Benieuwd welke studenten ons omver geblazen hebben met hun circulaire ideeën?

Op donderdag 6 oktober reikten we de Ecodesign Award 2022 voor studenten uit in de Doe- en Denkplek Broei te Gent in samenwerking met Design Museum Gent. Aansluitend opende de de expositie waar je de winnende ontwerpen kunt ontdekken.

Studenten die een circulair product of dienst ontwierpen waarmee ze de wereld veranderen, vinden wij goud waard! Niet alleen voor de toekomst, maar ook voor hen zelf. Want met hun eindwerk maken ze kans op de Ecodesign Award 2022: een duurzame smartphone met een netwerk van contacten waar elke productontwerper van droomt.

Om 19 uur startte de uitreiking van de Ecodesign Award 2022 in de categorieën Everyday Life en Problem Solving. Hosts van de avond waren illustratrice en cartooniste Christina De Witte, bekend van de cartoon Chrostin en ontwerper Sep Verboom van Livable. Tijdens de uitreiking verwelkomden we ook Thomas Lommée van OpenStructures voor een inspirerende talk. Aansluitend kon je netwerken met mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, terwijl je genoot van een hapje en een drankje.

Winnaars Ecodesign Award 2022

Eco Tire Solutions

WANNES VAN LAERHOVEN
UGent Industrieel Ontwerpen

Eco Tire Solutions zoekt een oplossing voor het probleem van afvalbanden. De banden worden gerecycleerd en verwerkt tot een filament, een draadvormige structuur, dat geschikt is voor 3D printen. Het resultaat is een luchtledige band die voor verschillende doeleinden kan dienen, denk bijvoorbeeld aan rolstoelen, longboards,…. De gebruikte techniek zorgt voor een hoogwaardig product: een stevige band die zelfs over nagels kan rijden waardoor de levenscyclus van de banden wordt verlengd. Als het product uiteindelijk aan het einde van zijn levenscyclus is, worden de banden opnieuw gerecycleerd tot een filament om een nieuwe band mee te printen. Op deze manier is het proces volledig circulair.

 

 

EERVOLLE VERMELDING PROBLEM SOLVING

Climap

FIEN JOOS
UAntwerpen Productontwikkeling

 

De zomer van 2022 was de warmste die ooit werd opgetekend in Europa (volgens de Europese klimaatdienst Copernicus). In steden is het altijd dat tikkeltje warmer en daarom is het belangrijk om hen te wapenen tegen extreme weersomstandigheden. Climap is een klimaatadapatief paviljoen, speciaal ontworpen voor pleinen met ondergrondse infrastructuren, zoals een garage. Het is zeer moeilijk om op die locaties groen aan te planten door de complexe ondergrond. Climap kan regenwater opvangen en hergebruiken om de publieke ruimte te verkoelen, door het water bijvoorbeeld te vernevelen. Bovendien kan het paviljoen met het groendak de biodiversiteit in de stad stimuleren en mensen bij elkaar brengen in een aangenaam stukje schaduw.

EERVOLLE VERMELDING PROBLEM SOLVING

Loop 

PAUL DEBRABANDERE
Howest Industrieel ProductOntwerpen

 

Loop is een composttoilet dat het waterverbruik in een huishouden wil reduceren. Bij het doorspoelen van een gewoon toilet wordt vijf tot tien liter water gebruikt. Loop is het eerste composttoilet dat esthetisch mooi en tegelijk gebruiksvriendelijk is. Hoe werkt het? De urine en uitscheidingen worden apart opgevangen. Vervolgens wordt de urine gefilterd door een actieve koolfilter bovenaan het urineopvangreservoir. De uitscheiding belandt in het uitscheidsopvangreservoir, waarop een laag zaagsel komt bij het trekken aan de doorspoelhendel. Wanneer de opvangreservoirs vols zijn, kun je de gefilterde urine aan je planten geven, de uitscheiding kun aan je compost toevoegen en als meststof gebruiken.

EERVOLLE VERMELDING PROBLEM SOLVING

Table Zero

MICHIEL VINDEVOGEL
Howest Industrieel ProductOntwerpen

 

Circulair koken? Dat kan met Table Zero. Dat is een microbiologische buitenkeuken die zo transparant mogelijk zijn werking toont en tegelijk mensen voorziet van een warme maaltijd. Het keukenafval komt via een opening in het werkblad terecht in digestievaten, waar bacteriën het afval omzetten naar een voedzame slurry en biomethaan, een gas waarop je kunt koken. Na filtering wordt het gas opgeslagen in een luchtzak met atmosferische druk, waardoor het niet kan ontploffen. Op deze manier krijg je een 100 procent autonome keuken.

REDOSE

LOORE NELEN
Productontwikkeling UAntwerpen

In de medische sector is er jaarlijks ongeveer 30 à 40 000 ton medisch afval per jaar. REDOSE probeert een eerste steen te verleggen in die gigantische afvalberg. Het is een milieuvriendelijk en herbruikbaar alternatief om medicatie aan patiënten toe te dienen. Het is specifiek gericht op anesthesisten om de narcose van patiënten in te leiden. Momenteel heeft een anesthesist drie voorwerpen nodig: een spuit, en naald en een medicatieflacon. REDOSE combineert deze drie in één. Dit leidt tot minstens 50 procent minder afval, zonder de patiëntzorg in gevaar te brengen.

Na gebruik wordt REDOSE ingezameld in het operatiekwartier. Vervolgens wordt het product gereinigd en gesteriliseerd. In een farmaceutisch bedrijf wordt het opnieuw gevuld en nadien terug getransporteerd naar het ziekenhuis. Daarna is REDOSE klaar voor hergebruik.

 

EERVOLLE VERMELDING EVERDAY LIFE

PotPunt

Margot Fonteyn
UAntwerpen Productontwikkeling

 

PotPunt confronteert ons met een vaak voorkomend probleem: telkens we bloemen in onze tuin planten, blijven we ook achter met plastic kweekpotten. Alleen al in België zijn plastic kweekpotten goed voor 62 776 ton plastic afval per jaar. PotPunt is een systeem dat het hergebruik van plastic kweekpotten mogelijk maakt. Het bestaat uit inzamelrecipiënten die staan in tuincentra en op plaatsen waar mensen al gemotiveerd worden om te sorteren (bv. een recyclagepark). Wanneer het inzamelrecipiënt vol is, worden de potten opgehaald en doorgevoerd naar een maatwerkbedrijf. Daar worden de kweekpotten verder gesorteerd, getrieerd en gereinigd. Daarna kunnen de potten terug verkocht worden aan plantenkwekerijen. Zo evolueert het gebruik van kweekpotten van een lineair naar een circulair systeem.

EERVOLLE VERMELDING EVERDAY LIFE

Modular Knitting

Leen Stoffels
KASK School of Arts Gent Textiel

 

Modular Knitting biedt een alternatief voor de fast fashion. Het is een modulair systeem waarbij je de vorm van het textiel kunt aanpassen naargelang de functie. Dat is mogelijk aan de hand van lussen en treksystemen. De duurzaamheid wordt niet enkel vertaald naar materiaalkeuzes, maar ook naar het ontwerp van de gebruiksobjecten én kledingstukken, die tijdloos, gender- en leeftijdsneutraal zijn. Wanneer de techniek zich laat vertalen in een trui, een deken, een tas, een interieurobject of een ander gebruiksobject, creëert dit een duurzaam spel van constant heruitvinden.

EERVOLLE VERMELDING EVERDAY LIFE

Mycocreation

Anouk Verstuyft
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Om zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen te ontginnen, is een circulaire aanpak met duurzame materialen nodig. Mycelium-gebaseerd materiaal is materiaal gebaseerd op het dradennetwerk van schimmel en heeft een afbreekbaar en hernieuwbaar karakter. Mycelium leeft en groeit. Het heeft unieke mogelijkheden, zoals het aaneengroeien van delen, zichzelf herstellen,… MycoCreation onderzocht hoe deze unieke eigenschappen ingezet kunnen worden in een transitie naar een duurzamere wereld. Het bestaat uit drie concepten: MyComPack is een hernieuwbare en afbreekbare monomateriaal verpakking. Door de aaneengroeiende eigenschap van mycelium is er geen nood aan lijm, tape of andere bindmiddelen. MycoPatch herstelt beschadigingen in textiel en verlengt zo de levensduur van kleding. MyConstruct is een zelf gecreëerde constructie door mycelium, tot stand gebracht door in co-creatie te gaan met het materiaal.

OPROEP STUDENTEN 2022

Studenten die een circulair product of dienst ontwerpen waarmee ze de wereld veranderen, vinden wij goud waard! Niet alleen voor de toekomst, maar ook voor hen zelf. Want met hun eindwerk maken ze kans op de Ecodesign Award: een duurzame gouden smartphone met een netwerk van contacten waar elke productontwerper van droomt.

Your future is calling

Ben je de laatste hand aan het leggen aan je eindwerk? Schuif je schets of je ontwerp dan maar aan de kant, want your future is calling! En deze challenge zal je zeker en vast interesseren.

De OVAM en Vlaanderen Circulair dagen je uit om met je eindwerk of thesis de toekomst te veranderen. Dat doe je met een circulair, duurzaam of ecologisch ontwerp van een product of dienst, dat jou ook nog eens de Ecodesign Award 2022 kan opleveren!

Met die award heb je als student goud in handen. Want je wint een Fairphone met een netwerk van contacten waar elke ontwerper van droomt. Met nummers van gerenommeerde productdesigners, duurzame ondernemers, investeerders, beleidsmakers... 

Ben jij een productdesigner, ondernemer, investeerder of beleidsmaker en wil jij de winnaar van deze Ecodesign Award 2022 een duwtje in de rug geven? Vul dan dit formulier in! Zo vullen we deze Fairphone met een fantastisch netwerk van contacten!

Hoe deelnemen?

Inschrijvingsformulier

Je kon tot en met 11 juli 2022 deelnemen aan de Ecodesign Award voor studenten 2022 via een online inschrijvingsformulier

Deadline

De deadline om in te dienen is 11 juli 2022. De toekenning van de prijzen wordt bekendgemaakt eind augustus 2022.

Reglement

Het reglement kan je hier nalezen en dit bevat de voorwaarden voor deelname, informatie over het prijzengeld en de criteria die de jury overloopt tijdens de jurering. 

 

 

6 redenen waarom jij deze Award wil winnen

  • Zo krijgt jouw ontwerp de aandacht die het verdient. 
  • De contactenlijst geeft je project of carrière een stevig duwtje in de rug
  • De Fairphone is even duurzaam en circulair als jouw idee. 
  • Het winnende idee gegraveerd op je eigen gsm: da’s de beste reclame
  • Deze award altijd op zak? Da’s de start van een goed gesprek
  • Het winnende ontwerp staat in het Design Museum Gent

Categorieën

Een jury van experts en professionelen reikt prijzen uit in de categorieën 'Problem solving' en 'Everyday life'. 

Problem solving

Ontwerpers van vandaag willen een oplossing bieden aan de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan en dit zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak.

In deze categorie mikken we op inzendingen die disruptief durven zijn en een systeemaanpak beogen. De oplossingen mogen nog conceptueel zijn, maar zijn wel al zeer doordacht.

HOOFDPRIJS: Fairphone met netwerk van contacten

3 eervolle vermeldingen

Everyday Life

Deze categorie is voor de projecten die bijdragen tot een duurzamer dagelijks leven. Dagelijks gebruiken we tientallen verschillende producten en diensten: voor onze persoonlijke hygiëne, om ons te kleden, om naar school of werk te geraken, om te koken en te eten, om ons te ontspannen of te slapen. Dit alles veroorzaakt een impact op onze planeet. De producten of diensten van deze inzendingen bieden een alternatief en zijn al uitgewerkt op vlak van prototyping en keuze van het businessmodel.

HOOFDPRIJS: Fairphone met netwerk van contacten

3 eervolle vermeldingen

Winnaars Ecodesign Award 2021

 

GrO2

ARTHUR BOVEN
Productontwikkeling UAntwerpen

 

 

GrO2 staat voor een verantwoorde productie van microalgen in een innovatieve fotobioreactor. Die maakt gebruik van overbodige restwarmte en ruimte van de industrie. De fotobioreactor is zeer efficiënt door een laag energie- en waterverbruik tijdens de cultivatie van de microalgen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het unieke verwarmingssysteem dat de volledige fotobioreactor constant voorziet van de optimale groeitemperatuur. De fotobioreactor zal waardevolle biomassa creëren door warmte, CO2, mineralen en licht op te nemen via een fotosyntheseproces. De biomassa kan daarna gebruikt worden in tal van toepassingen waaronder farmacie, voeding en veevoer, cosmetica, bioplastic en biobrandstof.

 

EERVOLLE VERMELDING PROBLEM SOLVING

No Time To Waste

ISABEAU GODDÉ
Textielontwerp KASK

 

Textielfabrikanten genereren pluis. Dit pluis is in wezen een opeenhoping van zeer korte vezels en 12% van deze vezels gaan op de fabrieksvloer verloren. Het project No Time to Waste ging op zoek naar nieuwe manieren om het pluis te verwerken. Het resultaat is de ontwikkeling van duurzame en vergankelijke pluisvellen, -blokken en -garens. Om de toepasbaarheid van dit materiaal in het dagelijks leven aan te tonen, werd een prototype van een modulair kamerscherm ontworpen. De panelen van het kamerscherm hebben een akoestische en isolerende functie.

EERVOLLE VERMELDING PROBLEM SOLVING

Thermolight

BRAM VERMEULEN
Industrieel Ontwerpen UGent

 

23% van de verkeersslachtoffers zijn fietsers. Dit komt vaak door een slechte zichtbaarheid in het verkeer. De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn: lege fietsbatterijen, slecht werkende dynamo's bij regen of eenvoudigweg het fietslicht vergeten aan te steken. Het project Thermolight wil een oplossing bieden voor dit probleem. Dit fietslicht werkt op lichaamswarmte en het blijft ook branden bij stilstand. Bovendien is dit een duurzame keuze, want recyclage van batterijen wordt hierbij overbodig. Thermolight bestaat uit een bovenplaat voor het opvangen van lichaamswarmte, Peltierelementen, een onderplaat als koelvin en een energieconversiemodule die een led aanstuurt. De Peltierelementen wekken een spanning op zodra er warmte doorstroomt.

son-mat

ELIEN GIELEN
Productontwikkeling UAntwerpen

 

 

Son-mat bestaat uit een combinatie van fysieke en digitale tools die begeleiding bieden bij het fermenteren van voedingsproducten. Het gidst de gebruiker doorheen het fermentatieproces en helpt gezonde en veilige fermentaties te bereiden. De mobiele applicatie biedt inspiratie voor recepten en toont de diverse mogelijkheden van fermentatie. De gebruiker krijgt begeleiding bij het zoeken van het juiste zoutgehalte en de ideale fermentatietijd. Door de belangrijkste parameters met invloed op de veiligheid en smaakbeleving van het eindproduct in kaart te brengen, worden niet enkel lekkere en veilige fermentaties gecreëerd, maar kan de gebruiker alle creaties opnieuw reproduceren met behulp van de geregistreerde waarden.

 

EERVOLLE VERMELDING EVERDAY LIFE

Bizù

Dorian Asscherick, Moses Ogundipe & Thijn Van den Bosch
Industrieel ProductOntwerpen Howest

 

Een kind kost een huis, zo luidt het cliché. Het project Bizù ging alvast op zoek naar een oplossing om de kosten voor babyschoentjes te drukken. Van 6 tot 18 maanden doorloopt een baby immers 5 schoenmaten, waardoor het na amper enkele maanden nieuwe slofjes nodig heeft. Op 12 maanden tijd wordt zo 100 tot 300 euro uitgegeven. Bizù zijn meegroeiende babyslofjes die geschikt zijn voor verschillende maten. Bizù overbrugt de Europese maten 18 tot 22. Ze volgen de groei van de voeten en verminderen de hoeveelheid verspilde pantoffels.

EERVOLLE VERMELDING EVERDAY LIFE

Groeiklas

ROBBE VERSCHUERE
Productdesign LUCA School of Arts Genk

 

De Groeiklas is een ecosysteem dat dient om actief te leren op de speelplaats. De klas bestaat uit DIY-moestuinmodules, een educatief lespakket en een community. Scholen kunnen een moestuin opbouwen door verschillende modules te combineren. Zo kan elke school tegemoet komen aan hun eigen eisen en wensen. De community is cruciaal voor de duurzaamheid van het project en bestaat uit leerlingen, leerkrachten en vrijwilligers. Samen zorgen ze voor de organisatie en het onderhoud van de tuin. Door te interageren met de modules vormen de community, de modules en het lespakket een circulair ecosysteem waar actief leren centraal staat.

EERVOLLE VERMELDING EVERDAY LIFE

Smartaway

Andrei-Silviu Nitu
Industrieel ProductOntwerpen Howest 

 

Een diepere kijk op de markt voor voedselbezorging, met een focus op herbruikbare verpakkingen. Deze bevindingen leidden tot het ontwerp van Smartaway, een reeks conceptuele verpakkingen. De interactie tussen verpakking en gebruiker wordt versterkt door de geïntegreerde IoT-technologie. Met een elektronisch systeem kunnen gegevens op etiketten of ‘tags’ worden gelezen door gebruik te maken van radiofrequenties. De verpakking is ontworpen met duurzaamheid en industrie 4.0 in het achterhoofd. Dat betekent optimalisatie van transport, opslag, en bovenal circulariteit.

Winnaars vorige jaren

Coffee Pulper

Tilup Pallet Wikkeldoek

Tiërra

Boomerang

Little Beet

Concentrates for the people

Simplie Menstrual Cup

Compos3D

Ontwerp verlichtingsarmatuur voor de circulaire economie

Thin Tiny

Devel'up

Cluster

TramSit

Zwamwerk

Sorteersteun

NATURANE

De Nuffel

Zero Discards

Biekes van A

Project Fishionable

SHARETOOL

ECOmfort Toolkit

Phoenix

UrbanLeafs

CryoCycle

The greener yoghurt packaging

Urban Composter

KurkKruk

Demisphere

Le Corps .7

Heavy Duty Laundry Aid

A Collection

Tre Gusti

Pattern of Recycling Mat

NFIINNOVATION

Tirelock

KriKrax

FANtasized

Bar Aparte

MICCO press

Paralight

Expeditie Powerpack

Insectenlamp

ZAKLAMP.01

Cardboard Light

Be-trike

Deco Nature

KitePower

Retap Water Tap

V GREEN

Greenville

Ecotouch

AgoDeck

De Bio(scoop)zetel

BamBooRazor

MoDOOlaR

Living Furniture

Tank!ng

Peppy Phone

Tire on retire

 

Thijs  Baeyens (2020)
Howest Industrieel Productontwerpen

 

Lien Devesse (2020)
UGent Industrieel Ontwerpen

 

Tristan Ryckaert, Stef Crols, Bram Roemans en Florens Denys (2020)
Howest Industrieel Productontwerpen

 

Ornella Torres Melkebeek (2020)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Esther Noëth (2020)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Brent Vercaemer (2020)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Nick Davids (2020)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Sofie Buyse (2019)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Rani Veroustraete & Thor Gerard (2019)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Michelle Vandepoele, Jasper Verbeke en Arvid De Groote (2019)
UGent Industrieel Ontwerpen

 

Joren Malfroy & Jari Peeters (2019)
KULeuven Burgerlijk Ingenieur

 

Babette Hendryckx (2019)
Howest Industrieel Productontwerpen