Cyclowash van Kieran Franck wint hoofdprijs Ecodesign Award voor studenten

Cyclowash is een oplossingsgericht systeem dat oog heeft voor zowel microvezels van textiel als waterhergebruik. Bovendien streeft het ontwerp naar zero waste en probeert het de kringloop van een dagelijks proces – het wassen van kledij – te sluiten. Concreet filtert Cyclowash microvezels en afvaldeeltjes uit waswater. Het gefilterde afvalwater kan zo hergebruikt worden en het afval komt niet in onze oceanen terecht. Een circulair idee dat wel degelijk de wereld kan veranderen.

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project waarbij het hele ecodesign-plaatje klopt en dat (bijna) alle criteria van categorieën kan afvinken. Het project vertrekt vanuit een maatschappelijk probleem en biedt een slimme oplossing aan om ons dagelijks leven duurzamer en meer circulair te maken.

Reinventing the shopping trolley van Miguel Deroo wint Ecodesign Award in de categorie Business Potential

Miguel Deroo (Industrieel Ontwerpen – UGent) heeft de klassieke trolley op een innovatieve manier gerestyled. Bij dit modulaire systeem kunnen de tassen zowel als fietstassen of als boodschappentassen dienen. In combinatie met een opvouwbare trolley die je ook op een fiets kan monteren, moedigt dit project mensen in stedelijke gebieden aan om boodschappen te doen met de fiets en de auto te laten staan. Een terechte winnaar in de categorie Business Potential.

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project omdat er een uitgekiend circulair business model achter schuilt, waardoor het met een vingerknip op de markt gebracht kan worden. Flanders DC en Studio D helpen Miguel met de realisatie.

Paccobox van Emiel Goffin wint Ecodesign Award in de categorie Industrial Design

Snelle, hapklare maaltijden, zoals een salade uit de supermarkt, zijn in trek. Maar wat met de wegwerpverpakkingen? Paccobox is een circulair systeem waar de consument de lege herbruikbare verpakking van zijn maaltijd kan deponeren. Door de verpakking te scannen, kun je de Paccobox openen en krijg je je waarborg cashless terug. Met de Pacco-applicatie vind je de Paccobox het dichtst in de buurt. Een laagdrempelige manier om consumenten te laten deelnemen aan de circulaire economie, zonder in te boeten op het gebruiksgemak van wegwerpverpakkingen.

Deze prijs deze prijs gaat naar het project dat opvalt door het gebruik van vernieuwend, uniek industrieel design dat rekening houdt met duurzaam materialengebruik en zijn milieu-impact dus zoveel mogelijk tracht te beperken. Achilles Design zorgt voor de nodige technische ondersteuning waar nodig.

Cyclowash van Kieran Franck wint Ecodesign Award in de categorie Sustainable Innovation

Cyclowash is een omvangrijk product met verschillende productietechnieken om microvezels te filteren uit water en waterhergebruik te bevorderen. Het belangrijkste onderdeel is de scheidingsplaat, om microvezels en afvaldeeltjes uit het waswater te halen. Cyclowash kan aangesloten worden op een reeks van drie wasmachines, interessant voor wasserettes dus. Door de verschillende filtermethodes kunnen ze veel afvalwater hergebruiken. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook duurzamer.

De jury kent deze prijs toe aan het project dat misschien nog niet zo ver staat in de uitwerking of ontwikkeling van een prototype, maar dat gebaseerd is op uitgebreid en vernieuwend onderzoek binnen de scope van de circulaire economie. De winnaar krijgt hierbij ondersteuning van VITO om dat onderzoek verder te voeren tot de nodige inzichten zijn bekomen.

Rover van Tom De Koninck wint Ecodesign Award in de categorie Human Interest

Rover creëert circulair design met lokale afvalstromen: met diverse materialen heeft Rover een eerste meubelcollectie ontworpen. Die bestaat uit vijf verschillende stoelen, drie lampen en een tijdschrifthouder. Door een bepaalde methodiek te zoeken in de productie, is het mogelijk om de meubels te reproduceren. Elk stuk toont de eigenheid van het bedrijf en de gebruikte materialen.

Deze prijs wordt uitgereikt aan het project waar een mooi, sociaal en circulair verhaal aan vasthangt en mensen op een positieve manier samenbrengt. Knack Weekend helpt om het bereik van het verhaal uit te breiden.

SEAt SHELL van Marieke De Backer wint Ecodesign Award in de categorie Inspiring Design

SEAt SHELL redt mossel- en oesterschelpen van de verbrandingsoven door het te gebruiken als grondstof voor dit circulair ligmeubel. SEAt SHELL is een tijdelijk ontwerp, want de ligbank is gemaakt voor één zomerseizoen. De zoute lucht, de wind en de regen werken in op het meubel. Door de erosie vergaat de bank tot zand. Het materiaal komt dus van de zee en keert aan het einde van de zomer terug naar de zee. Het resultaat is een positieve boodschap van circulariteit en het belang van een bewuste omgang met grondstoffen.

Deze prijs wordt uitgereikt aan een inspirerend ontwerp dat een duurzame, circulaire en/of regeneratieve oplossing biedt aan een uitdaging van vandaag of morgen. Het ontwerp vertrekt vanuit een visionair concept en springt in het oog omwille van experimenteel materiaalgebruik, vernieuwende techniek en prikkelende vorm.

Benieuwd welke studenten ons omver geblazen hebben met hun circulaire ideeën?

Op donderdag 26 oktober reiken we de Ecodesign Award 2023 voor studenten uit op de vernieuwde Stadscampus Paardenmarkt van de Universiteit Antwerpen (Paardenmarkt 94, 2000 Antwerpen). 

Studenten die een circulair product of dienst ontwierpen waarmee ze de wereld veranderen, vinden wij goud waard! Niet alleen voor de toekomst, maar ook voor hen zelf. Want met hun eindwerk maken ze kans op de Ecodesign Award 2023: een duurzame smartphone met een netwerk van contacten waar elke productontwerper van droomt.

Om 19 uur start de uitreiking van de Ecodesign Award 2023 in de categorieën Business Potential, Human Interest, Inspiring Design, Sustainable Innovation en Industrial Design. Christina De Witte aka Chrostin en Sep Verboom zijn de hosts van de avond. Tijdens de uitreiking verwelkomen we Esther Noëth van SOFAR en Cédric Vanhoeck van RESORTECS voor een inspirerende talk. Aansluitend kun je netwerken met mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, terwijl je geniet van een hapje en een drankje.

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE UITREIKING VAN DE ECODESIGN AWARD VOOR STUDENTEN 2023

PRAKTISCHE INFO

Datum: donderdag 26 oktober 2022, 19u

Plaats:
Universiteit Antwerpen
Paardenmarkt 94,
2000 Antwerpen

Prijs: gratis

Drank en voeding: veganistisch en vegetarisch

PROGRAMMA

18u30 deuren
19u00 uitreiking van de Ecodesign Award 2023, categorieën Business Potential, Industrial Design en Sustainable Innovation
19u20 talk Esther Noëth van Sofar
19u35 uitreiking van de Ecodesign Award 2023, categorieën Human Interest en Inspiring Design 
19u45 talk Cédric Vanhoeck van Resortecs
20u00 uitreiking van de hoofdprijs van de Ecodesign Award 2023
20u15 netwerkdrink met hapjes

Ecodesign Award voor studenten 2023

Studenten die een circulair product of dienst ontwerpen waarmee ze de wereld veranderen, vinden wij goud waard! Niet alleen voor de toekomst, maar ook voor hen zelf. Want met hun eindwerk maken ze kans op de Ecodesign Award: een duurzame gouden smartphone met een netwerk van contacten waar elke productontwerper van droomt.

Your future is calling

Ben je de laatste hand aan het leggen aan je eindwerk? Schuif je schets of je ontwerp dan maar aan de kant, want your future is calling! En deze challenge zal je zeker en vast interesseren.

De OVAM en Vlaanderen Circulair dagen je uit om met je eindwerk of thesis de toekomst te veranderen. Dat doe je met een circulair, duurzaam of ecologisch ontwerp van een product of dienst, dat jou ook nog eens de Ecodesign Award 2023 kan opleveren!

Met die award heb je als student goud in handen. Want je wint een Fairphone met een netwerk van contacten waar elke ontwerper van droomt. Met nummers van gerenommeerde productdesigners, duurzame ondernemers, investeerders, beleidsmakers... 

Ben jij een productdesigner, ondernemer, investeerder of beleidsmaker en wil jij de winnaar van deze Ecodesign Award 2023 een duwtje in de rug geven? Vul dan dit formulier in! Zo vullen we deze Fairphone met een fantastisch netwerk van contacten!

Winnaars vorige jaren

Eco Tire Solutions

Table Zero

PotPunt

Modular Knitting

Mycocreation

No Time To Waste

Thermolight

son-mat

Groeiklas

Smartaway

Coffee Pulper

Tilup Pallet Wikkeldoek

Tiërra

Boomerang

Little Beet

Concentrates for the people

Simplie Menstrual Cup

Compos3D

Ontwerp verlichtingsarmatuur voor de circulaire economie

Thin Tiny

Devel'up

Cluster

TramSit

Zwamwerk

Sorteersteun

NATURANE

De Nuffel

Zero Discards

Biekes van A

Project Fishionable

SHARETOOL

ECOmfort Toolkit

Phoenix

UrbanLeafs

CryoCycle

The greener yoghurt packaging

Urban Composter

KurkKruk

Demisphere

Le Corps .7

Heavy Duty Laundry Aid

A Collection

Tre Gusti

Pattern of Recycling Mat

NFIINNOVATION

Tirelock

KriKrax

FANtasized

Bar Aparte

MICCO press

Paralight

Expeditie Powerpack

Insectenlamp

ZAKLAMP.01

Cardboard Light

Be-trike

Deco Nature

KitePower

Retap Water Tap

V GREEN

Greenville

Ecotouch

AgoDeck

De Bio(scoop)zetel

BamBooRazor

MoDOOlaR

Living Furniture

Tank!ng

Peppy Phone

Tire on retire

 

Wannes Van Laerhoven (2022)
UGent Industrieel Ontwerpen

 

Fien Joos (2022)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Paul Debrabandere (2022)
Howest Industrieel ProductOntwerpen

 

Michiel Vindevogel (2022)
Howest Industrieel ProductOntwerpen

 

Loore Nelen (2022)
Productontwikkeling UAntwerpen

 

Margot Fonteyn (2022)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Leen Stoffels (2022)
KASK School of Arts Gent Textiel

 

Anouk Verstuyft (2022)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Arthur Boven (2021)
Productontwikkeling UAntwerpen

 

Isabeau Goddé (2021)
Textielontwerp KASK

 

Bram Vermeulen (2021)
Industrieel Ontwerpen UGent

 

Elien Gielen (2021)
Productontwikkeling UAntwerpen