Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Can you design a circle?

 

Ecodesign Award voor studenten

Elk jaar dagen we studenten uit om een product of dienst te ontwerpen volgens de principes van ecodesign of met een positieve maatschappelijke impact. Dit jaar dagen we de studenten uit om werk te maken van de circulaire economie met de slagzin 'Can you design a circle?'. Jonge ontwerpers spelen een belangrijke rol in de toekomst van ecodesign. Door hen tijdens hun studies te inspireren en uit te dagen, hopen we dat ze ook in hun latere professionele loopbaan aandacht hebben voor ecodesign en circulaire economie. 

De inzet? Een geldprijs van 1000 euro en een individuele begeleiding door Flanders DC, hét aanspreekpunt voor de creatieve sector en Vlaanderen Circulair, het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen.

Een jury van experts en professionelen reikt prijzen uit in de categorieën 'Problem solving' en 'Everyday life'. 

Winnaars Ecodesign Award voor studenten 2020

1 ste prijs PROBLEM SOLVING

Coffee Pulper

Thijs Baeyens

Industrieel Productontwerpen, Howest

De koffie pulper is oorspronkelijk ontworpen voor lokale boeren in de noordelijke bergregio Kalinga in de Filipijnen. Zij verwerken hun koffie Arabica op een verkeerde manier door onwetendheid, geldnood en andere factoren. Met de koffie pulper kunnen ze de koffie in grotere hoeveelheden verwerken en het hele proces is korter en minder arbeidsintensief.

Door meer en betere koffie te leveren aan de handelaars vergroten ze hun opbrengst. Met de koffie pulper kunnen ze dus een hoger inkomen verwachten van de jaarlijkse koffieoogst.

Eervolle vermelding PROBLEM SOLVING

C-step

Lien Devesse

Industrieel Ontwerpen, UGent

C-step is een circulaire schoen die je kunt demonteren. De schoen bestaat uit vijf afzonderlijke delen: bovendeel, tussenzool, buitenzool met extra functies (teenbeschermer, hielversteviging en zijstuk voor de veters), binnenzool en schoenveters.

De verbindingen tussen de verschillende delen van de schoen kun je handmatig monteren of demonteren, wat de ecologische impact van de schoen verlaagt. Enerzijds wordt de levensduur van de schoen verlengd door de versleten onderdelen te vervangen. Anderzijds is het makkelijk om de afzonderlijke delen te scheiden, sorteren en recycleren, wat de levenscyclus circulair maakt.

Eervolle vermelding PROBLEM SOLVING

Tilup Pallet Wikkeldoek

Tristan Ryckaert, Stef Crols, Bram Roemans en Florens Denys

Industrieel Productontwerpen, Howest

Tilup is een herbruikbare wikkeldoek die het verbruik van plastic wikkelfolie wil verminderen.​
Deze wikkelfolie dient om een lading vast te zetten op een pallet.

Tilup bestaat uit een zeil met een voet. De voet staat op het pallet en het zeil wordt rond de lading op de pallet gewikkeld. Het zeil hangt tijdelijk vast met velcro strips en wordt met klikgespen aangespannen om de lading vast te zetten. De voet zorgt ervoor dat slechts één persoon het zeil moet aanbrengen en is bovendien ergonomisch.

1 ste prijs EVERYDAY LIFE

Tiërra

Ornella Torres Melkebeek

Productontwikkeling, UAntwerpen

Tiërra is een productset om zelf, microbieel bodemverbeteringsmiddel aan te maken. Het resultaat is een vers, biologisch middel dat voordeliger is dan kant-en-klare, artificiële versies. Tiërra verhoogt de hoeveelheid micro-organismen in de bodem en dus ook de bodemgezondheid. 

Het is in het bijzonder bestemd voor mensen met een (moest)tuin op een vervuilde bodem, mensen die een (moes)tuin willen aanleggen en mensen die resten van pesticiden sneller uit hun bodem willen verwijderen op een natuurlijke manier. Tiërra draagt ook bij tot het bewustzijn van het belang van bodemleven en gezonde bodems.

Eervolle vermelding EVERYDAY LIFE

Boomerang

Esther Noëth

Productontwikkeling, UAntwerpen

Boomerang is een herbruikbare verpakking voor droge voeding zoals pasta, rijst en granen, aangevuld met een consumentenapplicatie en een achterliggend werkingsproces.​

Boomerang wilt een samenwerkingsverband op touw zetten tussen retailer en consument om de materialenkringloop te sluiten. De retailer zorgt voor de herbruikbare verpakking, de reiniging en hervulling, terwijl de consument instaat voor het gebruik en de retournering.​

Bij het systeem hoort een applicatie om de consument te stimuleren. De app geeft een overzicht van het statiegeld en geeft meldingen wanneer de gebruiker de verpakkingen moet retourneren. Verder stimuleert de app de consument aan de hand van beloningen, doelstellingen en feedback op het aantal bespaarde wegwerpverpakkingen. Op deze manier hoopt Boomerang consumptiegewoontes en systeemloyaliteit te creëren.

Eervolle vermelding EVERYDAY LIFE

Concentrates for the people

Nick Davids

Productontwikkeling, UAntwerpen

Little Beet

Brent Vercaemer

Productontwikkeling, UAntwerpen

‘Concentrates for the people’ is een dispenser voor hooggeconcentreerde, opschuimbare wasmiddelen. Door het wasmiddel op te schuimen en dus zo het volume te vergroten, kunnen consumenten hun wasgewoonten behouden. Hierdoor kan de consument intuïtief de was doen zonder het risico om te onder- of overdoseren. Het product is een hervulconcept, waardoor er minder verpakking is.

De dispenser werkt zoals een shaker. De consument moet tien seconden met het product schudden, waarna het schuim wordt gevormd. De schuimvorming wordt bevorderd door open structuren die de lucht beter vermengen met de vloeistof. Daarnaast bevat de dispenser een voordosering- en overdoseringspreventiemechanisme in de vorm van een kegelstructuur. Hierdoor heeft de consument op elk moment een juiste dosis en wordt verspilling vermeden.​

 

Little Beet is een wastablet gebaseerd op saponine (een plantaardige zeepstof) en huis-tuin-en-keukeningrediënten zoals sodakristallen en citroenzuur. De grondstof bestaat uit de organische overschotten van de bladeren van suikerbieten. Dit is een bijproduct van een grootschalige lokale industriesector. Die organische overschotten worden dus door dit product als het ware geüpcycled tot een wasmiddel. ​

De verpakking uit recycleerbaar karton bevat 24 wastabletten. Elke tablet is deelbaar in drie stukken. Zo kan de gebruiker het wasmiddel doseren voor kleine, middelgrote en volle wasmachines.

Inspiratie: podcast en filmpjes

 

 

 

Laatst toegevoegde podcast ↓

Winnaars voorgaande edities

Simplie Menstrual Cup

Compos3D

Ontwerp verlichtingsarmatuur voor de circulaire economie

Thin Tiny

Devel'up

Cluster

TramSit

Zwamwerk

Sorteersteun

NATURANE

De Nuffel

Zero Discards

Biekes van A

Project Fishionable

SHARETOOL

ECOmfort Toolkit

Phoenix

UrbanLeafs

CryoCycle

The greener yoghurt packaging

Urban Composter

KurkKruk

Demisphere

Le Corps .7

Heavy Duty Laundry Aid

A Collection

Tre Gusti

Pattern of Recycling Mat

NFIINNOVATION

Tirelock

KriKrax

FANtasized

Bar Aparte

MICCO press

Paralight

Expeditie Powerpack

Insectenlamp

ZAKLAMP.01

Cardboard Light

Be-trike

Deco Nature

KitePower

Retap Water Tap

V GREEN

Greenville

Ecotouch

AgoDeck

De Bio(scoop)zetel

BamBooRazor

MoDOOlaR

Living Furniture

Tank!ng

Peppy Phone

Tire on retire

 

Sofie Buyse (2019)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Rani Veroustraete & Thor Gerard (2019)
UAntwerpen Productontwikkeling

 

Michelle Vandepoele, Jasper Verbeke en Arvid De Groote (2019)
UGent Industrieel Ontwerpen

 

Joren Malfroy & Jari Peeters (2019)
KULeuven Burgerlijk Ingenieur

 

Babette Hendryckx (2019)
Howest Industrieel Productontwerpen

 

Bert Vuylsteke (2019)
UGent Industrieel Ontwerpen

 

Lore De Backer (2019)
Howest Industrieel Productontwerpen

 

Laure Herweyers (2018)
UAntwerpen Productontwikkeling

Fibio houdt microplastics tegen tijdens het wassen

 

Glenn Verhaeghe (2018)
UAntwerpen Productontwikkeling

NOMM is een herbruikbare verpakking ontwikkeld voor de Takeaway.

 

Michiel Van Praet (2018)
UAntwerpen Productontwikkeling

Cluster zorgt voor een optimale sortering aan de assemblagelijn van Volvo Car Gent

 

Frederik Carette (2018)
UAntwerpen Productontwikkeling

TramSit gebruikt de bestaande traminfrastructuur voor de levering van pakjes.

 

Ine Desmet (2018)
Howest Industrieel Productontwerpen

Zwamwerk is een educatieve kit die toont wat biologie en ecologie te bieden hebben.