Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu
 

Ecodesign Challenges

 

De Ecodesign Challenges zijn 2-daagse events waarop studenten op zoek gaan naar een creatieve oplossing voor een concrete uitdaging die we voor hun voeten werpen.

De studenten werken in teams vanuit de richting productontwikkeling of -design, aangevuld met een andere opleiding die een interessante match maakt.

Elke tweedaagse heeft een strak schema. Tijdens de eerste dag gaan studenten in kleinere groepen op zoek naar dé oplossing, met ondersteuning van experts. Dag twee staat volledig in het teken van de pitch: het voorstellen van hun idee voor een professionele jury.

 

ECODESIGN CHALLENGES 2019

In het najaar van 2019 organiseerden we 3 Ecodesign Challenges! Zes dagen lang staken meer dan 300 studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten hun knappe koppen bij elkaar om maatschappelijke problemen op te lossen met beter design. Sinds 26 september zijn de Ecodesign Challenges 2019 van start gegaan. Tot 16 oktober daagden we in totaal meer dan 300 studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten uit om samen oplossingen te ontwikkelen voor het groen en de bijen in de stad, ons duurzaam gedrag bij te sturen en reststromen te optimaliseren. Alle hackathons waren live te volgen op onze social mediakanalen Facebook en Instagram!

 

 

Ontdek hier al de afgelopen challenges

 

vrijdag 24 januari 2020

Speelgoed kent nu vaak een veel te korte levensduur. Gemiddeld gaat speelgoed 3,7 jaar mee. 150 studenten werden uitgedaagd om na te denken over mogelijke levensduur verlengers van speelgoed.

 

vrijdag 24 januari 2020

Onze kleding die we dragen en inrichting van onze woonst, tonen wie we zijn. Maar hoe kunnen we deze materialen zo goed mogelijk gebruiken, zodat we die gigantische afvalberg textiel kunnen verminder…

 

vrijdag 24 januari 2020

Vertaal natuurlijke en secundaire reststromen uit de regio Genk naar een nieuwe duurzame materiaaltoepassing. Bestudeer hiervoor natuurlijke materialen en biologische principes die men in het bos aan…

 

vrijdag 24 januari 2020

De plastic soep is de hoeveelheid plastic in zeeën en oceanen. Deze blijft maar toenemen. Onze oceanen herbergen miljoenen tonnen afgedankt plastiek dat heel wat maritiem leven bedreigt en bovendien …

 

vrijdag 24 januari 2020

Online shoppen kent een flinke boost in ons land. In België doen we inmiddels 15% van onze aankopen online. Gedreven door gemak en prijs blijft e-commerce net zoals in de buurlanden zijn opmars verde…

 

vrijdag 24 januari 2020

De OVAM is sinds 2015 eigenaar van een pand in Mechelen dat vandaag leeg staat en verwaarloosd is. De OVAM heeft grootste plannen met dit pand en bundelt deze onder de projectnaam 'De Potterij'. 

 

vrijdag 24 januari 2020

De studenten kregen de uitdaging om de verspilling van brood tegen te gaan. De insteek van het kamp was om de hele levenscyclus van brood te herbekijken om zo tot nieuwe concepten te komen.