Facadeclick wint Ecodesign by OVAM Gold Award 2021

Facadeclick is een innovatief en circulair bouwsysteem van Patrick en Jasper Vandenbempt. Ze ontwikkelden een holle baksteen met verbindingsstukken uit gerecycleerd kunststof die je op andere stenen kan klikken, net zoals legoblokjes. Me Facadeclick bouw je een muur drie keer sneller dan met de traditionele bouwmethode, zonder mortel of lijm. Dit bouwsysteem verbruikt dus minder water, reduceert de CO²-uitstoot en is mogelijk in alle weersomstandigheden uit elkaar halen en recycleren.

"Wij houden nauwlettend in de gaten of elke stap die we zetten binnen ons bedrijf past binnen het circulaire economie gedachtengoed en we kiezen onze partners ook vanuit die insteek.”

Hoe werkt het dan precies?  

Met de steenfabriek Nelissen ontwikkelden ze een holle baksteen met inzetstukken uit kunststof. Daarmee kan je de baksteen op de onderliggende stenen vastklikken. Dankzij de innovatieve verbindingsstukken laat Facadeclick toe om droog te bouwen, zonder lijm en mortel. Daardoor is er veel minder water nodig, wordt de CO2-uitstoot sterk gereduceerd en kan er bij alle weersomstandigheden gebouwd worden.  

Didak Injection, de producent van de inzetstukken, gebruikt gerecycleerd plastic, wat achteraf opnieuw makkelijk is te recycleren.  

Studies tonen aan dat deze gevel dubbel zo sterk is dan een traditionele muur. Bovendien kan je al het materiaal op het einde van de rit makkelijk terug demonteren. Dit is belangrijk om de omslag naar circulair bouwen te kunnen maken. De bouwsector is immers verantwoordelijk voor veertig procent van al het afval in de wereld. Daarom zijn innovaties als deze van groot belang.  

Duurzaam én voordelig  

Het prijskaartje is voor klanten nog steeds de meest doorslaggevende factor. Bij de bouw van een muur wegen de loonkosten voor twee derde door en het materiaal slechts voor één derde. Terwijl de aankoopprijs van de bakstenen bij Facadeclick iets hoger ligt, laat dit systeem wel toe om tot drie keer sneller te bouwen en is er geen nabehandeling nodig. Bovendien kan iedereen ermee aan de slag, waardoor je in principe zelfs helemaal geen vakmannen nodig hebt. Als je dus het totaalplaatje bekijkt, is Facadeclick goedkoper dan de traditionele bouwmethoden.  

Bouwmaterialen als service  

Facadeclick ontwikkelt momenteel een steen gemaakt uit gerecycleerd bouwafval. Ze dromen van een toekomst zonder afval, waarbij bouwmaterialen worden gestockeerd in een gigantische bibliotheek. Bouwmaterialen zijn dan geen product meer, maar een service. Daardoor zouden we veel minder nieuwe bakstenen moeten produceren en zetten we weer een stap in de richting van circulair bouwen.