Ecodesign Award voor studenten 2024

A.I. gaat alvast geen Ecodesign Award winnen, maar jij misschien wel! Want zonder jouw design skills, komen er geen écht circulaire oplossingen die de wereld kunnen veranderen. En met jouw eindwerk heb je meer impact dan je denkt

De OVAM en Vlaanderen Circulair dagen je uit om met je eindwerk of thesis de toekomst te veranderen. Dat doe je met een circulair, duurzaam of ecologisch ontwerp van een product of dienst, dat jou ook nog eens de Ecodesign Award 2024 kan opleveren!

6 Awards te winnen

Een jury van experts en professionelen kiest een winnaar in vijf verschillende categorieën en één algemene hoofdwinnaar.

ECODESIGN AWARD BUSINESS POTENTIAL

uitgereikt door Flanders DC en Studio D

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project waar een uitgekiend circulair business model achter schuilt, waardoor het met een vingerknip op de markt gebracht kan worden. Flanders DC en Studio D helpen je met de realisatie. 
 

ECODESIGN AWARD INDUSTRIAL DESIGN

uitgereikt door Achilles Design

Deze prijs gaat naar het project dat opvalt door het gebruik van vernieuwend, uniek industrieel design dat rekening houdt met duurzaam materialengebruik en zijn milieu-impact dus zoveel mogelijk tracht te beperken. Achilles Design zorgt voor de nodige technische ondersteuning waar nodig.
 

ECODESIGN AWARD SUSTAINABLE INNOVATION

uitgereikt door VITO

De jury kent deze prijs toe aan het project dat misschien nog niet zo ver staat in de uitwerking of ontwikkeling van een prototype, maar dat gebaseerd is op uitgebreid en vernieuwend onderzoek binnen de scope van de circulaire economie. De winnaar krijgt hierbij ondersteuning van VITO om dat onderzoek verder te voeren tot de nodige inzichten zijn bekomen.

ECODESIGN AWARD HUMAN INTEREST 

uitgereikt door Knack Weekend

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project waar een mooi, sociaal en circulair verhaal aan vasthangt en mensen op een positieve manier samenbrengt. Knack Weekend helpt je om het bereik van je verhaal uit te breiden.
 

ECODESIGN AWARD INSPIRING DESIGN ​​​​​

uitgereikt door Design Museum Gent

Deze prijs wordt uitgereikt aan een inspirerend ontwerp dat een duurzame, circulaire en/of regeneratieve oplossing biedt aan een uitdaging van vandaag of morgen. Het ontwerp vertrekt vanuit een visionair concept en springt in het oog omwille van experimenteel materiaalgebruik, vernieuwende techniek en prikkelende vorm.

ECODESIGN AWARD HOOFDPRIJS

uitgereikt door de OVAM en Vlaanderen Circulair

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project waarbij het hele ecodesign-plaatje klopt en dat (bijna) alle criteria van bovenstaande categorieën kan afvinken. Het project vertrekt vanuit een maatschappelijk probleem en biedt een slimme oplossing aan om ons dagelijks leven duurzamer en meer circulair te maken.

Hoe deelnemen?

Inschrijvingsformulier

Je kan tot en met 8 juli 2024 deelnemen aan de Ecodesign Award voor studenten 2024 via het online inschrijvingsformulier

Deadline

De deadline om in te dienen is 8 juli 2024. De toekenning van de prijzen wordt bekendgemaakt begin september 2024.

Reglement

Het reglement kan je hier nalezen en dit bevat de voorwaarden voor deelname, informatie over het prijzengeld en de criteria die de jury overloopt tijdens de jurering. 

WINNAARS ECODESIGN AWARD 2023

Cyclowash van Kieran Franck wint hoofdprijs Ecodesign Award voor studenten

Cyclowash is een oplossingsgericht systeem dat oog heeft voor zowel microvezels van textiel als waterhergebruik. Bovendien streeft het ontwerp naar zero waste en probeert het de kringloop van een dagelijks proces – het wassen van kledij – te sluiten. Concreet filtert Cyclowash microvezels en afvaldeeltjes uit waswater. Het gefilterde afvalwater kan zo hergebruikt worden en het afval komt niet in onze oceanen terecht. Een circulair idee dat wel degelijk de wereld kan veranderen.

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project waarbij het hele ecodesign-plaatje klopt en dat (bijna) alle criteria van categorieën kan afvinken. Het project vertrekt vanuit een maatschappelijk probleem en biedt een slimme oplossing aan om ons dagelijks leven duurzamer en meer circulair te maken.

Reinventing the shopping trolley van Miguel Deroo wint Ecodesign Award in de categorie Business Potential

Miguel Deroo (Industrieel Ontwerpen – UGent) heeft de klassieke trolley op een innovatieve manier gerestyled. Bij dit modulaire systeem kunnen de tassen zowel als fietstassen of als boodschappentassen dienen. In combinatie met een opvouwbare trolley die je ook op een fiets kan monteren, moedigt dit project mensen in stedelijke gebieden aan om boodschappen te doen met de fiets en de auto te laten staan. Een terechte winnaar in de categorie Business Potential.

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project omdat er een uitgekiend circulair business model achter schuilt, waardoor het met een vingerknip op de markt gebracht kan worden. Flanders DC en Studio D helpen Miguel met de realisatie.

Paccobox van Emiel Goffin wint Ecodesign Award in de categorie Industrial Design

Snelle, hapklare maaltijden, zoals een salade uit de supermarkt, zijn in trek. Maar wat met de wegwerpverpakkingen? Paccobox is een circulair systeem waar de consument de lege herbruikbare verpakking van zijn maaltijd kan deponeren. Door de verpakking te scannen, kun je de Paccobox openen en krijg je je waarborg cashless terug. Met de Pacco-applicatie vind je de Paccobox het dichtst in de buurt. Een laagdrempelige manier om consumenten te laten deelnemen aan de circulaire economie, zonder in te boeten op het gebruiksgemak van wegwerpverpakkingen.

Deze prijs deze prijs gaat naar het project dat opvalt door het gebruik van vernieuwend, uniek industrieel design dat rekening houdt met duurzaam materialengebruik en zijn milieu-impact dus zoveel mogelijk tracht te beperken. Achilles Design zorgt voor de nodige technische ondersteuning waar nodig.

Cyclowash van Kieran Franck wint Ecodesign Award in de categorie Sustainable Innovation

Cyclowash is een omvangrijk product met verschillende productietechnieken om microvezels te filteren uit water en waterhergebruik te bevorderen. Het belangrijkste onderdeel is de scheidingsplaat, om microvezels en afvaldeeltjes uit het waswater te halen. Cyclowash kan aangesloten worden op een reeks van drie wasmachines, interessant voor wasserettes dus. Door de verschillende filtermethodes kunnen ze veel afvalwater hergebruiken. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook duurzamer.

De jury kent deze prijs toe aan het project dat misschien nog niet zo ver staat in de uitwerking of ontwikkeling van een prototype, maar dat gebaseerd is op uitgebreid en vernieuwend onderzoek binnen de scope van de circulaire economie. De winnaar krijgt hierbij ondersteuning van VITO om dat onderzoek verder te voeren tot de nodige inzichten zijn bekomen.

Rover van Tom De Koninck wint Ecodesign Award in de categorie Human Interest

Rover creëert circulair design met lokale afvalstromen: met diverse materialen heeft Rover een eerste meubelcollectie ontworpen. Die bestaat uit vijf verschillende stoelen, drie lampen en een tijdschrifthouder. Door een bepaalde methodiek te zoeken in de productie, is het mogelijk om de meubels te reproduceren. Elk stuk toont de eigenheid van het bedrijf en de gebruikte materialen.

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project waar een mooi, sociaal en circulair verhaal aan vasthangt en mensen op een positieve manier samenbrengt. Knack Weekend helpt om het bereik van het verhaal uit te breiden.

SEAt SHELL van Marieke De Backer wint Ecodesign Award in de categorie Inspiring Design

SEAt SHELL redt mossel- en oesterschelpen van de verbrandingsoven door het te gebruiken als grondstof voor dit circulair ligmeubel. SEAt SHELL is een tijdelijk ontwerp, want de ligbank is gemaakt voor één zomerseizoen. De zoute lucht, de wind en de regen werken in op het meubel. Door de erosie vergaat de bank tot zand. Het materiaal komt dus van de zee en keert aan het einde van de zomer terug naar de zee. Het resultaat is een positieve boodschap van circulariteit en het belang van een bewuste omgang met grondstoffen.

Deze prijs wordt uitgereikt aan een inspirerend ontwerp dat een duurzame, circulaire en/of regeneratieve oplossing biedt aan een uitdaging van vandaag of morgen. Het ontwerp vertrekt vanuit een visionair concept en springt in het oog omwille van experimenteel materiaalgebruik, vernieuwende techniek en prikkelende vorm.

Winnaars vorige jaren

Eco Tire Solutions

Table Zero

PotPunt

Modular Knitting

Mycocreation

No Time To Waste

Thermolight

son-mat

Groeiklas

Smartaway

Coffee Pulper

Tilup Pallet Wikkeldoek

Tiërra

Boomerang

Little Beet

Concentrates for the people

Simplie Menstrual Cup

Compos3D

Ontwerp verlichtingsarmatuur voor de circulaire economie

Thin Tiny

Devel'up

Cluster

TramSit

Zwamwerk

Sorteersteun

NATURANE

De Nuffel

Zero Discards

Biekes van A

Project Fishionable

SHARETOOL

ECOmfort Toolkit

Phoenix

UrbanLeafs

CryoCycle

The greener yoghurt packaging

Urban Composter

KurkKruk

Demisphere

Le Corps .7

Heavy Duty Laundry Aid

A Collection

Tre Gusti

Pattern of Recycling Mat

NFIINNOVATION

Tirelock

KriKrax

FANtasized

Bar Aparte

MICCO press

Paralight

Expeditie Powerpack

Insectenlamp

ZAKLAMP.01

Cardboard Light

Be-trike

Deco Nature

KitePower

Retap Water Tap

V GREEN

Greenville

Ecotouch

AgoDeck

De Bio(scoop)zetel

BamBooRazor

MoDOOlaR

Living Furniture

Tank!ng

Peppy Phone

Tire on retire

 

Wannes Van Laerhoven (2022)
UGent Industrieel Ontwerpen

 

Fien Joos (2022)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Paul Debrabandere (2022)
Howest Industrieel ProductOntwerpen

 

Michiel Vindevogel (2022)
Howest Industrieel ProductOntwerpen

 

Loore Nelen (2022)
Productontwikkeling UAntwerpen

 

Margot Fonteyn (2022)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Leen Stoffels (2022)
KASK School of Arts Gent Textiel

 

Anouk Verstuyft (2022)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Arthur Boven (2021)
Productontwikkeling UAntwerpen

 

Isabeau Goddé (2021)
Textielontwerp KASK

 

Bram Vermeulen (2021)
Industrieel Ontwerpen UGent

 

Elien Gielen (2021)
Productontwikkeling UAntwerpen