het verhaal, omdat ze het probleem van de ontbrekende handleidingen en/of instructies niet hadden opgelost.

iFixit is van mening dat iedereen makkelijk moet kunnen leren om dingen te repareren.

Daarom startten ze met het schrijven van een handleiding om een Mac te herstellen. Waarom een Mac? Simpel, omdat een Mac het eerste toestel was dat ze moesten herstellen na de beslissing om handleidingen te gaan schrijven. Ze gingen er van uit dat hun klanten de herstelinstructies nuttig zouden vinden, en daarin hadden ze overschot van gelijk. Vandaag de dag zijn gebruikers van over de hele wereld in staat om zelf hun Mac te herstellen. Zo besparen zij geld en blijft de Mac weg van de afvalberg.

Vandaag beschikt iFixit over een wiki-bibliotheek met meer dan 96.000 gratis handleidingen. Uiteraard niet allemaal geschreven door de iFixit-medewerkers, maar samengesteld door de meer dan 160.0000 bezoekers van de site. iFixit nodigt dan ook elke bezoeker uit om nieuwe handleidingen te schrijven of de bestaande te verbeteren. Zo stelt de website individuen in staat hun technische kennis te delen met de rest van de wereld – en uiteraard is er ook een app voor iOS en Andoid besturingssystemen.

Het herstel manifest

iFixit’s ‘Repair Manifesto’ vat het allemaal nog even samen:

► Repareren is beter dan recycleren

Ervoor zorgen dat onze spullen langer meegaan is zowel efficiënter als kosten-effectiever dan nieuwe grondstoffen aan te boren.

► Repareren doet je je geld beter beheren

Dingen herstellen kost bijna niets of is alleszins goedkoper dan ze te vervangen. Als je ze zelf kunt herstellen, spaar je gegarandeerd geld uit.

► Repareren is techniek leren

De beste manier om uit te vissen hoe iets werkt, is het uit mekaar te halen.

► Repareren is moeder aarde eren

De grondstoffen op aarde zijn eindig. Vroeg of laat zitten we dus zonder. De beste manier om er efficiënt mee om te gaan is dus te hergebruiken wat we al hebben.

iFixit

Sectoren Technologie ›