Out Of Use

Out Of Use verzamelt oude ICT-apparatuur voor hergebruik of recyclage

"De vraag naar goedkope maar bruikbare apparaten is groot"
Mark Adriaenssens, Out Of Use

Een oude printer, een versleten lcd-scherm ... Wat doe je als bedrijf met elektrische, elektronische of ICT-apparaten die je niet meer nodig hebt? "Heel wat afgedankte spullen zijn nog bruikbaar, en de rest recycleren we om de grondstoffen te behouden. Zo zijn oude apparaten nog geld waard", zegt Mark Adriaenssens van Out Of Use.

Out-of-use01

Binnen de circulaire economie staat hergebruik op de eerste plaats. Als we apparaten langer kunnen gebruiken, moeten er minder nieuwe worden geproduceerd en sparen we materialen uit. Ook via recyclage worden kostbare grondstoffen behouden. Voor Mark Adriaenssens was dat inzicht de aanleiding om een eigen zaak op te starten.

Tweede leven

"Vanuit energiestandpunt is het niet altijd beter om oude producten te blijven gebruiken. Een oude crt-monitor kun je beter vervangen door een lcd-scherm. Maar in de meeste gevallen loont het wél de moeite: de hogere energiekosten zijn minder nadelig voor het milieu dan de productie van een nieuw toestel."

"Bij Out Of Use bekijken we product per product of hergebruik mogelijk is. De nieuwe technologieën zijn daarbij een voordeel. Oudere pc's hebben bijvoorbeeld weinig geheugencapaciteit, maar nu alles in de cloud wordt bewaard, is dat minder relevant. Uiteraard zorgen we ervoor dat de gegevens op oude computers volledig worden verwijderd. De bedrijven die hun apparaten aan ons verkopen, willen geen informatie laten uitlekken."

Duurzaam demonteren

Apparaten die niet meer bruikbaar zijn, worden gerecycleerd. "Voor de ophaling werken we samen met CityDepot, het stadsdistributiebedrijf dat steeds op zoek gaat naar de meest duurzame oplossing. Zo zorgen we ervoor dat onze vrachtwagen de stad niet hoeft in te rijden", legt Mark Adriaenssens uit. "Na de beoordeling van de apparaten schakelen we dertien sociale werkplaatsen in om producten te demonteren. Uit een pc halen we het moederbord, de geheugenkaart, de harde schijf ... Sommige onderdelen kunnen we hergebruiken, de resterende materialen gaan naar gespecialiseerde verwerkers."

Om de duurzaamheid te garanderen, wordt het hele proces gerapporteerd. Mark Adriaenssens: "Recupel voert regelmatig een audit uit. Van al het elektronische afval dat bij ons binnenkomt, wordt 89,96 procent terug herleid tot secundaire grondstoffen."

Binnen Europa

De bruikbare apparaten die Out Of Use overhoudt, worden goedkoop verkocht in een depot in Molenbeek. "Zo helpen we de digitale kloof in ons land te dichten", zegt Mark Adriaenssens. "Ook gerecycleerde materialen verkopen we in Europa, we voeren niets uit naar China, Afrika of Azië. Europa moet al zijn kostbare grondstoffen elders aankopen: de producten waarin die grondstoffen verwerkt zijn, houden we liever hier. Bovendien willen we niet aan eco-dumping doen. Als we spullen naar Afrika zouden verschepen, worden ze daar gewoon weggegooid als ze niet meer werken. In Europa worden ze gerecycleerd."

Mooi meegenomen

Het klantenbestand van Out Of Use groeit gestaag, vaak via mond-tot-mondreclame. "Als afgeschreven ICT-apparaten nog iets waard zijn, is dat voor een bedrijf mooi meegenomen", zegt Mark Adriaenssens. "En wie bij ons gerecycleerde materialen koopt, spaart uiteraard geld uit. Onze eigen winstmarges zijn bescheiden, maar zeker rendabel. We zijn trots op onze op-en-top duurzame onderneming."

         
         
   

DUURZAAMHEIDSWINST IN CIJFERS

► 90 procent van de materialen die Out Of Use inzamelt, worden (via hergebruik of recyclage) opnieuw ingezet.        

► 1 ton ingezameld materiaal = 1,44 ton minder CO₂-uitstoot door het vermijden van de ontginning van primaire grondstoffen.

   
         
         
         
         
         
   

VOORDELEN

► Toestellen hebben een langere levensduur, waardoor minder nieuwe apparaten worden geproduceerd.

► Bruikbare apparaten en gerecycleerde stoffen worden lokaal verkocht kostbare grondstoffen blijven in Europa.

► Goedkope ICT-apparaten helpen de digitale kloof te dichten. 

   
         
         

Out of Use

Sectoren Technologie ›

Strategieen Product-dienst-combinatie ›