Soudal

Belgische uitvinding biedt oplossing voor veelgehoorde klacht van bouwers

"Met de Genius Gun is PU-schuim veel langer houdbaar"
Erik De Groof, marketingmanager Soudal

Klanten maakten de opmerking wel vaker aan het adres van lijm- en siliconenfabrikant Soudal: "Jammer dat PU-schuim maar een uurtje houdbaar blijft, eens ze in gebruik is genomen. We gooien zoveel weg!" Met de Genius Gun verlengt Soudal de levensduur van het product: een aanzienlijke besparing op schuim en verpakkingen.

Soudal01

Een huis (ver)bouwen is in Vlaanderen geen lachertje. Steeds strengere voorschriften voor isolatie en energieverbruik jagen bouwers op kosten. Efficiënte siliconen, lijm en polyurethaanschuim (PU-schuim) kunnen huiseigenaars grote voordelen opleveren, en dat hebben ze bij de Turnhoutse lijm- en siliconenfabrikant Soudal goed begrepen.

Energiewinst

"Ons succes hangt af van verschillende factoren: de breedte van ons assortiment, de prijs-kwaliteitverhouding, maar ook de keuze voor duurzaamheid", zegt marketingmanager Erik De Groof. "Onze producten maken slechts een klein deeltje van een woning uit, maar ze zorgen ervoor dat mensen goed geïsoleerde huizen kunnen bouwen. Dat doet het energieverbruik dalen. Daarnaast kiezen we zoveel mogelijk voor milieuvriendelijke producten en ondersteunen we de circulaire economie. Onze producten doen hun werk, maar ze kunnen achteraf goed gescheiden worden van de ondergrond waarop ze gebruikt zijn. Zo zijn bouwmaterialen makkelijk te recycleren."

Innovatie

Soudal verkoopt haar producten aan professionele en particuliere gebruikers in meer dan 130 landen. Het belangrijkste element in het succesverhaal van de multinational is technologische vernieuwing. Erik De Groof: "We zetten sterk in op klantgerichte en duurzame innovatie. Zo hoorden we regelmatig van onze klanten dat de korte houdbaarheid van PU-schuim, eens de bus in gebruik is genomen, een probleem was.

Daarom lanceerden we de Genius Gun, een spuitbus die PU-schuim veel efficiënter bewaart. Een gewone bus PU-schuim reageert op de luchtvochtigheid van de omgeving en is na een klein uur uitgehard. Met een Genius Gun kunnen mensen het product tot zes weken lang gebruiken: zo wordt er veel minder schuim weggegooid en zijn er minder verpakkingen nodig. Met de aangepaste handgreep kunnen gebruikers het product ook veel beter doseren en bovendien met één hand bedienen."

Voordelen

De Genius Gun werd op enkele jaren tijd een van Soudals meest gewaardeerde producten. "Klanten kiezen ervoor omdat ze het schuim langer kunnen gebruiken en minder bussen moeten kopen. Maar ook wij halen er voordeel uit. De Genius Gun is duurder om te produceren, maar het product is duurzaam en het onderscheidt ons van onze concurrenten. We hebben er dan ook een patent op aangevraagd. De naam Soudal staat garant voor goede, efficiënte en duurzame producten. Daar halen we een duidelijk competitief voordeel uit."

         
         
   

DUURZAAMHEIDSWINST IN CIJFERS

► Gewone bus PU-schuim: na opening 1 uur houdbaar. 

► Genius Gun van Soudal: na opening 6 weken houdbaar. 

Siliconen, PU-schuim en lijmen maken gemiddeld 0,05 procent uit van een nieuwe woning en kunnen het energieverbruik met meer dan 10 procent laten dalen.

   
         
         
         
         
         
   

VOORDELEN

► Door gaatjes en kieren in huizen goed af te dichten, daalt het energieverbruik.

► Met de nieuwe Genius Gun kunnen bouwers PU-schuim efficiënter doseren en veel langer bewaren. Daardoor gaat het product langer mee en gaat minder materiaal verloren.

► Technologische innovaties leveren Soudal een concurrentieel voordeel op. 

   
         
         

Soudal

Sectoren Bouw ›