TRI-VIZOR

Carpoolen van vrachtwagens vermijdt leeg rijden

Carpoolen van vrachtwagens vermijdt leeg rijden

In de EU rijdt ongeveer 24% van de vrachtwagens zonder lading. Degenen die geladen zijn, zijn dit slechts voor gemiddeld 57%. TRI-VIZOR wil op deze marge voor verbetering inspelen door bedrijven te laten samen werken voor hun logistiek. Zo werden ze de eerste logistieke orkestrator ter wereld!

Trivizor_02

Manager van het logistieke samenwerkingsverband

TRI-VIZOR gaat op zoek naar overlappende logistieke stromen of complementaire activiteiten bij bedrijven en stelt hen vervolgens voor samen te werken. De deelnemende bedrijven ondertekenen een overeenkomst met de spelregels van de samenwerking. Met het gain-sharing model van TRI-VIZOR wordt de winst verdeeld over alle partijen.

Trivizor

Koekjes via gezamenlijk transport naar de winkel

TRI-VIZOR overtuigde 4 grote Belgische koekjesfabrikanten om bij wijze van test hun producten gezamenlijk naar de winkels te vervoeren. Het bleek een schot in de roos te zijn. De betrokken leveranciers zijn Vondelmolen, Vermeiren Princeps, Poppies en Desobry. De deelnemende retailketens zijn Delhaize Le Lion/De Leeuw, Colruyt, Okay en Retail Partners Colruyt Group RPCG. Ook andere koekjesfabrikanten en retailers hebben al interesse getoond. Het project kadert binnen het Horizon 2020 Project NexTrust van de EU dat een Multi-Supplier/Multi-Retailer platform test.

Kritische succesfactoren

Een warehouse doet dienst als consolidatiecentrum. Hier houdt elke leverancier een bepaalde voorraad aan. De deelnemende retailers kunnen deze voorraad controleren en volle vrachtwagens bestellen met producten van de verschillende leveranciers. Vernieuwend aan het project zijn de onpartijdigheid en neutraliteit ten opzichte van alle ketenpartners. Het project maakt gebruik van een businessmodel op basis van ‘trustees’. De trustee heeft als taak een wettelijk kader te garanderen waarbinnen concurrerende leveranciers en retailers met elkaar kunnen samenwerken. Binnen dit project treedt TRI-VIZOR op als trustee.

Trivizor_01

TRI-VIZOR

Sectoren Logistiek ›