ECODESIGN AWARD 2024

Ze zijn jong, ambitieus en willen de wereld op een duurzame manier veranderen met hun innovatieve circulaire ideeën: maak kennis met een nieuwe lading studenten die de uitdaging van de OVAM en Vlaanderen Circulair aangingen om na te denken over circulaire oplossingen voor relevante en actuele maatschappelijke problemen. De winnaar van de Ecodesign Award voor studenten 2024 is Tobías van Oudheusden met het project Lumeco. Lumeco is een glucose-sensor voor mensen met diabetes, uitgerust met herbruikbare componenten. Zo is er dus minder afval en zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Ook de winnaars in de andere categorieën konden de jury helemaal overtuigen.

De jury – bestaande uit de partners Flanders DC, VITO, Design Museum Gent, Knack Weekend, Dott Achilles en Studio D – selecteerde zes mooie winnaars in verschillende categorieën. Deze categorieën vertrekken vanuit de expertise van de partners. Zij bieden de winnaars in hun categorie dan ook de specifieke ondersteuning binnen hun vakkennis aan.  

Lumeco van Tobías van Oudheusden wint hoofdprijs Ecodesign Award voor studenten

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project waarbij het hele ecodesign-plaatje klopt en dat (bijna) alle criteria van categorieën kan afvinken. Het project vertrekt vanuit een maatschappelijk probleem en biedt een slimme oplossing aan om ons dagelijks leven duurzamer en meer circulair te maken.

 

Lumeco is een duurzaam alternatief voor de glucose-sensor die veel mensen met diabetes gebruiken om continu hun bloedsuikerwaarden te meten. Zo een sensor voor glucosemonitoring bestaat al, maar moet om de 1 à 2 weken vervangen worden door een nieuwe. De oude wordt dan in zijn geheel weggegooid. Lumeco is uitgerust met herbruikbare componenten en vermijdt zo verspilling. Die worden na verschillende keren gebruikt te zijn via ziekenhuizen en de post ingezameld en gerecycleerd. Dat nieuwe materiaal wordt dan weer verwerkt in het productieproces van nieuwe componenten. Zo creëert Lumeco een gesloten keten.

 

Ca.ri van Evelyne Van Dooren wint Ecodesign Award in de categorie Business Potential

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project omdat er een uitgekiend circulair business model achter schuilt, waardoor het met een vingerknip op de markt gebracht kan worden. Flanders DC en Studio D ondersteunen Evelyne waar nodig.

 

Care.ri is een modulaire tassenset ontworpen voor verpleegkundigen en vroedvrouwen die met de fiets huisbezoeken afleggen in een stadsomgeving. Dankzij de modulaire, demonteerbare en multifunctionele tassen kunnen ze al hun benodigdheden meenemen. De medische tassen worden veilig en ergonomisch vervoerd door middel van een universele drager die op elke stadfiets past. De fietstassen zijn waterdicht en diefstalveilig. Zo hoeven minder gebruikte materialen als wondzorgsets of persoonlijke spullen, niet steeds mee naar binnen naar de patiënt. Het concept is ook bruikbaar voor andere diensten aan huis, zoals kappers, techniekers en dierenartsen. 

 

 

The Reef van Anton Vervoort wint Ecodesign Award in de categorie Industrial Design

Deze prijs deze prijs gaat naar het project dat opvalt door het gebruik van vernieuwend, uniek industrieel design dat rekening houdt met duurzaam materialengebruik en zijn milieu-impact dus zoveel mogelijk tracht te beperken. Dott Achilles zorgt voor de nodige technische ondersteuning waar nodig. 

 

The Reef zuivert water dat vervuild is door meststoffen op een innovatieve manier. Meststoffen veroorzaken blauwalgen die schadelijk zijn voor zowel de gezondheid van de mens, als het ecosysteem in het water. De bestaande manieren om die algen te bestrijden, zijn enorm duur of zorgen voor ecologische schade. Dit ontwerp laat driehoeksmosselen het water op een efficiënte, ecologisch verantwoorde en goedkope manier zuiveren. Ze zitten in de behuizing die drijft op het waterlichaam.  

 

 

Size-ID van Victor Kusters wint Ecodesign Award in de categorie Sustainable Innovation

De jury kent deze prijs toe aan het project dat misschien nog niet zo ver staat in de uitwerking of ontwikkeling van een prototype, maar dat gebaseerd is op uitgebreid en vernieuwend onderzoek binnen de scope van de circulaire economie. De winnaar krijgt hierbij ondersteuning van VITO om dat onderzoek verder te voeren tot de nodige inzichten zijn bekomen.

 

Size-ID is een app die retours bij het online shoppen vermindert of voorkomt. Size-ID schat de maat en pasvorm van de consument in aan de hand van een bodyscan. Zo kan de gebruiker een betere inschatting maken van welk kledij al dan niet past. Zowel tijdens het aankoopproces als bij online tweedehands-winkelen, helpt Size-ID de lichaamsbouw van koper en verkoper te matchen. De overeenkomst van lichaam en stijl kan als zoekfilter gebruikt worden, waardoor je efficiënt passende tweedehandskledij vindt. Omgekeerd kan je je eigen kledij scannen en inspiratie opdoen hoe anderen vergelijkbare kledij stylen. Apps als Size-ID stimuleren de aankoop van tweedehands en verlengen zo de levensduur van een kledingstuk. 

Residents of the Solar People van Kato Herbots wint Ecodesign Award in de categorie Human Interest & Inspiring Design 

De Ecodesign Award Human Interest wordt uitgereikt aan het project waar een mooi, sociaal en circulair verhaal aan vasthangt en mensen op een positieve manier samenbrengt. Knack Weekend helpt om het bereik van het verhaal uit te breiden. De Ecodesign Award Inspiring design wordt uitgereikt aan een inspirerend ontwerp dat een duurzame, circulaire en/of regeneratieve oplossing biedt aan een uitdaging van vandaag of morgen. Het ontwerp vertrekt vanuit een visionair concept en springt in het oog omwille van experimenteel materiaalgebruik, vernieuwende techniek en prikkelende vorm.

 

Residents of Solar Space bestaat uit verschillende ontwerpen vervaardigd uit UV-gevoelig textiel met als doel een gezonder en duurzamer leven onder de zon. Het laken en de trui helpen je bewust met blootstelling aan de zon om te gaan en maken zo vervuilende zonnecrèmes en voedingssupplementen overbodig. Het laken met zonnebaadwijzer geeft aan hoe lang je onbeschermd in de zon kan op basis van de UV-index en je huidtype. Bovendien verandert een UV-gevoelig garen het patroon, wat de kracht van de zon doorheen de tijd éxtra duidelijk maakt en ook inzicht geeft in de aanmaak van vitamine D. Het ander ontwerp, de trui, is gemaakt van een UV-doorlatende stof die je tegelijk warm houdt en genoeg zonlicht doorlaat

Foto ©Esmeralda Emanuela

 

Polystep van Egon Lobbestael wint de juryprijs van de Ecodesign Award

 

De Polystep is een betaalbare onderbeenprothese voor mensen in ontwikkelingslanden. Het ontwerp gebruikt lokaal beschikbare materialen, zoals plastic van flessendopjes en standaardonderdelen. De Polystep geeft gebruikers met weinig middelen de mogelijkheid om weer basisactiviteiten uit te voeren, zoals in huis rondlopen, familie bezoeken of boodschappen doen. En dat voor 11 euro per stuk, met een startinvestering van zo’n 2500 euro om alles lokaal te produceren én recycleren.  

Winnaars vorige jaren

Cyclowash

Reinventing the shopping trolley

Paccobox

SEAt SHELL

Eco Tire Solutions

Table Zero

PotPunt

Modular Knitting

Mycocreation

No Time To Waste

Thermolight

son-mat

Groeiklas

Smartaway

Coffee Pulper

Tilup Pallet Wikkeldoek

Tiërra

Boomerang

Little Beet

Concentrates for the people

Simplie Menstrual Cup

Compos3D

Ontwerp verlichtingsarmatuur voor de circulaire economie

Thin Tiny

Devel'up

Cluster

TramSit

Zwamwerk

Sorteersteun

NATURANE

De Nuffel

Zero Discards

Biekes van A

Project Fishionable

SHARETOOL

ECOmfort Toolkit

Phoenix

UrbanLeafs

CryoCycle

The greener yoghurt packaging

Urban Composter

KurkKruk

Demisphere

Le Corps .7

Heavy Duty Laundry Aid

A Collection

Tre Gusti

Pattern of Recycling Mat

NFIINNOVATION

Tirelock

KriKrax

FANtasized

Bar Aparte

MICCO press

Paralight

Expeditie Powerpack

Insectenlamp

ZAKLAMP.01

Cardboard Light

Be-trike

Deco Nature

KitePower

Retap Water Tap

V GREEN

Greenville

Ecotouch

AgoDeck

De Bio(scoop)zetel

BamBooRazor

MoDOOlaR

Living Furniture

Tank!ng

Peppy Phone

Tire on retire

 

Kieran Franck (2023)
Productontwikkeling UAntwerpen

 

Miguel Deroo (2023)
Industrieel Ontwerpen UGent

 

Emiel Goffin (2023)
Productontwikkeling UAntwerpen

 

Tom De Koninck (2023)
VOMO Thomas More

 

Marieke De Backer (2023)
VOMO Thomas More

 

Wannes Van Laerhoven (2022)
UGent Industrieel Ontwerpen

 

Fien Joos (2022)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Paul Debrabandere (2022)
Howest Industrieel ProductOntwerpen

 

Michiel Vindevogel (2022)
Howest Industrieel ProductOntwerpen

 

Loore Nelen (2022)
Productontwikkeling UAntwerpen

 

Margot Fonteyn (2022)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Leen Stoffels (2022)
KASK School of Arts Gent Textiel