Cirkel Sector Mechelen

Wat als we een cirkel rond Mechelen tekenen en hierbinnen op zoek gaan naar grondstoffen voor nieuwe producten? Dat was de centrale vraag van de laatste Ecodesign Challenge ‘Cirkel Sector Mechelen’. Twee bedrijven stelden hun reststromen ter beschikking voor 60 studenten van Thomas More van de opleidingen Ontwerp- en productietechnologie, Meubelontwerp en Space and Service Design op 15 en 16 oktober 2019.  

Op zoek naar hoogwaardige toepassingen voor reststromen in Mechelen.

Laten we even kaderen. De diversiteit aan reststromen van NMBS in Mechelen is afkomstig van hun centrale werkplaats. Daar voeren ze het langetermijnonderhoud, de moderniseringswerken en herstellingswerken uit aan verschillende types rollend materieel en zijn wisselstukken. De reststromen van Bosq Fineer bevinden zich binnen de houtsector. De fabrikant heeft al een eeuw ervaring in de branche en spant zich in om materiaalverlies te vermijden of nieuwe toepassingen voor onvermijdbare reststromen te zoeken. Ook Stad Mechelen wil werk maken van haar reststromen. “Daarvoor zal deze challenge een mooie kick off vormen”, zegt Julie Poppe, projectcoördinator circulaire economie van Stad Mechelen. 

De dagen verliepen net zoals de vorige challenge ‘Everyday Life Hacks’. De studenten kregen op voorhand een informatieve briefing. Die stelde hen in staat om vlot onderzoek te voeren binnen het thema. In de ochtend van dag één legden ze dan ook al snel hun bevindingen van dat onderzoek voor aan de coaches. Tips en tools voor convergentietechnieken inspireerden hen vervolgens om hun ideeën te filteren, combineren, verrijken en concretiseren. Het resultaat: de eerste schetsen die ze vervolgens toetsen aan de realiteit.

Eén van de expert-coaches was o.a. Jan Roekens, onderzoeker rond circulair design bij de Thomas More unit Interieur Design en Architectuur. Zijn gouden tip: denken in systemen in plaats van gericht naar een product: “Hoe past jouw product binnen het breder economisch systeem?” Systeemdenken is volgens hem dan ook de kern van de circulaire economie.

TEAM OUT OF THE TRAIN
NO WASTING TIME

Team Out Of The Train werkte een creatief systeem uit met als naam 'No wasting time' waarbij de reststromen van de NMBS opnieuw gebruikt worden voor de (passagiers van) de NMBS zelf. Wat als iedereen die wacht op de bus, tram of trein nu eens minder op zijn smartphonescherm zou staren? Met de reststromen creëerde het team speelse recreatieve afleidingen op en rond het treinstation. Met de spelborden zorgen ze voor meer menselijke interactie, plezier, denken en beweging.

 

TEAM TAKE FIVE
HALO LAMP

De HALO Lamp brengt bright light into life. Het materiaal van de constructie komt voort uit de huidige reststroom van Bulo. Het gaat om een modulaire lamp die samengesteld is uit vier grote ringen. Elk van de ringen kan je apart oplichten aan de hand van LED-lampen die langs de binnenzijde zijn aangebracht. Je kan de lamp aanpassen naargelang je eigen keuzes van stijl, kleur, grootte en helderheid.

 

TEAM VENE'W'ER
MULTIHANGER

De Multi Hanger uit fineer biedt een alternatief voor alle plastic kleerhangers. Tijdens het productieproces worden de verschillende lagen fineer eerst samengeperst om vervolgens tot een mooie vorm opgeschuurd te worden. De Multi Hanger is sterker dan een plastic versie en heeft een esthetisch natuurlijke verschijning.

 

TEAM REMAKERS
NMBS SLEEP & MEET

NMBSleep & Meet kiest voor een tweede leven van de NMBS-reststroom. Wat dacht je van een oude treinwagon die je als meeting room of tijdelijke slaapplek kan huren? Met NMBSleep & Meet blijven afgedankte treinwagons in handen van de spoorwegmaatschappij. Het interieur wordt stuk voor stuk gedemonteerd, waardoor elk element opnieuw ingezet kan worden voor de nieuwe inrichting. De nieuwe wagons vormen de basis voor een nieuwe ecologische service van NMBS.